Skischool draait op voor verkeerde beslissing skileraar

Als skileraar wordt er van je verwacht dat je de juiste keuzes maakt. Je keuzes zijn afgestemd op het niveau van je gasten en de actuele sneeuw- en weercondities. Uit eerdere uitspraken door de rechtbank was op te maken dat wanneer een skileraar verkeerde beslissing neemt hij hier zelf de verantwoording voor draagt. Nu is er een uitspraak gedaan waarbij niet de skileraar maar de skischool verantwoordelijk is voor het doen en laten van haar skileraren tijdens de skiles.

De keuzes gemaakt door een skileraar zijn voor de rechtbank van het Duitse Deggendorf gekomen. De skileraar besloot om met een groep beginnende skiërs de blauwe piste op te gaan, die op dat moment flink verspoord was. Na een korte tussenstop laat de skileraar zijn groep weer verder skiën, terwijl er van boven andere skiërs naderen. Één van die skiërs skiet over de ski’s van één van de vrouwen uit de groep heen, waardoor ze ten val komt. Ze houdt daar een gebroken been aan over.

Het slachtoffer klaagde de skischool aan omdat de skileraar de piste in eerste instantie verkeerd had gekozen. Daarnaast had de skileraar er op moeten letten dat zijn leerlingen zich hielden aan de FIS-regels, opgesteld door de internationale ski vereniging.

De FIS-regels zijn weliswaar niet gelijk aan normale wettelijke bepalingen, maar gelden als gewoonterecht en algemene gedragsregels. Het niet naleven van de FIS-regels is het niet nakomen van de beroepsverplichting. In dit bijzondere geval ging het om regels nummer 5 van de FIS-regels. Deze regel omschrijft: Een skiër of snowboarder die een gemarkeerde piste betreed, weer vertrekt na gestopt te zijn of zich naar boven beweegt moet eerst omhoog en omlaag over de piste kijken zodat hij dit kan doen zonder zichzelf of andere in gevaar te brengen. De skileraar heeft het slachtoffer aangemoedigd om weer verder te skiën op een moment dat dat niet kon.

Met de keuze voor de piste en het niet naleven van de FIS-regels verzuimde de skileraar in zijn beroepshouding. De skileraar had zijn leerling geen onnodige risico mogen laten lopen passend bij hun vaardigheden onder de heersende sneeuw- en weersomstandigheden. De skileraar heeft de algemene gevaren horende bij het skiën niet in acht genomen en zijn gasten hier niet voor behoed.

De uitspraak
Omdat de skischool de skileraar koppelde aan de geboekte skiles moet de skischool opdragen voor de schadevergoeding van €5.000,-. Tevens werd er vastgesteld dat de skischool ook voor toekomstige schade moet opdragen die afkomstig zijn uit het skiongeval.

Kun jij je vinden in deze uitspraak?

Bron: anwalt.de

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren