Stamgasten worden omgeschoold tot skileraar

Het skilerarenberoep is aan het veranderen. Vroeger waren het vooral lokale boeren en arbeiders die de gasten het skiën bijbrachten. Veel van hun hebben tegenwoordig grotere ondernemingen die ook operationeel zijn in de wintermaanden. Hierdoor is er een gebrek aan lokale skileraren aan het ontstaan. De directeur van de Zwitserse skischolenvereniging, Riet Campell, heeft daarom een nieuw concept uitgewerkt.

Campbell, van Swiss Snowsports, heeft het concept ‘van gast naar skileraar’ (Vom Gast zum Skilehrer) ontwikkeld. Het idee: stamgasten die alle skischool niveau’s hebben doorlopen motiveren voor het skilerarenberoep. “Zij zijn perfect geschikt,” aldus Campell. “Niet alleen omdat ze de pistes goed kennen en vaak een vakantiewoning hadden om te overnachten, maar ook omdat ze het seizoenswerk kunnen combineren met een opleiding,” voegt hij toe.

“Vaak wordt er een heel seizoen lesgegeven en komen ze daarna nog een paar weken per seizoen, tijdens de vakantieweken, terug. Door de intergratie in het dorpsleven zullen toeristen die al jarenlang naar hetzelfde gebied op vakantie gaan zich sterk met het dorp verbonden voelen en hun toekomstige vakanties ook daar houden.”

Skileraren moeten minimaal 17 jaar oud zijn. Daarnaast moeten ze minimaal de kinderskileraar-opleiding afgesloten hebben. Wie wil kan daarna nog de opleiding tot Aprirant, Instructor of Swiss Snow Pro volgen.

Lijkt jou dit een goede manier om te voorkomen dat er een tekort aan skileraren ontstaat?

Bron: solothurnerzeitung.ch
Foto: snowsports.ch

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren