Nicolas zijn Snow College Anwärter opleiding

Een skileraar is iemand die zorgt voor een ervaring die nooit wordt vergeten, iemand die aanzet geeft tot een mogelijk nieuwe passie of die helpt bij de verdieping hierin. Een skileraar zorgt ervoor dat zijn gasten fantastische tijden beleven op de pistes en er naast. Mijn naam is Nicolas Maene en ik ben sinds kort gediplomeerd skileraar.

Enige tijd geleden heb ik een artikel geschreven over mijn ervaring als cursist Anwärter I in Skidôme Terneuzen bij Snow College. Dit was een fantastische ervaring en bovendien ook mijn eerste stap in het Oostenrijkse opleidingstraject. Met mijn diploma Anwärter I ben ik alvast aan de slag gegaan als leraar bij Skischool Terneuzen en zal ik komende winter met een skireisorganisatie de bergen intrekken.
Door de Anwärter I te volgen had ik de smaak nog meer te pakken en is mijn gedrevenheid alleen maar gegroeid. Het duurde dan ook niet lang of ik had mij ingeschreven voor het volgende deel van mijn opleiding: Anwärter II (lees: Oostenrijks beroepsdiploma) om zo ook in Oostenrijkse skischolen te gaan lesgeven.

De voorbereiding
Mijn tweede opleiding vond niet meer plaats in Terneuzen. Deze keer was het in het Oostenrijkse Kaprun op de Kitzsteinhorn, wederom een volledige week. In de aanloop van de opleiding heb ik mijn theorie nog eens vlug herhaald en mij ingeschreven voor een cursusdag Sneeuwsport Duits (om de taal dan toch nog een laatste boost te geven). Ik ging nog vlug langs bij de skiwinkel om mijn spullen van het nodige onderhoud te voorzien en ik was klaar om te vertrekken. Een volledige week in de bergen met nieuwe (en oude) vrienden om samen alles te geven.

Start van de opleiding
Na een nacht in de autobus kwamen we zondagochtend aan en direct na het ontbijt vertrokken we richting de gletsjer. Daar aangekomen werden we ingedeeld bij onze Oostenrijkse opleider en onze opleiding ging meteen van start.
Dagelijks kregen we vijf uur praktijk opleiding op de piste. We bouwden verder op de kennis welke we opgedaan hadden tijdens Anwärter I en gingen nog een stap verder. Nieuw was het trainen op lange en korte dynamische bochten.

Theorie
Na de praktijk hadden we net de tijd om een korte douche te nemen in het hotel voor er gestart werd met drie uur theorie voor het avondeten. De vakken Anwârter I (bewegingsleer, onderwijsleer, kinderonderwijs en materiaalkunde) werden kort herhaald. Verder kregen we gedurende de week onderwijs over EHBO, skigeschiedenis, beroepskunde, sneeuw – en lawinekunde, skionderhoud en Engels. Van deze vakken kregen we donderdagavond een theoretisch examen.

Examen
Verder hadden we donderdagmiddag en vrijdag onze lesgeef en praktijk examens. Best wel spannend om voor het eerst een les te geven in het Duits. Naast de gekende bochten Pflugdrehen en Pflugsteuern, moesten we een eigen niveau afdaling skiën waar we van dynamische lange bochten overgingen in korte dynamische bochten. Dit was best pittig, maar met alle tips en trainingen van afgelopen week was ik er klaar voor!

Oostenrijks skileraar
Ik heb mijn examens goed afgesloten en ben dus nu in het bezit van een officieel beroepsdiploma als Oostenrijks skileraar. Met dit diploma kan ik in heel Oostenrijk en heel wat andere landen in de wereld aan de slag. Ik kan niet wachten tot ik hieraan kan beginnen.

De gehele week was best heftig, maar zeker te doen. Als ik er nu op terugkijk was het intensief, maar ook helemaal de moeite waard. Ik heb heel veel dingen geleerd en ben weer wat vrienden rijker!

Om af te sluiten kan ik iedereen aanraden om deze opleiding te volgen bij Snow College. Ik ben door deze opleiding enkel meer gepassioneerd door de sport en meer gemotiveerd tot perfectie van mijn eigen techniek. De volgende stap is een seizoen of twee in de bergen als leraar en jaarlijks een voorbereidende Landes stage bij Snow College om daarna aan de opleiding Landesleraar te beginnen.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren