Skiën met een lichamelijke beperking

Jean is voor zijn werk veel onderweg in het buitenland. Tijdens het reizen heeft hij in zijn auto altijd een paar ski’s klaarliggen en als er ook maar even tijd is dan gaat hij de bergen in. Totdat hij tijdens een wandeling in een gat valt. Na de val is hij vanaf zijn onderrug verlamd en zal hij nooit meer kunnen skiën op de manier waarop hij dit gewend was te doen. Jean heeft daarom 3 jaar geleden besloten om te gaan skiën met een zitski.

Eerste kennismaking
Na meerdere sporten geprobeerd te hebben ontbreekt het Jean aan het vrijheidsgevoel. Daarom besluit hij zijn oude passie weer op te pakken en meldt zich bij een organisatie die gespecialiseerd is in het skiën met een beperking. Deze

organisatie geeft Jean de mogelijkheid om de verschillende zitski’s uit te proberen zodat hij de ski kan kiezen die het beste bij hem past. Er wordt hem geadviseerd om te kiezen voor een mono-zitski, en binnen korte tijd wordt er een op maat gemaakte zitski aan Jean geleverd.

Mono-ski
Een mono-ski is een zitkuip op een verend frame. De onderkant van het frame heeft dezelfde afmetingen als een skischoen waardoor het frame op een “normale” alpine ski geplaatst kan worden. Het evenwicht wordt bewaard door twee korte armkruk-ski’s. Een mono-ski biedt uitkomst aan mensen met een dubbele been amputatie, dwarslaesie, knie en loop problemen, functie verlies in de benen etc.

Bi-Uniek
De kuip van een bi-uniek zitski wordt geplaatst op 2 “normale” alpine ski’s. Hierdoor is het makkelijker je evenwicht te bewaren maar verlies je aan wendbaarheid. De bi-uniek is beter geschikt voor mensen met minder spierkracht rond hun middel.

Skiles
Met de ervaring die Jean had opgedaan bij de zitski organisatie besluit hij samen met zijn familie op vakantie te gaan naar Gerlos. Hij verblijft hier in het Traum Hotel Alpine dat direct tegenover de gondel staat. In dit hotel kan hij zich vrij bewegen in zijn elektrisch aangedreven rolstoel en heeft hij geen last van te smalle deuren of drempels. Zondag ochtend om 9:30 uur hebben we afgesproken voor het dalstation van de gondel. Hier ontmoet ik Jean voor het eerst samen met zijn vrouw. Jean neemt de eerste gondel, welke netjes door de liftmedewerkers wordt stilgezet zodat hij makkelijk naar binnen kan rijden. Ik kom een paar gondels later met de zitski en krukken naar boven.

Doel van deze week: de rode piste
Tijdens een kopje koffie kom ik erachter hoe hij in een rolstoel is beland en hebben we het over zijn lessen van vorig jaar.

Vorig jaar had Jean les bij een van mijn collega’s die er dit jaar niet is. We gaan naar buiten waar ik zijn mono-ski naast een hekje plaats zodat hij makkelijk vanuit zijn rolstoel in de zitski kan stappen. De rolstoel zet ik binnen en we zijn klaar om te vertrekken. Jean heeft het gevoel weer snel te pakken en al na twee keer de blauwe piste te hebben gedaan kan hij deze weer zelfstandig afkomen. Wanneer hij de controle dreigt te verliezen pak ik snel de beugel achterop de kuip en corrigeer zijn beweging. Ons doel voor deze week is ervoor te zorgen dat Jean zelfstandig de rode piste afkomt. Na 4 dagen verschijnt er een enorme glimlach op Jean zijn gezicht als hij zonder mijn hulp onder aan de rode piste zijn laatste bocht maakt! We hebben dan nog twee dagen en besluiten ons te richten op de zwarte piste. En ook dat lukt, op de 6de en laatste dag gaan we samen de zwarte piste af.

Aangepast skiën in Nederland
In Nederland zijn er genoeg organisaties die zich inzetten voor het aangepast wintersporten. De Shos (Stichting Gehandicapten op Ski’s) en de VGS (Vereniging Gehandicapte Wintersporters) zijn organisaties welke zich richten op aangepaste wintersportreizen. Via deze organisaties kun je ook les krijgen in Nederland zodat je al voorbereid op wintersport kunt gaan.

Lesgeven
Ik kan het iedere skileraar aanraden om zich te verdiepen in het aangepast skiën. Snowsports Tirol biedt de “No Handicap” opleiding aan. Tijdens deze opleiding leer je les te geven en ervaar je hoe het is om te skiën met een lichamelijke beperking.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren