Wat doet de outline?

Leuk, zo’n ski onder je voeten, maar weet jij waar alles voor dient? We trekken een ski uit elkaar en bespreken de vormen. We werken de ski af van voren naar achteren, kijken we even wat we tegenkomen. Hightech materialen en opbouw dienen alleen maar een verbetering van vormbehoud en glijvermogen, die bespreken we misschien een andere keer. Vandaag kijken we weer naar die puntige voorkant, maar nu iets anders.

 

Wat is de outline?

De scoopline is het zijaanzicht van de punt, van bovenaf ziet het er anders uit. Stel je voor, we kunnen geen diepte zien, dan zien we de ski eindigen met een bepaalde vorm. Dit kan je de outline noemen. Een paar jaar terug zagen die er allemaal exotisch uit, zeker in het wedstrijdcircuit. Rechte punt, schuine punt, asymetrische punten tegen einfädeln, ronde punt.

Einfädeln

Hoooo stop ho, einfädewie? Ja, einfädeln, wanneer een ski aan de foute kant van een gate of stang voorbij gaat. Gevolg is meestal dat je de gate/stang jou pijn doet, een DSQ krijg je ook nog eens naar je kop geslingerd. Slimme jongens bij de fabrikanten gingen de skipunten vormen zodat de kans op einfädeln minder werd, ze veranderden de outline.

Waar begint de outline?

De outline in die zin is redelijk rechtdoorzee en goed te vatten. De vraag die je je moet stellen is de volgende; waar begint de outline eigenlijk? De outline begint daar waar een onbelaste ski op een vlakke ondergrond zijn laatste contact heeft met deze ondergrond, daar waar ook de scoopline begint. We laten de vormen van rocker even buiten beschouwing voor het begrip.

Nu kunnen we dus voor elke ski de omtrek van een punt bepalen en kijken naar de verschillen. Lange outline, lange en/of brede scoopline. Korte outline, korte en/of smalle scoopline. Lang en smal kan ook, breed en kort kan ook; je kan het zo gek niet bedenken het is waarschijnlijk een keer uitgeprobeerd. Even een pas op de plaats maken, ik heb niks gezegd over de steilheid van de scoopline; dat ziet men niet van bovenaf.

Auftrieb

De significantie van deze parameter? Auftrieb. Een ski met meer punt zal de sneeuw voor zich beter kunnen verdrukken dan een ski met heel weinig punt. Een langere outline is dan ook beter als de sneeuw omstandigheden zachter worden (POW!), Een kortere outline voelt zich beter thuis op hardere ondergronden. Er is geen tabel voor waarvoor welke lengte outline geschikt zou zijn, maar het is een term die gebruikt wordt om dit karakteristiek van de ski aan te duiden. Zoals al gezegd, de pure outline wordt regelmatig verstoord door rrrrrrocker.

Kijk eens naar je eigen latten en beoordeel je eigen outline en kijk goed waar de outline begint. Achter dit punt begint de taillering van de ski, een relatief nieuw en interessant deel van de ski. Velen hechten heel veel waarde aan taillering en zien de verhouding niet tot andere aspecten; wordt een lekkere blog.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren