5 tips voor een goede voorbereiding op het wintersportseizoen

Over twee maanden start het seizoen weer en reizen veel Nederlandse sneeuwsportleraren naar het buitenland af om daar te gaan werken. Wij geven je alvast vijf tips voor je voorbereiding op het komende wintersportseizoen.

1. Spierkracht opbouwen
De afgelopen maanden zul je niet of nauwelijks in de sneeuw gestaan hebben. Je lichaam is de inspanning die je straks moet gaan leveren op de pistes niet meer gewend. Wanneer je met de kerstvakantie eenmaal aan het werk gaat heeft je lichaam geen tijd om langzaam aan deze inspanning te wennen. Belangrijk is het dus deze gewenning al in Nederland te doen.

Dit kun je eenvoudig doen door een keer per week een bezoekje te brengen aan een skihal. Omdat de Nederlandse skihallen pistes hebben die qua lengte niet te vergelijken zijn met de afstanden in de wintersportlanden kun je kiezen voor een rolskibaan. Op de rolskibaan kun je minuten lang blijven skiën en je lichaam hieraan laten wennen.

Naast deze specifieke voorbereiding kun je ook kiezen voor een wat algemenere aanpak. Hierbij kun je denken aan een gerichte training in de sportschool waarbij je de spiergroepen traint die je ook tijdens het skiën of snowboarden gebruikt. Martin schreef hierover vorig jaar een paar handige artikelen.

2. Materiaal
Wanneer je aan het eind van vorig seizoen je materiaal netjes hebt opgeborgen zal je er weinig werk aan hebben om het weer klaar te maken voor de winter. Heb je er na je laatste afdaling niet meer naar omgekeken, dan doe je er verstandig aan dat nu alvast te doen. Een beetje vocht kan tijdens de zomermaanden al gezorgd hebben voor een laagje roest op de staalkanten. En als je het belag niet voorzien hebt van een dikke laag wax dan zou het zo kunnen zijn dat deze is uitgedroogd. Om het laagje roest en het uitgedroogde belag te verhelpen kun je simpelweg je materiaal naar de lokale wintersportwinkel brengen voor een onderhoudsbeurt. Ben je zelf geoefend in het onderhouden van je materiaal, dan weet je wat je te doen staat.

LEES OOK: KAN JOUW MATERIAAL NOG EEN SEIZOEN MEE?

3. Kleding
Tijdens de wintermaanden kan het hoog in de bergen extreem koud zijn. Er is niks zo vervelend als het koud hebben terwijl je les staat te geven. Belangrijk om je skikleding weer tevoorschijn te halen en te kijken in welke staat deze verkeerd. Ook kleding die er nog goed uitziet kan zijn optimale werking hebben verloren. Denk bijvoorbeeld aan handschoenen waarvan de vulling te dun is geworden. Dit zal uiteindelijk resulteren in koude handen. En skisokken waarvan de pasvorm ver te zoeken is. Hierdoor ontstaan er vouwen die in je skischoen kunnen gaan knellen.

4. Accommodatie
Weet jij al waar je dit seizoen terecht gaat komen? Is er bijvoorbeeld een keuken in het appartement aanwezig en heb je wel wifi? Een wasmachine is geen overbodige luxe en slaap je dit seizoen alleen op een kamer of lig je samen met iemand anders? De hoogste tijd om contact op te nemen met je skischool zodat je weet waar je aan toe  bent.

5. Verzekering
In Nederland is het hebben van de basiszorgverzekering vanzelfsprekend. Maar zodra je in het buitenland in loondienst komt vervalt het recht op deze verzekering. De skischool waar je in dienst bent zal een arbeidsverzekering voor je moeten afsluiten maar hoe zit  het dan in je vrije tijd? We hebben hierover een uitgebreid artikel voor je geschreven zodat je in het geval van een ongeluk niet voor vervelende verassingen komt te staan.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren