Van kaiserschmarren naar Canadese poedersneeuw

In de meeste gevallen wordt een wintersport-trip geboekt naar de Alpen, altijd gezellig en relatief dichtbij Nederland. Maar er is natuurlijk veel meer naast de gebruikelijke kaiserschmarren en schnaps. Bijvoorbeeld Canada, een winterwalhalla! Sneeuwzeker, met gemiddeld zo’n vijf meter sneeuwval. Sterker nog, door de vrij droge lucht is heerlijke poedersneeuw gegarandeerd. De winterseizoenen zijn er lang en in de meeste skigebieden kun je van begin november tot eind mei skiën!

Om in de Alpen te komen heb je eigenlijk alleen een auto en een dakkoffer nodig. De reis naar Canada is nét even anders… Een goede voorbereiding is het halve werk!

Voorbereiding

Als je wil gaan lesgeven in Canada vergt dit de nodige voorbereiding. Naast je paspoort heb je onder andere een ‘work permit’ en een toeristen visum nodig om het land binnen te komen als je daadwerkelijk wil gaan werken bij een skischool. Wil je alleen reizen en/of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen heb je alleen een toeristenvisum (ook wel eTA genoemd) nodig. Deze afkorting staat voor: “electronic Travel Authorization”, waarmee wordt bedoeld: een elektronische reistoestemming om Canada per vliegtuig in te mogen reizen. Het aanvragen van een eTA gaat middels een online formulier, dat door de immigratiedienst wordt beoordeeld op mogelijke veiligheidsrisico’s. Indien niet wordt verwacht dat de reiziger een bedreiging vormt voor de veiligheid of rechtshandhaving, volgt de toekenning van het eTA. Deze toekenning is gekoppeld aan het paspoort waarmee het eTA is aangevraagd. De aanvraag duurt normaal gesproken gemiddeld 10 minuten. Als alle gegevens zijn goedgekeurd wordt de eTA binnen 72 uur toegekend en ben je ‘free to go’!

Werken bij een Canadese skischool.

Zodra je eTA binnen is kan je je vliegticket en trip naar Canada boeken. Wil je daarnaast nog gaan lesgeven? Dan heb je een Working Holiday visum nodig. Canada beschikt over een speciaal programma voor buitenlanders die internationale ervaring willen opdoen. Met dit visum kun je je bezoek aan Canada met lokaal werk bekostigen. Nagenoeg alle ski- en snowboardleraren maken gebruik van dit visum. Het Working Holiday visum is 12 maanden geldig vanaf het moment dat je Canada binnenkomt. Wil je als skileraar kans maken op een baan in Canada dan moet je hoog opgeleid zijn, denk aan Landes 2 of hoger. Bij voorkeur solliciteer je als ervaren skischoolmanager op een leidinggevende functie. Meer informatie over het Working Holiday visum vindt je hier

(Let op: momenteel is er een conflict gaande tussen de Canadese en Nederlandse immigratiedienst en worden er geen Working Holiday visums uitgegeven. Zodra er nieuws is laten wij dit weten!) 

Wintersport in Canada.

Canada staat bekend om haar gastvriendelijkheid en boterzachte poedersneeuw. Een skigebied in Canada zegt altijd hoeveel ‘skiable terrain’ ze hebben terwijl een skigebied in de Alpen zich probeert aan te prijzen met het aantal pistekilometers. Daarnaast is hoeveelheid aan poederlatten in Canada enorm, je kan ze bijna in elke shop kopen! Ook de eenheid in de Canadese skigebieden valt op. Ik zit zelf in Whistler Blackcomb dit seizoen, waar ik lesgeef aan mensen met een beperking. In tegenstelling tot veel gebieden in de Alpen is Whistler Blackcomb één organisatie. Dat houdt in dat de pistedienst, skischool, horeca, safety patrol en liften allemaal onder de noemer Whistler Blackcomb vallen. Er zijn nog een hoop andere verschillen tussen Canada en de Alpen, deze vindt je hier.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over wintersport of lesgeven in Canada, vul dan ons contactformulier in!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren