Hoe blijf je sneeuwfit?

Het is momenteel hoogzomer en waarschijnlijk genieten jullie net zo hard van alle lekkere dingen die bij ‘de zomer’ horen als ik. Een terrasje hier (nu het weer mag), een borreltje daar, een avondje lekker bbq’en en natuurlijk heel wat ijsjes tussendoor! Hallo extra zomer-kilo’s…! Wij als bloggers van Sneeuwsportleraren.nl genieten in ieder geval volop van het zomerseizoen, maar kijken er stiekem ook al naar uit als de temperaturen straks weer beginnen te dalen. Echter, voor het zover is zullen we toch weer een beetje ‘sneeuwfit’ moeten worden, zodat we straks weer helemaal gezond en fit de pistes op kunnen.

Beginnersfoutje

Zelf heb ik wel besloten dat ik dit jaar de start van het winterseizoen anders ga aanpakken dan afgelopen jaar. Als sneeuwsportleraar-groentje had ik me lichamelijk gezien namelijk niet goed (lees: niet) voorbereid op het seizoen. Ondanks dat ik een echte actieveling was (en ben), kon ik, zo onvoorbereid als ik was, niet voorkomen dat ik tijdens mijn anwärter-opleiding zo’n twee weken spierpijn heb gehad. Beginnersfoutje zullen we het maar noemen ;-).

Nou mag ik van geluk spreken dat het bij ‘alleen maar wat spierpijn’ gebleven is aangezien een slechte seizoensvoorbereiding zo maar eens zou kunnen leiden tot (langdurige) blessures. Een goede voorbereiding voor het nieuwe wintersportseizoen is dus écht een must, en daar gaan wij je bij helpen!!

The road to ‘skifit’

Bij sporten geldt altijd, bouw het rustig op! En dat is dan ook waarom deze blog nu al online staat! Als je namelijk nu al langzaamaan begint met bewegen en trainen heb je voor het winterseizoen niks te vrezen!

Naast dat het natuurlijk altijd goed is om lekker actief in beweging te zijn en te sporten heeft NskiV een aantal specifieke skileraar-oefeningen op een rijtje gezet die ervoor gaan zorgen dat jij het wintersportseizoen zónder spierpijn kan beginnen en dus volop kan gaan genieten! Alle 12 trainingen zijn opgebouwd in vier blokken, warming-up, kracht, uithoudingsvermogen en core stability.

 

Warming up

Of je nu topsporter bent of recreant, bij iedereen zal bekend zijn dat een goede warming-up

écht heel belangrijk is voordat je begint met sporten. Een warming-up zorgt ervoor dat je spieren opwarmen doordat je de doorbloeding stimuleert. Daarnaast neemt de soepelheid van je spieren en gewrichten toe tijdens de warming-up. Ook zorgt een warming-up ervoor dat je stofwisseling versnelt. Hierdoor worden je spieren sneller voorzien van de zuurstof en energie die ze nodig hebben tijdens het sporten, en ze produceren minder afvalstoffen. Een warming-up zorgt naast het verminderen van kans op blessures er dus ook voor dat je achteraf minder snel spierpijn krijgt en zorgt ook nog eens voor een betere sportprestatie. Een win-win situatie dus!

 

Kracht

Zoals je ziet als je de workout-filmpjes van NskiV bekijkt, richt de krachttraining zich vooral op de beenspieren. Dit zijn, niet geheel verassend, de spieren die je tijdens het skiën het meest gebruikt, en die dus ook het sterkst moeten zijn. Ook je bilspieren zijn van belang, en doen tijdens het skiën meer werk dan je denkt. Als je kracht-niveau van deze spiergroepen op niveau is, kan je langer genieten van de piste zonder last te krijgen én kun je sneller en wendbaarder over de piste bewegen.

 

Uithoudingsvermogen

Een goede basisconditie is sowieso wel een vereiste als je als sneeuwsportleraar aan de slag wil. Zo’n 6 (of soms wel 7) dagen per week ben je actief bezig in de buitenlucht, en dat vergt soms nog weleens wat uithoudingsvermogen en een basisconditie. Daarnaast is de luchtvochtigheid in de bergen anders dan wij in ons vlakke Nederland gewend zijn. Hierdoor kun je sneller vermoeid raken dan normaal. Vergeet niet dat je als leraar zijnde nog best wel eens een stuk piste omhoog moet lopen/klimmen om een gevallen leerling te helpen. Toch fijn als je dan niet helemaal hijgend en uitgeput aankomt om te helpen. Des te beter je uithoudingsvermogen is, des te fitter je na een lange werkdag bent zodat je nog energie over hebt voor de apres-ski!

 

Core stability

Skiën doe je met je benen toch? Ja, dat zeker. Maar ook je core stability is tijdens het skiën erg belangrijk. Een goede en sterke core zorgt namelijk voor een betere balans wat ervoor zorgt dat je houding beter is. Daarnaast kun je met een goede balans ook beter en sneller anticiperen op onvoorziene gebeurtenissen op de piste, waardoor de kans op een blessure afneemt. Die ‘planks’ zijn dus echt niet voor niets, helaas ;)…

Naast deze oefeningen van NskiV staan er op internet nog talloze oefeningen en workouts die ervoor kunnen zorgen dat jij helemaal voorbereid weer op skiseizoen kunt gaan! Ik ben in ieder geval zeker van plan om deze 3-weekse training van NskiV zéker te gaan doen zodat ik dit jaar het skiseizoen niet met flinke spierpijn hoef te beginnen. Daarnaast is het ook lichamelijk gezien niet verkeerd om weernhelemaal fit het seizoen in te gaan zodat ik tijdens het seizoen met volle teugen kan genieten van alle snitzels, kaiserschmarren en biertjes in de apres-ski.

 

 

Extra tip van mij

Zet tijdens je workout een lijstje met après-ski muziek aan, zo heb je meteen een ‘apres-ski warming-up’ gehad voordat je weer dagelijks mee moet zingen met Tim Schalkx, Rene Karst, Lorenz Büffel en de Lawineboys.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren