Skischool draait op voor verkeerde beslissing skileraar

Als skileraar wordt er van je verwacht dat je de juiste keuzes maakt. Je keuzes zijn afgestemd op het niveau van je gasten en de actuele sneeuw- en weercondities. Uit eerdere uitspraken door de rechtbank was op te maken dat wanneer een skileraar verkeerde beslissing neemt hij hier zelf de verantwoording voor draagt. Nu is er een uitspraak gedaan waarbij niet de skileraar maar de skischool verantwoordelijk is voor het doen en laten van haar skileraren tijdens de skiles.

De keuzes gemaakt door een skileraar zijn voor de rechtbank van het Duitse Deggendorf gekomen. De skileraar besloot om met een groep beginnende skiërs de blauwe piste op te gaan, die op dat moment flink verspoord was. Na een korte tussenstop laat de skileraar zijn groep weer verder skiën, terwijl er van boven andere skiërs naderen. Één van die skiërs skiet over de ski’s van één van de vrouwen uit de groep heen, waardoor ze ten val komt. Ze houdt daar een gebroken been aan over.

Het slachtoffer klaagde de skischool aan omdat de skileraar de piste in eerste instantie verkeerd had gekozen. Daarnaast had de skileraar er op moeten letten dat zijn leerlingen zich hielden aan de FIS-regels, opgesteld door de internationale ski vereniging.

De FIS-regels zijn weliswaar niet gelijk aan normale wettelijke bepalingen, maar gelden als gewoonterecht en algemene gedragsregels. Het niet naleven van de FIS-regels is het niet nakomen van de beroepsverplichting. In dit bijzondere geval ging het om regels nummer 5 van de FIS-regels. Deze regel omschrijft: Een skiër of snowboarder die een gemarkeerde piste betreed, weer vertrekt na gestopt te zijn of zich naar boven beweegt moet eerst omhoog en omlaag over de piste kijken zodat hij dit kan doen zonder zichzelf of andere in gevaar te brengen. De skileraar heeft het slachtoffer aangemoedigd om weer verder te skiën op een moment dat dat niet kon.

Met de keuze voor de piste en het niet naleven van de FIS-regels verzuimde de skileraar in zijn beroepshouding. De skileraar had zijn leerling geen onnodige risico mogen laten lopen passend bij hun vaardigheden onder de heersende sneeuw- en weersomstandigheden. De skileraar heeft de algemene gevaren horende bij het skiën niet in acht genomen en zijn gasten hier niet voor behoed.

De uitspraak
Omdat de skischool de skileraar koppelde aan de geboekte skiles moet de skischool opdragen voor de schadevergoeding van €5.000,-. Tevens werd er vastgesteld dat de skischool ook voor toekomstige schade moet opdragen die afkomstig zijn uit het skiongeval.

Kun jij je vinden in deze uitspraak?

Bron: anwalt.de

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het