SSL aan de kook – Speckknödel sowie die Oma sie macht

Welkom bij een nieuw gerecht in de blogreeks van Oostenrijkse gerechten, vandaag op het menu: Speckknödel. Voordat ik begon met het maken van dit gerecht dacht ik eigenlijk dat het een stuk moeilijker zou zijn, maar naast het vele snijwerk is het eigenlijk best een makkelijk gerecht. Wel duurt het even voor het op tafel staat, dus begin op tijd en niet op het moment dat je al honger begint te krijgen!

Als eerste ga ik je wat meer vertellen over de ingrediënten die je voor dit gerecht nodig hebt. Omdat je later in het kookproces zelf kan kiezen hoe groot je de ballen kneedt maakt het niet uit voor hoeveel personen je de Knödel maakt. Ik heb het gerecht zelf met drie mensen gegeten en had aan de volgende ingrediënten voldoende.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram oud wit brood of broodkruim
  • 3 eieren
  • bakboter
  • 1 ui
  • 125 ml melk
  • 300/400 gram spekreepjes
  • kruiden naar keuze
  • twee eetlepels meel

Zoals je op de foto kan zien heb ik ervoor gekozen om broodkruim te gebruiken, ook gebruik ik volle melk. Opzicht maakt het niet uit of je volle of halfvolle melk voor dit gerecht gebruikt. Zelf vind ik volle melk lekkerder, dus vandaar. Wat betreft de kruiden heb ik ervoor gekozen om een beetje platte peterselie, bieslook, knoflook, peper en zout te gebruiken. Eventueel kun je andere kruiden naar voorkeur van smaak toevoegen.

Jetzt geht’s los! 

Voordat je begint met het echte werk is het handig om alvast wat dingen klaar te zetten. Pak een weegschaal en weeg het broodkruim af op 300 gram. Doe dit vervolgens in een grote schaal, want hier moeten later alle andere ingrediënten samengevoegd worden. Schenk 125 ml melk (even afmeten) in een tweede schaal, hier moeten later nog eieren bij dus kies een niet al-te-kleine schaal. Daarna kun je de kruiden die je wilt gebruik klein snijden en in een klein schaaltje doen, doe hier ook alvast je zout en peper bij, zodat dit geheel alvast klaar staat.

Wat je nu hebt:

-1 grote schaal met 300g broodkruim

-1 schaal met 125 ml melk

-1 kleine schaal met je kruidenmix

En door…

Als tweede gaan we de spekjes en ui bakken, dit doen we door eerst de ui in fijne stukjes te snijden, daarna kun je de 300 à 400 gram spekreepjes nog kleiner snijden. Zelf heb ik dit gedaan, omdat veel reepjes erg lang waren en dit niet handig is om later ballen te kneden. Nadat je dit gedaan hebt, bak je de reepjes en de ui samen in een pan totdat het spek gaar is. Giet het vet af, zodat de Knödel straks niet te vet worden. Als de spekjes zijn afgekoeld voeg je de inhoud van de pan toe aan de schaal met broodkruim.

Tip! Leg een velletje keukenrolpapier in het vergiet en giet nu het vet af. Zo komt veel vet niet in je gootsteen terecht en gooi je het papier daarna gewoon in de prullenbak. Scheelt weer met poetsen en beter voor de afvoer ;-).

Wat je nu hebt:

-1 grote schaal met broodkruim + spekjes en ui

-1 schaal met 125 ml melk

-1 kleine schaal met je kruidenmix

Und weiter…

Nu gaan we eieren toevoegen aan de schaal met melk en dit kloppen. Tik de 3 eieren op de rand van de schaal stuk en voeg toe aan de melk. Nu eventjes mixen. Ik heb gekozen om het met de hand te mixen, maar je kan hiervoor ook makkelijk gebruik maken van een elektrische mixer. Daarna voeg je het mengsel toe aan de grote schaal met broodkruim, spekjes en ui.

Wat je nu hebt:

-1 grote schaal met broodkruim + spekjes en ui + Ei-melk mengsel

-1 kleine schaal met je kruidenmix

Fast fertig…

Nu voeg je de laatste ingrediënten toe aan je grote schaal. Als eerste de 2 eetlepels meel. Vervolgens voeg je je kruidenmix toe. Als laatste voeg je 1 eetlepel warme bakboter toe. Ik heb bakboter op een lepel gedaan en dit 30 seconden verwarmd in de magnetron, werkte prima en snel!

Nadat je dit alles bij elkaar hebt gedaan is het tijd voor het leukste gedeelte; kneden en mengen! Was wel even nog één keer je handen voor je in de schaal gaat wroeten. Zorg dat alles goed door elkaar gemixt wordt en dat er geen los broodkruim meer aanwezig is.

Wat je nu hebt:

-1 grote schaal met een mix van alles

-2 vieze handen

Nog eventjes… We zijn er bijna!

De schaal moeten we nu 20 minuten laten rusten en als je net als ik van het aanrecht een zooitje hebt gemaakt kun je deze tijd uitstekend gebruikten om dit even schoon te maken.

Let op! Voor stap 6 hebben we een grote pan met kokend water nodig, je kan tijdens stap 5 alvast water opzetten.

Wat je nu hebt:

-1 grote schaal met een mix van alles

-2 schone handen

-1 schoon aanrecht

-eventueel alvast een pan met water op het vuur

Het laatste stukkie

Dit is de laatste stap voor we de Knödel kunnen gaan eten. De Knödel moet nu 10 tot 15 minuten in kokend water (met zout) koken.

Hoe gaan we dat doen? Nadat de 20 minuten voorbij zijn, waarin je de mix hebt laten rusten, zet je een grote pan water met een snufje zout op hoog vuur, zodat de ballen onder water kunnen koken. Terwijl het water warm wordt kun je Knödel rollen naar een gewenste hoeveelheid. Omdat ik dit gerecht zelf met 3 mensen heb gegeten heb ik uit mijn mix 9 Knödel gemaakt. Wacht tot het water kookt en doe de Knödel gelijktijdig in het kokende water. Nu laat je de Knödel 10 tot 15 minuten koken, afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte.

Let op! Het water moet tijdens de 10-15 minuten blijven koken, dus het kan zijn dat je het vuur afentoe wat hoger moet zetten. Blijf altijd in de buurt van je Knödels… 🙂

Mahlzeittttt!

Op het moment dat de Knödels gaar worden gaan ze drijven. Je kan er één uithalen en doormidden snijden om te bestuderen en te proeven. Als ze goed zijn kun je de Knödel netjes opdienen. Eventueel zou je dit in een diep bord met bouillon kunnen doen, maar voor de presentatie heb ik gekozen om ze deze keer zonder bouillon te eten.

Laat ‘t smaken!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren