SSL aan de kook: Sachertorte speziell für Ostern!

Het is weer tijd voor ‘Sneeuwsportleraren aan de kook’! Blogster Frederique is de keuken in gedoken om de welbekende Sachertorte te bakken. Hoewel het originele recept nog steeds een geheim is, heeft zij haar uiterste best gedaan om er een lekkere creatie van te maken.

Ingrediënten: 

De cake:
140 gr pure chocolade
140 gr boter (op kamertemperatuur)
110 gr poedersuiker
¼ tl zout
1 tl vanille-extract
6 eieren
110 gr suiker
140 gr bloem
De topping: 100 ml slagroom
200 gr pure chocolade
25 gr boter (op kamertemperatuur)
300 gr abrikozenjam

Paaseitjes!
   
Algemeen Tijdindicatie
Een kleine springvorm Boter om de vorm in te vettenBakpapierEen ovenSchalen  30 minuten voorbereiding 50-60 minuten in de oven 2 uur opstijven 

Deel 1 – de taart maken

Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C.

Stap 1 – smelt de chocola

Chocolade laten smelten kun je op verschillende manieren doen. Zelf heb ik gekozen voor de oven: Breek de chocolade in kleine stukjes en plaats deze in een oven-proof schaal in de oven. Na 5 minuten is de chocolade gesmolten en vloeibaar. 

Terwijl de chocolade in de oven staat, kun je alvast de zijkanten van de springvorm invetten en bakpapier op de bodem leggen. Ook kun je alvast de eieren splitten. Zowel het eigeel als het eiwit is straks nodig, dus bewaar dit in twee verschillende schalen. 

Wanneer de chocolade klaar is, laat je deze een beetje afkoelen voordat je verder gaat naar stap 2.

Tip: Gebruik een niet al te grote springvorm. Dit zal deel 2, stap 2 een stuk makkelijker maken.

Stap 2 – het beslag 

Mix de boter, poedersuiker, zout en vanille-extract in een kom binnen enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eidooiers toe en blijf kloppen tot een romige massa. Meng de gesmolten chocolade door de massa. Voeg hier vervolgens ook de bloem aan toe. 

Klop de eiwitten in een andere schaal stijf en voeg geleidelijk de suiker toe. Klop de eiwitten tot dit een stijf en glanzend geheel is. Voeg tot slot dit luchtige mengsel bij de andere kom met het beslag. Doe dit met een spatel om het luchtig te houden. 

Stap 3 – in de oven 

Laat het beslag in de ingevette springvorm lopen. Bak de taart in 50 tot 60 minuten gaar. Hou de taart vanaf ongeveer 40 minuten in de gaten en doe de satéprikker-test om zeker te zijn dat de taart gaar is. 

Stap 4 – afkoelen 

Laat de taart goed afkoelen, doe dit eerst 15 minuten in de vorm en laat hem daarna verder afkoelen op een rooster/plateau zonder springvorm. Je kan het bakpapier er nog onder houden. Terwijl de taart afkoelt kun je verder gaan met het maken van de topping. 

Deel 2 – de topping 

De Sachertorte staat niet alleen bekend om zijn overheerlijke chocola, maar ook om het jamlaagje. Deze gaan we als eerste voorbereiden, nu de taart aan het afkoelen is.

Stap 1 – jam koken

Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje tot het kookt. Laat het niet doorkoken. Haal het pannetje van het vuur en druk de jam daarna door een fijne zeef. Dit vergt wat hulp met een lepel en tevens ook aardig wat geduld. De jam zal namelijk niet meteen uitlekken in een kom, maar blijft aan de onderkant van de zeef hangen. (Successsss! Take it easy, no stress!)

Stap 2 – de taart snijden en bestrijken

Keer de cake om zodat de onderkant de bovenkant wordt. Haal het bakpapier van de taart en snijd de cake horizontaal doormidden. Strijk er een laag abrikozenjam tussen. Plaats de helften terug op elkaar en bestrijk de zij- en bovenkant met de abrikozenjam. 

De jam moet even drogen, maar ondertussen kun je stap 3 uitvoeren.

Stap 3 – het chocoladelaagje

Doe de slagroom in een pan en breng deze aan de kook. Breek ondertussen de chocolade in stukjes en doe deze in een schaal. Haal de pan van het vuur zodra de room kookt en giet de room over de gehakte chocolade. Roer door tot er een mooi geheel ontstaat. Voeg al roerend de boter toe. Blijf roeren totdat alle chocolade en boterklonten weg zijn. Giet het chocolade mengsel tot slot over de taart, zorg ervoor dat ook de zijkanten goed bedekt zijn. Je kunt de taart nu decoreren naar wens. Wij besloten er een Paastaart van te maken door hem te versieren met paaseitjes. 

Plaats de taart in de koelkast en laat hem hier minimaal 2 uur opstijven. 

TIP: Plaats een bord of keukenrolpapier onder/naast de plateau met de taart. Zo wordt niet het hele aanrecht vies als je morst tijdens het gieten van de chocolade.

Stap 4 – Mahlzeit! 

De taart is klaar en zal zeker een eyecatcher zijn tijdens het Paasontbijt. Heb jij deze heerlijke taart op tafel getoverd? Vergeet dan het resultaat niet te delen in de comments!

Ps. Op onze InstaTV kun je het filmpje terugvinden:

https://www.instagram.com/tv/CNCPfyaAJ0T/

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren