Niels gaat komend seizoen als skileraar naar Canada

Als je denkt aan skiles geven in het buitenland dan kom je al snel in Oostenrijk uit. Vanwege de cultuur en prachtige landschappen sprak Canada mij meer aan. Echter was ik in juni al veel te laat om nog datzelfde jaar te kunnen beginnen. De visumaanvraag moet je namelijk ruim een jaar van te voren starten. Om te voorkomen dat andere in dezelfde valkuil vallen heb ik mijn ervaring opgeschreven. Daarnaast zal ik komend seizoen mijn ervaringen en belevingen regelmatig publiceren op sneeuwsportleraren.nl.

Na het afronden van mijn studie Technische Bedrijfskunde in juni 2015 heb ik mezelf voorgenomen om een seizoen skiles te gaan geven. Tijdens mijn studie ben ik begonnen als skileraar en kwam ik erachter hoe leuk ik dat vond. Inmiddels geef ik al meer dan drie jaar les op een indoorbaan in Den Haag (De Uithof), maar is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Het aanvragen van het Working Holiday Visum voor Canada had heel wat voeten in de aarde. Uiteindelijk ben ik één van de driehonderd Nederlandse gelukkigen die komend seizoen mogen gaan werken in Canada. Hoe ik dat heb gedaan lees je in het kort hieronder.

International Experience Canada
Het programma waar je als skileraar onder valt is het International Experience Canada (IEC) programma. Het proces dat je doorloopt bestaat uit drie fases: het kandidaat stellen, de applicatie indienen en het visum verkrijgen. Elk jaar krijgen slechts rond de driehonderd Nederlanders een visum aangeboden onder dit programma en dus is het elk jaar weer dringen. Niet alleen skileraren vallen namelijk onder dit visum, maar alle Nederlanders onder de 35 jaar die in Canada willen werken.

Kandidaat stellen
Dit is de simpelste stap die je gaat tegenkomen, dus geniet ervan. In deze stap test de Canadese overheid met behulp van een online vragenlijst of je geschikt bent aan de hand van een aantal eisen.

Na het invullen van de vier formulieren moeten deze opgestuurd worden en krijg je van de Canadese overheid een bericht dat je in een ‘pool’ bent geplaatst. Een ‘pool’ is een groep van meerdere kandidaten. Eens in de zoveel tijd wordt er een pool geselecteerd om een applicatie in te dien. De schema’s van deze ‘round of invitations’ kan je hier vinden.

Voor een volledige uitleg over het kandidaat stellen bekijk je onze uitleg: Working Holiday Visum aanvragen Canada.

Applicatie indienen
Dit is de stap die je het meeste tijd en werk gaat kosten. Wanneer jouw pool wordt geselecteerd om een applicatie in te dienen, heb je tien dagen om de uitnodiging te accepteren en twintig dagen om een applicatie in te dienen.

Daarna moet je verschillende documenten opstellen en aanleveren. Dit zijn de documenten Family information, Proof of means of financial support, Police certificates, CV/resumé, Digital photo, Passport en Letter of explanation. Tevens moet je hier de kosten voldoen die zijn verbonden aan het aanvraag van een visum. Dit was voor mij 250 Canadese dollar (omgerekend ongeveer 170 euro).

Voor een volledige uitleg over het indienen van de applicatie bekijk je onze uitleg: Working Holiday Visum aanvragen Canada.

Visum verkrijgen
En nu is het duimen! Houd goed je online account in de gaten. Hierbij kan je de status van je aanvraag en je berichten zien. Het kan soms zijn dat de Canadese autoriteiten graag extra documenten zien.

Tevens kun je op deze site zien wat de doorlooptijden zijn. Bij mij gaven ze aan dat het maximaal acht weken duurde. Uiteindelijk had ik mijn visum al na iets meer dan vier weken.

Conclusie
Concluderend valt te zeggen dat het gezegde ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ hier echt op gaat. Zorg dat je op tijd begint met je aanvraag (het liefst begin december), zorg dat je alle documenten al gereed heb voor je uit een ‘pool’ wordt geselecteerd om je applicatie in te dienen. Dit scheelt je veel stress en zorgen. Laat daarnaast iemand anders je documenten bekijken aan de hand van de eisen die de Canadese autoriteiten hiervoor hanteren.

Wil je na het lezen van Niels zijn ervaring zelf het Working Holiday Visum aanvragen om ski- of snowboardles te gaan geven Canada? Lees dan de uitgebreide uitleg over het aanvragen van het visum hier. Heb je hulp nodig bij het aanvragen hiervan? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het

  Huilen op poederdagen!

  Je kent het vast wel, je wordt wakker en ziet dat het flink gedumpt heeft. Een flinke laag poeder ligt al in het dal en