Japan wil visumaanvraag voor buitenlandse skileraren versoepelen

De Japanse regering wil de visumaanvraag voor buitenlands skileraren versoepelen. Hiermee willen ze het voor buitenlandse wintersporters aantrekkelijker maken om naar Japan te komen voor de wintersport. Het wintersporttoerisme zou op die manier aan populariteit moeten toenemen.

Het aantal skiërs en snowboarders in Japan bereikte in 1998 een hoogtepunt met 18 miljoen. Dat aantal was in 2013, als gevolg van de Japanse dalende geboortecijfer en de vergrijzende samenleving, meer dan gehalveerd naar 7,7 miljoen.

Het ministerie van justitie zal deze zomer de mogelijkheden bekijken met betrekking tot het versoepelen van het visumbeleid voor buitenlandse sneeuwsportleraren. Zij geloven erin dat buitenlandse ski- en snowboardleraren die meerdere vreemde talen spreken kunnen bijdragen aan het creëren van een levendige ski-industrie. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar hoe het kan worden voorkomen dat toeristen illegaal in Japan als skileraar aan het werk gaan.

De wijzigingen in de immigratiewetgeving zouden een minimum van drie jaar deelname of instructie vereisen in grote internationale sportevenementen, zoals de Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen, als basis voor het verkrijgen van de status sportinstructeur.

Het ministerie wil skileraren met het hoogst haalbare ISIA opleidingsniveau in aanmerking laten komen voor een verblijfsvergunning. De ISIA geeft aan dat 10.700 mensen over de hele wereld deze kwalificatie hebben.

Experten, bijeengeroepen door de Japanse toeristenorganisatie voor het promoten van de wintersport, gaven in een eerder rapport aan dat sneeuwsportleraren die een vreemde taal spreken hierbij van groot belang zijn. Ook gaven ze aan dat de strenge eisen voor het verkrijgen van een visum een groot obstakel vormt voor het behalen van dat doel.

De toeristenorganisatie stuurde enquêtes naar 129 skischolen in Japan. Hieruit bleek dat 25 van de 57 skischolen die deel hadden genomen aan de enquête erop hoopte zo’n 80 buitenlandse sneeuwsportleraren in dienst te kunnen nemen.

Het ministerie gaf in het basis immigratiebeleid, dat afgelopen september werd opgesteld, aan dat ze de mogelijkheden gaan bekijken voor het opnemen van meer buitenlandse arbeiders met specifieke kennis of vaardigheden.

Heb jij de ambitie om ski- of snowboardleraar te worden in Japan? Het Nederlandse opleidingsinstituut Snowminds kan je hierbij helpen.

Bron: japantimes.co.jp

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren