Skileraren na 52 uur van de dood gered

Skilerares Kelsey Malin was op 25 januari samen met een vriend in haar vrije tijd aan het skiën in het Amerikaanse skigebied Monarch Ski Area. Daar maakte ze een cruciale fout. Naar eigen zeggen hebben ze, zonder dat ze onder een afzetting door zijn geskied of een bord hadden genegeerd, de piste verlaten waarna ze vast kwamen te zitten aan de achterzijde van de berg.

Het was een van de beste afdaling uit het leven van Malin, maar het werd ook bijna haar laatste. Nadat ze off-piste hadden geskied volgende er 52 lange uren in de kou zonder overlevingsmiddelen, voedsel of water. Nadat ze gered waren werden er onderkoeling- en bevriezingsverschijnselen vastgesteld. Ze wisten twee nachten te overleven in de wildernis bij temperaturen ver onder het vriespunt doordat ze de beschutting van sneeuwholen hadden opgezocht.

De reddingswerkers keken naar ons sneeuwhol en zeiden: “Dit heeft jullie leven gered,” zegt Malin. “Als we niet op het idee gekomen waren om een sneeuwhol te maken waren we waarschijnlijk dood gevroren.”

Verdwaald
De twee skileraren kregen door dat ze verdwaald waren toen ze een besneeuwd bord zagen langs de weg op Old Monarch Pass Road. De rest van de dag probeerden ze hun eigen sporen terug te vinden in de diepe sneeuw. Eerder die dag was Malin per ongeluk in een beek geskied. Hierbij was een van haar voeten nat geworden. Die voet was gevoelloos geworden en ook haar andere voet was er niet veel beter aan toe. Tegen de avond kreeg het stel door hoe slecht ze er voor stonden.

Als voorbereiding op de nacht probeerden ze een uur lang vuur te maken. Helaas lieten ze de aansteker vallen waardoor deze niet meer werkte. Dat was een slechte start van wat een nog veel slechtere avond zou worden.

Uitgeput
De volgende ochtend proberen de twee nog een keer de berg op te lopen. Door de zware sneeuwval waren hun sporen van de dag ervoor verdwenen. Nadat ze eerst zijwaarts op hun ski’s omhoog probeerden te stappen gingen ze verder op hun skischoenen. Als snel is Malin zo uitgeput dat ze alleen nog op haar handen en knieën verder kan.

Een tweede koude nacht
De stemming wordt grimmig als de twee een tweede koude nacht overwegen in een sneeuwhol, hongerig en koud tot op het bot. Naar beneden zwoegend door de sneeuw fantaseren ze samen over het eten. Met de skibril van Malin drinken de twee water uit een beek waar ze langs komen.

Als de avond aanbreekt graven ze een nieuw sneeuwhol uit onder een boom. De bodem bedekken ze met dennennaalden om warm te blijven. De temperatuur blijft dalen en de sneeuw blijft vallen.

“Er waren momenten dat ik wakker werd en mijn vriend gestopt was met rillen,” zei Malin. “Dat maakte me bang, ik raakte in paniek en maakte hem wakker met de vraag of hij nog leefde.”

Een toevallig voorbijkomende freerider schakelt hulp in
De berg aflopen had niet gewerkt. De volgende ochtend probeerden ze de berg op te lopen tot ze werden tegengehouden door de grote hoeveelheid sneeuw.

“Iedere keer dat ik probeerde op te staan, viel ik weer,” vertelt Malin. “Af en toe raakte ik buiten kennis en hallucineerde ik. Op dat punt zei ik: Ik kan niet meer verder, haal hulp.” Uiteindelijk kwam een freerider bij toeval de vriend van Malin tegen en heeft direct hulp ingeschakeld.

Bevroren tenen
De reddingswerkers waren met een snowcat snel ter plekke en brachten de twee over naar een ziekenhuis in Salida. Ze kregen te horen dat ze al hun tenen zouden verliezen en mogelijk zelfs een deel van hun voeten, maar een hoge dosis bloedverdunners en een snelle opname in het ziekenhuis heeft dat kunnen voorkomen. De tenen van Malin zijn nog steeds zwart als gevolg van de bevriezing en mogelijk verliest ze toch haar kleine teen.

Malin telt de dagen af tot ze weer kan skiën. Terugkijkend  geeft ze aan dat zij en haar vriend geen idee hadden dat ze het skigebied hadden verlaten. “Veel mensen nemen onterecht aan dat we een afzetting genegeerd hebben,” zegt ze. “We zijn beide ervaren skiërs en we kennen de regels. Dat dit ons heeft kunnen overkomen betekent dat het echt iedereen kan overkomen.”

Bron: vaildaily.com

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren