Een ongeluk op de piste, dit moet je doen

We zijn de hele dag op de piste. En waar gesport wordt ontstaan blessures. Als skileraar hebben we de plicht om tijdens een ongeval hulp te verlenen. Ongeacht of het gaat om onze eigen gasten of een andere wintersporter. Wel is het belangrijk dat we dat op een goed georganiseerde manier doen. In dit artikel leggen wij je uit hoe je kunt handelen in het geval van een ongeluk op de piste.

Zodra er zich een ongeluk voordoet hanteren we de S.T.O.P. methode: Stop Think Observe Plan. We stoppen met skiën en blijven staan op een veilige plek, bijvoorbeeld aan de zijkant van de piste. Ga bij jezelf na hoe de situatie is: ligt het slachtoffer op een veilige plek, kun je helpen zonder jezelf in gevaar te brengen, waar zet je jouw eigen gasten neer en zijn er nog meer mensen betrokken bij het ongeluk? Maak voor jezelf een plan en start met handelen. Zonder na te denken hulp bieden kan leiden tot een nog gevaarlijkere situatie en uiteindelijk zelfs meer slachtoffers.

De veiligheid van je eigen gasten en jijzelf
Voor je begint met het verlenen van hulp zorg je ervoor dat je gasten op een veilige plek staan. Zet ze aan de zijkant van de piste in het zicht van de overige piste gebruikers. Let tijdens de hulpverlening vooral op je eigen veiligheid. Je kunt alleen hulp bieden wanneer jouw niks overkomt.

Het verplaatsen van het slachtoffer
Alleen wanneer het absoluut noodzakelijk is willen we het slachtoffer verplaatsen. Bijvoorbeeld wanneer het slachtoffer direct achter een heuvel ligt en skiërs en snowboarders het slachtoffer niet kunnen zien. Geeft het slachtoffer zelf aan niet verplaatst te kunnen worden, is er sprake van ernstig letsel of twijfel je of je het slachtoffer wel kunt verplaatsen dan zorg je ervoor dat je de ongevallen lokatie ruim afzet. Zolang de plek waar het slachtoffer ligt niet zorgt voor een gevaarlijke situatie voor jouzelf, het slachtoffer of de overige piste gebruikers dan laat je het slachtoffer liggen.

Ongevallen lokatie afzetten
Gebruik ski’s en stokken om de lokatie waar het ongeval heeft plaatsgevonden af te zetten. Hiermee attendeer je andere piste gebruiker erop dat ze hun snelheid moeten aanpassen en er een gevaarlijke situatie is ontstaan. Het internationale teken waarmee je de lokatie wilt afschermen is een kruis. Zowel met je ski’s als skistokken kun je meerdere kruizen maken. Zet de lokatie ruim af en plaats de kruizen daar waar de andere piste gebruikers ze ruim van te voren kunnen zien. Ligt het slachtoffer in een bocht dan wil je er voor zorgen dat andere wintersporters al voor ze de bocht in glijden kunnen zien dat er een ongeluk heeft plaatsgevonden.

De veiligheid van het slachtoffer
Nadat de ongevallen lokatie is afgezet probeer je te achterhalen wat het letsel inhoud. Vaak heb je te maken met kneuzingen en verdraaide gewrichten. In dat geval kun je niet veel doen. Is er spraken van een open bloedende wond, bewusteloosheid of ander ernstig letsel dan pas je direct eerste hulp toe. Hiervoor draag je ten alle tijden een eerst-hulp set bij je. De skischool stelt deze ter beschikking.

Reddingsdienst alarmeren
Nadat je eerste hulp hebt toegediend alarmeer je zo snel mogelijk de reddingsdienst. In  bijna heel Europa kun je 112 bellen. Sneller is het wanneer je het nummer van de bergredding in je telefoon hebt staan. Nog sneller werkt het wanneer je het nummer van de dienstdoende arts van het skigebied hebt. Dit nummer zal de skischool aan je geven. Doet de skischool dat niet zorg er dan zelf voor dat je dat nummer krijgt.

Meld kort en krachtig:
1. Wie alarmeert er (wie ben jij)?
2. Wat is er gebeurt?
3. Waar precies ligt het slachtoffer?
4. Hoe gaat het met het slachtoffer?

De meldkamer zal je indien nodig vertellen hoe je dient om te gaan met de verwondingen van het slachtoffer.

Is het slachtoffer een van je eigen gasten dan dien je zo snel mogelijk de skischool te informeren. De skischool zal je aan het einde van de dag vragen een ongevallenformulier in te vullen.

Wachtend op de reddingsdienst
Afhankelijk van de drukte in het skigebied kan het soms even duren voordat er iemand van de reddingsdienst bij je komt. Voorkom onderkoeling door het slachtoffer onder een aluminiumdeken te leggen. Gebruik tassen of een hoopje sneeuw om het slachtoffer uit de wind te houden. Een trui onder het slachtoffer voorkomt dat de straling van de sneeuw het slachtoffer snel laat afkoelen. Zorg ervoor dat het slachtoffer comfortabel ligt en stel het slachtoffer gerust.

Zodra de reddingsdienst gearriveerd is volg je hun aanwijzingen op.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren