Skiles in een monoski

14 jaar geleden is Matilde (55) samen met haar dochter in haar thuisland Roemenië aan het skiën. Terwijl ze naar haar dochter aan het kijken is komt ze ten val. In Roemenië wordt er minder gebruik gemaakt van vangnetten en dus glijdt ze aan het einde van de piste de afgerond in. Hierbij raakt ze een grote rotspartij. Het gevolg is een verbrijzelde rugwervel en een gebroken kaak. Matilde houdt er een verlamming vanaf onder haar navel aan over. Haar skileraar Jan-Lammert “Lampie” hielp haar deze week weer de blauwe skipiste op in een zitski.

Matilde zit deze week samen met haar man en dochter in het Oostenrijkse Mayrhofen. Vanwege de betere voorzieningen voor mensen met een lichamelijke beperking rijdt ze vanuit Mayrhofen dinsdag de pas op naar het hooggelegen Gerlos. De afgelopen twee jaar heeft ze hier leren skiën in een speciale monoski. Ook dit jaar heeft ze skiles geboekt bij skileraar Lampie van Michi’s Schischule.

Skiles
Het eerste jaar heeft ze de monoski leren te gebruiken en haar eerste bochten gemaakt op de oefenpiste. Vorig jaar kwam ze voor het eerst met ondersteuning van haar skileraar de blauwe piste af. Het doel voor dit jaar is helemaal zelfstandig de blauwe piste te kunnen skiën.

Monoski

Op dinsdag worden de eerste twee lesuren besteed aan het herhalen van de techniek die vorig jaar behandelt is. Terwijl haar dochter op haar snowboard al het gebied in is blijft haar man bij haar om te helpen waar hij dat kan. Het gevoel is al snel terug en de oefenweide wordt afdaling voor afdaling makkelijker. De nadruk ligt op het laten schuiven van de ski in plaats van dat deze nog te veel door de sneeuw snijdt.

De volgende dag begint Lampie met Matilde weer op de oefenweide en gaat een klein uurtje later weer voor de eerste keer dit jaar richting de blauwe piste. Met een grote glimlach op zowel het gezicht van Lampie als Matilde komen beide een half uur later weer aan bij de oefenweide. De derde en laatst geplande les van deze vakantie vindt op donderdag plaats. De les begint niet meer op de oefenweide maar beide glijden direct de blauwe piste op. Bocht voor bocht krijgt Matilde het gevoel beter te pakken en begint ze de ski meer onder controle te krijgen. Lampje hoeft steeds minder bij te sturen en kan Matilde al hele stukken zelf laten gaan.

Monoski

Ze lijkt de smaak nu echt te pakken te hebben en geeft het nog niet op. Vandaag heeft Matilde weer een skiles bij Lampie geboekt om nog zelfstandiger te kunnen leren skiën.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren