Ligt er te weinig sneeuw om straks aan het werk te kunnen?

Nog niet zo lang geleden ontplofte het internet omdat er in de Alpenlanden grote hoeveelheden sneeuw waren gevallen. Nadat we er lange tijd niks meer van hebben gehoord sijpelen de eerste berichten door dat er nu misschien wel te weinig ligt. Moeten we ons zorgen gaan maken?

De hoog gelegen gebieden zullen zich geen zorgen hoeven maken, maar hoe zit het dan met de skigebieden die lager gelegen zijn?

Het is nog veel te vroeg om te kunnen stellen dat we een slechte seizoensstart doormaken. Het nadeel is dat we enkele weken geleden grote hoeveelheden sneeuw hebben mogen zien neerdwarrelen in de Alpen. Verschillende media hebben daar over bericht. De vooruitzichten waren uitstekend. Wanneer je nu de webcam beelden bekijkt is er van die sneeuw weinig meer over. Het is de afgelopen weken simpelweg te warm geweest en er is nagenoeg geen neerslag gevallen. Het contrast tussen toen en nu is groot waardoor er teleurstelling heerst.

Kunnen we met de kerst aan het werk?
Ondanks dat het naast de pistes in veel skigebieden groen is, ligt er op de pistes al meer dan genoeg. Het grote voordeel is dat het lang koud genoeg is geweest voor de sneeuwkanonnen. Ook de afgelopen jaren viel er weinig sneeuw voor de kerst. De skigebieden hebben daar van geleerd en hebben dit seizoen zodra het ook maar even kon hun sneeuwkanonnen voor de volle honderd procent ingezet. Dat heeft geresulteerd in grote hopen sneeuw op de pistes die langzaam maar zeker door de pistebully’s omgetoverd worden tot strak geprepareerde skipistes.

In veel gebieden hoeven ze zich op dit moment nog helemaal geen zorgen te maken. Deze week zal het wat minder koud worden en moeten de sneeuwkanonnen misschien wel even uit. Begin volgende week lijkt het erop dat het gaat sneeuwen in een groot deel van de Alpen. We hebben nog even de tijd tot de kerstvakantie en vooralsnog lijkt het erop dat de pistes in goede conditie zullen zijn. Of we met de kerst kunnen freeriden is nog maar de vraag, maar de kerstvakantie zal voor de meeste in het teken staan van het lesgeven.

Hoger gelegen gebieden

Sneeuwsportleraren die werken in de hoger gelegen gebieden hoeven zich niet druk te maken over de hoeveelheid sneeuw. Boven de 2.000 meter is de sneeuw die gevallen is in oktober en november wel blijven liggen. Gebieden als Zermatt, Saas-Fee, Verbier en veel gebieden in Tirol liggen er uitstekend bij. Er wordt zelfs gesproken over dat de skipistes veel beter zijn dan de afgelopen jaren.

Buiten Europa
Landen als Japan, Amerika en Canada hebben op dit moment geen gebrek aan sneeuw. De afgelopen dagen viel er in Canada bijvoorbeeld meer dan twee meter. Niels schreef hierover in zijn laatste artikel. En skileraar Vincent stuurde ons deze beelden vanuit Japan.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren