3 skileraren veroordeeld na dodelijk lawineongeval

In december 2012 besluiten drie skileraren samen met hun dertig gasten, na zware sneeuwval, in Tignes, Frankrijk, buiten de piste een training te houden. Deze beslissing werd een 20-jarige skilerares in opleiding fataal.

Het ongeluk vond plaats in het Franse skigebied Tignes. De drie skileraren van UCPA hadden samen dertig gasten bij zich en verlieten na zware sneeuwval de gezekerde pistes voor een training off-piste. Door de omstandigheden was de kans op lawines groot. Aan het einde van de ochtend wordt de groep onder de oude Aeroski lift verrast door een lawine. Twee van de deelnemers komen onder de sneeuw terecht. Het niet dragen van de noodzakelijke lawine uitrusting maakt het zoeken voor de toegesnelde ski patrol en locale skileraren moeilijk. Uiteindelijk worden beide slachtoffers onder de sneeuw vandaan gehaald maar blijkt het voor één van hen te laat te zijn.

UCPA (Union des Centres Sportifs de Plein Air) is een non-profit organisatie die buitensportvakantie mogelijk maakt voor mensen tussen de 7 en 39 jaar. De organisatie bestaat uit een verbond van overheidsinstanties zoals sportbonden en jeugdverenigingen en werd opgericht in 1965. Jaarlijks reizen er 250.000 mensen met UPCA. De Franse organisatie werkt hoofdzakelijk vanuit het eigen land maar opereert ook in bijna vijftig andere landen.

De zaak kwam afgelopen juni voor de rechtbank. Gister kregen de skileraren hun vonnis te horen. Ze zijn alle drie veroordeeld tot 1 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en mogen een jaar lang geen les geven.

Bron: PlanetSki

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren