Anwärter-opleiding tijdens Corona

Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het nu eigenlijk met de Anwärter? Wat is er anders dan normaal en kan de opleiding eigenlijk wel veilig plaatsvinden? In december volgden we decursisten die deelnamen aan de verschillende Anwärteropleidingen in Oostenrijk, met alle maatregelen vandien. Wij nemen jullie mee naar een dag uit het leven van een deelnemer van de Anwärter, versie corona december 2020!

Opstaan met verse sneeuw…

Het is half zeven in de ochtend en de wekker gaat. De verse sneeuw tovert een lach op ieders gezicht en zo wordt zelfs opstaan een makkie. Aanschuiven bij een heerlijk ontbijtbuffet zit er helaas niet in: de hotels zijn gesloten en dus verblijven de deelnemers in appartementen. Daarvoor in ruil worden verse broodjes bij de bakker gehaald, ook niet verkeerd!

Na het ontbijt verzamelen alle deelnemers en Ausbilders zich bij het dalstation. Stuk voor stuk is iedereen duidelijk te herkennen aan de Buffs die zijn uitgedeeld door het desbetreffende skigebied. Zo is goed te zien wie de liften mogen gebruiken en wie niet. Het is in december ten slotte verboden om voor de lol te gaan skiën: alleen beroepsopleidingen en professionele skiërs mogen trainen in de skigebieden. Ook begeleiding van Snowsports Nederland mag helaas niet mee de berg op. In de lift wordt de capaciteit gehalveerd en alleen groepsleden mogen bij elkaar in de gondel. 

Pistes in topstaat!

Eenmaal boven lachen de vers geprepareerde pistes de deelnemers toe! Het besef wat voor enorme privilege het is om in deze tijd de Anwärter te doen, komt langzaam binnen: als enige op de piste! Waar normaalgesproken de kwaliteit van de pistes al snel minder wordt, zijn ze nu de hele dag in topstaat.

Tijdens de praktijk is weinig verschil merkbaar met de Anwärter van de vorige jaren en wordt volop pret gemaakt. Natuurlijk wordt er onderling goed afstand gehouden en worden de Buffs netjes gedragen, maar hé, dat zijn we inmiddels wel gewend ;-).

Theorie via Zoom

Om half drie is het helaas alweer tijd om de pistes te verlaten en maken de deelnemers zich klaar voor de theorie. Dat gaat er dit jaar wel heel anders aan toe: niet in een zaal met alle deelnemers bij elkaar, maar ieder volgt de theorieles voor zich via Zoom.

Na de theorie volgt het avondeten, dat bij een lokaal restaurant wordt afgehaald. Met gevulde buikjes schuiven de deelnemers vervolgens aan bij de theorie ondersteuning, gegeven door de begeleiders van Snowsports Nederland. Hier kunnen net als altijd vragen worden gesteld, worden examens geoefend en komt herhaling aan bod.

Moe maar voldaan stappen de deelnemers in bed.

Update januari

Inmiddels is het januari en zijn de maatregelen enigszins aangepast. In de liften en wachtrijen wordt niet meer ieder soort mondkapje geaccepteerd, maar alleen de FFP2 maskers. Deze zijn voor €2,- á €3,- te koop bij de lift zelf of bij de lokale drogist/apotheek. Ook mag er inmiddels weer recreatief geskied worden, maar alleen door de locals. Hotels en appartementen mogen geen toeristen herbergen, dus de pistes zijn nog heerlijk rustig! De huidige maatregelen gelden nog minstens tot 24 januari.

Al met al kunnen we wel stellen dat het doen van de Anwärter ten tijde van corona geheel veilig kan plaatsvinden en absoluut geen straf is. In tegendeel: lege pistes, iedere dag afhaal en verse broodjes en skiën wanneer nog niemand anders dat mag. Wie wil dat nou niet?!

Natúúrlijk kijken we met een beetje weemoed terug op het een of andere biertje en een leuk afscheidsfeest, maar dit halen we gewoon snel weer in. En laat dat nou net wat makkelijker en vaker kunnen met je Anwärterdiploma op zak! 😉

De volgende Anwärteropleiding van Snowsports Nederland start op 18 januari in Westendorf, meld je snel aan via de volgende link.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren