SSL aan de kook – Kaiserschmarrn aus eigener Pfanne

Er zijn vele verhalen en mythes over de geschiedenis van kaiserschmarrn. De een vertelt dat het door een eeuwenoude keizer Franz Joseph tijdens de jachtpartij is ontstaan. Hij kreeg namelijk houthakkersschmarrn voorgeschoteld. Een prutje met speciaal voor hem de beste ingrediënten: melk, rozijnen en eieren. Het andere verhaal is wat soepeler. Dit heeft ook te maken met een keizer, die dit gerecht ook ooit voorgeschoteld kreeg. Was de ‘pannenkoek’ echter te dik? Dan was dit niet geschikt om te serveren aan de keizer, en werd dit door elkaar gehusseld en mocht het keukenpersoneel het op eten. En als derde optie is dat het eigenlijk nergens van een keizer afstamt, maar dat het gewoon een heel lekker en luxe gerecht was.

 

Kortom, het gerecht heeft een lange en mysterieuze geschiedenis. Maar in de huidige wereld kennen we kaiserschmarrn als lekker maaltje op de prachtige witte pistes (of misschien wel in de zomer op de groene bergen) in Oostenrijk. Het gerecht is onwijs populair en bijna elke eetgelegenheid op de berg verkoopt het wel. De één maakt het authentiek helemaal zelf, de ander maakt helaas met een zakje en wat water. Desalniettemin is het zoete gerecht altijd lekker. Vaak wordt het geserveerd met appel- en/of pruimen compôte en poedersuiker om het af te maken.

Nu is helaas de huidige situatie in de wereld niet ideaal, wat reizen hier en daar wat lastiger maakt. Misschien ben je niet meer op wintersport kunnen gaan afgelopen winterseizoen, of misschien heb je de zomer ook wel over moeten slaan! Hierdoor kunnen we onze gezonde portie Kaiserschmarrn nog weleens missen.

Maar daar hebben wij nu een oplossing voor! Je kan kaiserschmarrn zelf thuis maken. Hoe? Lees snel verder voor het recept!

Wat heb je nodig?

4 eieren

125 ml melk

50 gr suiiker

1 snufje zout

125 gr bloem

2 el boter

2 el poedersuiker

Optioneel

100 gr rozijnen

Snufje vanillesuiker/ drupje vanille extract

Jetzt geht’s los!

Splits de eiwitten van de eidooiers. Klop de eiwitten stijf totdat er pieken ontstaan. Klop in een andere kom de eidooiers tot een glad en egaal mengsel. Voer hierbij de melk, suiker, bloem, zout en rozijnen aan toe en meng dit tot een egaal beslag.

Voeg de eiwitten toe aan het beslag. Doe dit door de eiwitten te ‘vouwen’ in het beslag. Met deze manier verliest het geklopte eiwit zijn lucht niet en blijft de kaiserschmarrn uiteindelijk luchtig.

Pak een pan en zet deze op middelhoog vuur, voeg hier boter aan toe en laat dat smelten. Schep met een grote soeplepel of opscheplepel het beslag in de pan. Bak het beslag totdat de onderkant goudbruin wordt. Draai het beslag om en laat dit nog 1 à 2 minuten staan. Hussel daarna de ‘pannenkoek’ met twee houten lepels door elkaar zodat het kapot gaat.

Tip van de chef

Doe dit niet met bestek of ander ijzer/metaal kookgerei. Hierdoor kan je beschadiging in je pan krijgen.

Serveer de kaiserschmarrn met een beetje appelmoes en/of pruimen compote. Heb je geen pruimen compôte, dan is een jam naar keuze ook een goede vervanger. Strooi er wat poedersuiker overheen en smullen maar!

Serveertip

Om het nog lekkerder te maken kan je de appelmoes en jam ook zelf maken! Doe dit dan wel voordat je de kaiserschmarrn maakt 😉

 

Zie je het geheel toch liever in een filmpje? Check dan onze Instagram TV!

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren