Frankrijk blijft buitenlandse skigids weren

Na de zaak rond de Britse skischool eigenaar Simon Butler in Februari en Alistair Jamieson die in Augustus onder dezelfde omstandigheden een gevangenisstraf boven het hoofd hing zijn nu de reisorganisaties aan de beurt. De Franse autoriteiten willen geen buitenlandse sportleraren die instructie geven in hun land.

De zaak
Le Ski moet voorlopig haar reisleiders van de pistes houden, de Britse reisorganisatie heeft de zaak omtrent het weren van skigidsen in Frankrijk verloren. Gisteren heeft het Hof van Beroep in Chambery een eerste beroep op een eerdere beslissing van een Franse rechtbank in Albertville afgewezen. Het oordeel luide dat het gidsen van gasten door reisleiders op de pistes illegaal is.

Le Ski heeft Vrijdag in een schriftelijke verklaring laten weten:
“Le Ski heeft vandaag haar advocaten gevraagd om in hoger beroep te gaan tegen de zaak bij de hoge raad in Parijs. Dit is alleen mogelijk met de steun van onze mede reis organisaties”, aldus de algemeen directeur van Le Ski, Nick Morgan.

De rechter gaf aan dat artikel L.212-1 van de Franse Code du Sport, die alleen zorgt voor gekwalificeerde instructeurs die mensen in een skigebied meenemen, overtreden wordt.

Het beroep is gebaseerd op het feit dat sommige andere groepen in Frankrijk, waaronder leraren en leden van de strijdkrachten, zijn vrijgesteld van de regelgeving. De eerdere uitspraak zou discriminerend zijn en moet worden heroverwogen. De advocaat van Le Ski, Monsieur Carnelutti, presenteerde gedetailleerd schriftelijk bewijs om de zaak te ondersteunen.

Het beroep is verworpen en de Managing Director van Le Ski, Nick Morgan, gaf zijn reactie na de hoorzitting.

“Ik ben zeer, zeer teleurgesteld door de beslissing van het hof en eerlijk gezegd meer dan een beetje verbijsterd,” zei Nick Morgan.

Le Ski wordt ondersteund door een aantal andere Britse touroperators; Alpine Elements, Crystal Ski Holidays, Esprit Ski, Inghams, Mark Warner, Neilson, Ski Olympic, Ski Total, Skiworld en Thomson Ski.

“We zijn zeer teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank in Chambery. Toch zullen we doorgaan de zaak te ondersteunen en we kijken uit naar de argumenten die zullen worden gepresenteerd in Parijs,” zei Ian Hope van Ski Totaal afgelopen donderdag toen het nieuws bekend werd.

Le Ski zei dat de handdoek in de ring gooien in de fase ondenkbaar is.

“We zullen ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat het gidsen weer wettelijk mogelijk wordt in de Franse Alpen. We zijn zeer dankbaar voor de aanzienlijke steun van collega touroperators in deze zaak”, aldus een verklaring van Le Ski op haar website .

De touroperator heeft 5 dagen bedenktijd gekregen om in hoger beroep te kunnen gaan, wat zij vandaag gedaan hebben. Er wordt al gesproken om het hoger op te zoeken bij het Europese gerechtshof in Luxemburg als de volgende uitspraak weer onsuccesvol blijkt te zijn.

De eerste rechtszaak werd gesteund door het ESF (Ecole du Ski Français) die zei dat de uitslag van het beroep in Chambery helemaal was zoals verwacht.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een negatieve uitspraak?
Tienduizenden Britse skiërs die gewend zijn gegidst te worden door een Britse skigids zullen uit gaan wijken naar Oostenrijk, Italië en Zwitserland waar het in grote mate wel toegestaan is voor een buitenlandse skigids zijn gasten te gidsen. Maar of deze landen hier op zitten te wachten is nog maar de vraag.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren