Een week in de skischoenen van… Fréderique!

Sinds 2016 geef ik les bij Skichule Sport Widmann in het mooie Fieberbrunn. Hoewel ik al zo’n 20 jaar in dit gebied ski is er elk jaar iets nieuws te doen en te ontdekken. Omdat ik studeer kan ik alleen in de vakanties naar Oostenrijk en daarom probeer ik er elke keer weer een zo’n leuke mogelijke week voor de kinderen van te maken. Als zij plezier hebben, geniet ik ook!

 

Rondje warmdraaien vóór de les

Het is een van de drukste dagen van het jaar als ik mij rond 08.30 uur meld bij de skischool. Op zondagen starten de lessen en moeten we bij de skischool om 09.30 uur stipt op de verzamelplaats staan om de kinderen en ouders op te vangen.

Omdat ik dit jaar alleen tijdens de voorjaarsvakantie in Oostenrijk lesgeef ben ik elke dag extra vroeg aanwezig zodat ik zelf nog wat rondjes kan skiën voor de lessen beginnen. Ik haal mijn skispullen uit het skileraarhok en maak een praatje met enkele Oostenrijkse leraren.

Daarna meld ik mezelf bij de skischool eigenaar om te horen bij welke groep ik deze week ingedeeld sta. “Schnelle Blau” ik bedank hem vriendelijk en begeef mij naar de gondel om zelf een paar rondjes te skiën en alvast wat afdalingen te beoordelen. Even kijken of ik ze vandaag met mijn kids kan nemen.

Schnelle blaue Gruppen

09.30 uur stipt ontvangen we de kinderen en beantwoorden we vragen van ouders, zodra het 10.00 uur is nemen we kinderen van niveau blau mee in de sleeplift om ze voor te laten skiën en de groepen te verdelen.

Deze week heb ik samen met een Nederlandse en een Oostenrijkse collega de schnelle blau groepjes en we verdelen de kinderen zo dat iedereen bij een vriendje/vriendinnetje of familielid zit en een leraar heeft die ze verstaan. Dan vertrekken we met onze groepen naar de gondel voor de dal afdaling.

Tijdens de lunch bespreken we wat ons plan wordt voor de middag en of we eventueel nog kinderen gaan wisselen vandaag. Soms moeten kinderen er even inkomen tijdens het voorskiën en zijn ze veel beter dan je in eerste instantie denkt. We spreken daarom af om ‘s middags wat techniek oefeningen te doen en een paar kinderen door te schuiven naar rot, omdat zij al parallel gaan en de meeste van de blaue kinderen nog moeten oefenen deze week.

Aan het eind van de dag melden we ons af bij de chef van de blauwe groepen en geven we de wijzigingen door.

Bospaadjes

Op maandag moeten we weer om 09.30 uur klaar staan, om te kijken of er nog nieuwe kinderen zijn die bij onze groepen aan kunnen sluiten.

Ik verzamel mijn eigen groep en bespreek met de chef en mijn twee collega’s wat voor ons het plan is. Geen nieuwe gevorderde blauwe kinderen, wij mogen gaan. Kort overleggen we nog welke pistes we vandaag gaan doen, en dan ga ik met mijn groep op pad.

In de gondel leer ik de kinderen beter kennen en laat ik ze leuke bospaden zien die we later die dag kunnen nemen. De kinderen stellen altijd veel vragen en het is een gezellige boel in de lift.

Schulefahren

Dinsdagochtend is er geen tijd om zelf te skiën, we hebben lerarentraining, ofwel Schulefahren. Om 08.30 uur melden op de verzamelplaats waar we groepen maken. Het demoteam gaat oefenen voor de skishow van vanavond en de leraren met groene groepjes blijven beneden om te oefenen met oefeningen die ze met de kids kunnen doen.

De leraren van de blauwe groepen worden opgedeeld en gaan deze week oefenen met “pflug steuern” mijn favoriete onderdeel *kuchkuch* na een uurtje mogen we zelf nog even skiën en ga ik met mijn Oostenrijkse collega nog even wat afdalingen maken.

Een nieuwe piste!

Als we rond 9.50 uur terugkomen staan onze groepen al klaar, ze vragen waarom wij ook nog les krijgen als we al kunnen skiën en na een kleine vragenronde hebben we leuk nieuws voor de meeste van onze kinderen. We gaan vandaag een nieuwe piste doen!

Een aantal blije gezichten veranderen al snel in moeilijke gezichten als we vertellen dat we met de stoeltjeslift gaan. De piste bij de stoeltjeslift is niet veel moeilijker dan de pistes die ze al goed naar beneden komen, maar de lift is voor de meeste toch een hobbel waar ze even overheen moeten. Bij de lift spreken we af dat één leraar voorop gaat om boven alle kinderen de verzamelplek te laten zien, en de andere leraar in het midden. Zelf ga ik als laatste en zorg ik ervoor dat alle kinderen in de lift zijn voor ik zelf instap.

Na een paar afdalingen zijn alle kinderen gewend aan de lift en tijdens de lunch hebben ze de grootste lol over wat je allemaal kon zien vanuit de lift. Als trotse leraren bespreken we of het is leuk is om donderdag een tourtje te maken en dit later uit te werken als de kinderen weg zijn.

De (après-) skishow

‘s Avonds is het tijd voor de skishow. Ik sluit aan bij wat collega’s en onder het genot van een biertje kijken we naar de show en kletsen we met ouders van onze kinderen. Daarna is het tijd voor de après-skishow en genieten we tot in de vroege uurtjes van muziek, gezelligheid en drankjes.

Tourtje naar Saalbach

Donderdag is het feest! De afgelopen dagen hebben we veel geoefend met het verbeteren van de techniek en dat mag zeker beloond worden. We verzamelen om 09.30 uur bij de lift en vertrekken met een groep van drie leraren en ongeveer 30 kinderen op ons tourtje naar Saalbach. Dit is voor de kinderen een hele happening.

Onderweg naar het restaurant waar we hebben afgesproken om te lunchen doen de kinderen veel nieuwe indrukken op. We skiën alleen maar nieuwe pistes en bospaden en de kinderen zien hoe groot het gebied eigenlijk is. Na de lunch gaan we Saalbach zelf verkennen, ook hier kijken de kinderen hun ogen uit. Nog meer nieuwe liften, funparken en bospaden om te ontdekken.

Op de terugweg besluiten we om te ‘liften’ we nemen wat liften in plaats van pistes terug naar Fieberbrunn. Moe maar voldaan komen de groepen de dalafdaling af. Terwijl de kinderen naar huis gaan doen wij nog een drankje met de chef om even te evalueren hoe het ging en te vertellen hoe wij ervan genoten hebben.

Racedag

Vrijdag is de laatste dag en dat betekent racedag! De meeste kinderen doen alleen mee met de race en gaan daarna met de ouders skiën. Na de race houd ik maar een klein groepje over en ik besluit om de groep samen te voegen met mijn Oostenrijke collega.

Hoewel we de hele week al samen skiën en afstemmen hoe en wat hebben we wel onze eigen groepen en doen we andere oefeningen die passen bij onze kinderen. Nu we allebei een kleine groep hebben voegen we ze samen en zijn de kinderen de baas. Ze mogen kiezen welke pistes we nemen en wat voor oefeningen we onderweg naar beneden doen. Terwijl de kinderen de grootste lol hebben vermaken wij ons ook prima.

Rond 15.00 uur verzamelen we met z’n allen weer op de verzamelplaats voor de prijsuitreiking. Ik deel medailles uit, maak foto’s met de kinderen en krijg als dank voor deze week veel knuffels en zelfs chocola! Als alle kinderen weg zijn doe ik nog wat drankjes met collega’s. Het was weer een mooie week!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren