Skischolen kampen met een zware winter

Zonder sneeuw kan er niet geskied worden. Dat brengt vooral de skischolen die lesgeven in de lager gelegen skigebieden in de problemen. Onder andere in het oosten van Tirol duimen ze voor een goed pak sneeuw dit weekend.

Er heerst een gespannen sfeer in het Oostenrijkse Hochpustertal. “Het is hopen dat het goed komt,” zegt Franz Schneider, eigenaar van Skischule White Element in Sillian. Dit is nu de tweede sneeuwarme winter op rij. “Er zijn goede en slechte dagen.” Hij is optimistisch dat het tijdens de vakanties de komende weken allemaal goed komt.

Het is wachten op de sneeuw
Tevreden is Patrick Auer, eigenaar van Skischule Obertilliach. “We hebben niet te klagen.” Maar ook hij wacht vol spanning op de sneeuw. Deze wens heeft ook Hannes Grüner, eigenaar van Bergschule Alpin-Aktiv-Hochpustertal. “We hebben een heel goed skigebied om te touren, maar weinig sneeuw,” aldus Grüner. “Ik heb er alle vertrouwen in. Het hoogseizoen is bij ons nu begonnen.”

Kort maar krachtig omschrijft Paul Schett, eigenaar van Wintersportschule Hochpustertal de actuele situatie omtrent zijn boekingen: “Het is goed zo.” Hoe zijn seizoen er financieel uit zal gaan zien kan hij pas aan het eind van het seizoen beoordelen.

Pasen valt dit jaar laat in het seizoen
Ook Bernhard Gratz, eigenaar van Skischule Kals is tevreden. De pistes in het Großglockner-skigebied zijn in goede conditie. Toch wijst Gratz op het jaarlijkse ‘januari-gat’. Hij legt uit dat doordat Pasen dit jaar zeer laat valt de skischolen ook rekening moeten houden met een slechte maand maart. Lukas Resinger van de Matreier Schischule beoordeelt het seizoen tot nu toe als goed. Niet het gebrek aan sneeuw, maar de kou en sterke wind hebben het lastig gemaakt in Matreiern.

Ook hoger gelegen ligt er weinig sneeuw
De hoogste skischolen van Oost-Tirol bevinden zich in St. Jakob in Defereggen. Vijf skischolen bieden daar hun diensten aan. Ook daar ligt er helaas maar weinig sneeuw. Skischool eigenaar Michael Ladstätter zegt ondanks dat: “Onze gasten vinden onze pistes beter dan ooit.” Ook de skileraren geven aan dat de omstandigheden goed zijn.

Improviseren
De skischolen die normaal gesproken alleen buiten de pistes met hun gasten onderweg zijn moeten improviseren. “In plaats van skitouren gaan we sneeuwschoenwandelen,” zegt Martin Gasser van Ski- und Snowboardschule St. Jakob.

De voorspellingen voor dit weekend zijn gunstig, maar komende week wordt het warmer en wordt er geen neerslag voorspeld. Aan de andere kant zullen veel wintersporters het de komende twee weken niet erg vinden om lekker op het terras in de zon te kunnen zitten.

Bron: kleinezeitung.at

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren