Het traject tot Staatliche skileraar van Snow College opleider Jasper Duré

Het hoogst haalbare niveau als Oostenrijks ski- of snowboardleraar is de Staatliche opleiding. Een niveau dat tijdens de eerste opleiding tot sneeuwsportleraar, het Anwärter, onhaalbaar lijkt te zijn. Ook Jasper Duré dacht dat, maar wist binnen een paar jaar deze opleiding op zak te hebben. Jasper werkt nu onder andere als opleider bij het opleidingsinstituut Snow College. Hieronder lees je zijn inspirerende verhaal.

Op jonge leeftijd ben ik gefascineerd geraakt door de sneeuw en de bergen. Boven mijn bed hing een grote zelfgemaakt kalender waarop ik de dagen af kon tellen tot de wintersport. Dat is sindsdien de rode draad in mijn leven.

Op mijn twaalfde maakte ik mijn eigen houten ski’s, waarmee ik zelfs de zwarte piste af kon komen. Drie jaar later kwam ik voor de eerste keer in aanraking met het slalomskiën. Voor een schoolopdracht moest ik een biografie schrijven over een bijzonder persoon. Ik koos voor meervoudig Belgisch kampioen op de slalom en reuzenslalom Jerke van den Bogaert. Ondanks dat ik op dat moment al zestien jaar oud was, en daarmee eigenlijk te oud om ooit nog op het hoogste niveau mee te kunnen doen, stimuleerde dit project mij om net als Jerke Belgisch kampioen te worden met het skiën.

Na een jaar intensief trainen besloot ik samen met twee ski-vrienden mijzelf in te schrijven voor de opleiding Anwärter deel 1. Deze opleiding vond plaats in Terneuzen en werd gegeven door opleider Ronny Geerinck. Met mijn hakken over de sloot wist ik de opleiding succesvol af te ronden. Het tweede deel van de opleiding vond plaats in de Oostenrijkse bergen. Onder andere door een betere voorbereiding kwam ik deze opleiding goed door en was ik Anwärter skileraar.

Met de wens mijn eigen skitechniek te verfijnen deed ik een jaar later mee aan de opleiding Landes 1. Als enige Belg tussen de Oostenijkers en Duitsers heb ik onder begeleiding van opleider Johannes Riesenberger ontzettend veel geleerd. En waar ik de Anwärter 1 opleiding maar net wist te halen sloot ik deze opleiding als cursusbeste af!

Kort daarna haalde ik de Anwärter snowboarden, de Alpinkurs en de Landes 2 opleiding. In één jaar tijd groeide ik van Anwärter door tot Landes leraar. Dit gaf mij binnen Snow College de kans mijn passie, kennis en motivatie in het skiën over te dragen aan jonge racers. Dit deed ik als trainer van het racingteam. Twee jaar geleden studeerde ik een jaar sport en bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Gent als topsporter. Doordat ik een topsportstatuut had op de universiteit, had ik de mogelijkheid om de winter in Oostenrijk te vertoeven zodat ik mijn topsport kon uitoefenen. Ik heb dan ook veel getraind, maar ben in de tussentijd ook werkzaam geweest als chef skileraar bij Fischis Qualiteitsskischule te Flachau.

De skischooleigenaar van die skischool spoorde mij aan deel te nemen aan het toelatingsexamen van de Staatliche opleiding. Twee minuten voor het sluiten van de inschrijving ronde ik mijn aanmelding af. Zonder al te veel ambities legde ik het toelatingsexamen af. Van de tweehonderd deelnemers waren er na twee dagen tachtig door. Ik was daar één van. Een resultaat dat ik tijdens met Anwärter opleidingen nooit voor mogelijk had gehouden. Een droom die werkelijkheid was geworden. Hierdoor kwam ik voor een keuze te staan; enerzijds verder studeren in Gent, anderzijds de sprong wagen en deelnemen aan het Staatliche traject. Ik realiseerde me dat ik op dat moment in een zogenoemde ‘goede flow’ met skiën zat, en een onderbreking mij zou belemmeren om ooit nog deze stap te zetten. Daarom besloot ik om in het seizoen 2014-2015 deel te nemen aan de opleiding tot Staatliche skileraar.

Financieel had ik dit nooit kunnen doen zonder de steun van mijn ouders, waar ik hen heel dankbaar voor ben. De opleiding was voor mij de mooiste van alle skilerarenopleidingen. Omringt door zeer goede skiërs en de beste Oostenrijkse opleiders ben je vijfenzeventig dagen lang in de bergen onderweg geweest. Je iedere dag weer mentaal en fysiek volledig in te moeten zetten is een echte opgave gebleken. Veel van mijn mede cursisten hadden last van blessures. Ik had het geluk dat ik in topconditie was, en fysiek zeer sterk.

Een heel jaar lang onderging ik dagelijks hetzelfde ritme: opstaan, eten, trainen, eten, trainen, leren, eten, fitnessen, slapen, opstaan… Vrienden zag ik weinig, het hele jaar door was ik omringt door Oostenrijkers en mentaal was de opleiding zwaar. Een prachtige ervaring waar ik veel van geleerd heb, maar één die ik niet nog een keer over zou willen doen. Ondanks dat ben ik ontzettend blij dat ik het gedaan heb en dat ik het heb mogen meemaken. Het mooist was natuurlijk dat ik de opleiding succesvol heb kunnen afsluiten. Trots ben ik dat ik mijn trainers achter na ben kunnen gaan en trots dat ik kan zeggen dat ik als tweede en jongste Belg mijzelf Staatliche skileraar mag noemen.

Ondanks al mijn ervaring als racer, de trainingsuren en de vele opleidingen die ik gevolgd heb, houd ik nog enorm veel van het skiën. Nog steeds tel ik de dagen af tot de wintersport. Ik ben blij dat ik zowel voor Snow College, NOESV, Aspen Racing Team en Fischis Skischule trainer en opleider mag zijn, en mijn passie en visie kan overdragen aan leerlustige kinderen en volwassen. Ik hoop dat er velen zijn die net als ik dit traject tot skileraar en skitrainer willen en kunnen afleggen.

Waar het schip ook mag stranden: “train hard or go home” ; “No risk, no fun”;“He ho, lets go, he hi, let’s SKI”!

Of je nou wilt beginnen met het traject tot ski- of snowboardleraar, of dat je door wilt groeien tot het niveau van Jasper, Snow College bied verschillende opleidingen en trainingen aan. Voor meer informatie klik je hier.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren