HELP, een kind kwijt….en nu!?

Als skileraar draag je een grote verantwoordelijkheid. Je bent tenslotte de hele dag op pad met een groep kinderen. Kinderen waarvan de ouders ze aan jou hebben toevertrouwd. Jouw grootste angst is dan ook om een kind kwijt te raken. Of je nu een doorgewinterde skileraar bent of dit jaar aan jouw eerste seizoen begint, de hele dag ben je alert op het kroos.

Nog voordat je het in de gaten hebt staat één (of als je geluk hebt, meerdere) van je schatjes bij de verkeerde lift, neemt er eentje de verkeerde afslag of sluit er eentje dromend bij een andere skileraar in het rijtje aan. Echt, het kan de beste overkomen. Wij, van Sneeuwsportleraren.nl, helpen je graag om jouw dagen in de sneeuw net iets relaxter door te komen. Lees vooral verder om te zorgen dat jij deze winter geen kind verliest dankzij onze handige tips.

Hesjes van de skischool

Als skileraar krijg je te maken met verschillende kinderen. De ‘ik-wil-als-eerste-in-het-rijtje’, de dromertjes, de ‘ik-heb-kroketten-in-mijn-oren’, …afijn, je kunt er vast nog een hoop bedenken als skileraar zijnde. De eerste categorie sjeest direct achter je aan, dus hier hoef je je vrijwel geen zorgen om te maken. De andere twee vragen echter om iets meer aandacht. De dromertjes letten op van alles, behalve op jou. Het is daarom heel belangrijk dat je zelf het overzicht bewaard. Een goede voorbereiding is essentieel. Zorg daarom dat alle kinderen uit jouw groep een hesje aankrijgen van de skischool. Voor het overzicht is het fijn als alle kinderen van dezelfde groep dezelfde kleur dragen. Niet alleen voor jou is dit fijn, maar ook voor de andere mensen op de piste is het zo duidelijk wie er bij jou hoort.

Mein Name ist…….

Verder is het heel handig om met de kinderen te bespreken wat ze moeten doen als ze jou even niet zien. Denk aan een vast verzamelpunt en vertel de kinderen dat ze een andere skileraar moeten aanspreken zodra ze jou kwijt zijn. Hierbij is het wel van belang dat ze weten hoe hun eigen skileraar heet en bij welke skischool ze horen. Maak hier aan het begin van de week een spelletje van, dan weet je zeker dat ze jouw naam goed zullen onthouden. Een eyecatcher in jouw outfit helpt ook erg goed. Een fel gekleurde helm of skibril maakt het voor de kids makkelijker om jou te herkennen tussen de hordes skileraren.

Op de juiste plekken even stoppen

De hele dag door tellen is voor een skileraar niets nieuws, maar alleen tellen is niet genoeg. Zorg dat je op vaste plekken stil gaat staan. De kinderen zullen na een paar keer herkennen waar jij wacht. Ook is het heel belangrijk dat je voordat je een splitsing nadert even stopt. Hierdoor heb je de tijd om de groep te verzamelen, te vertellen en aan te wijzen waar jullie heen gaan en rustig verder te skiën. ‘Praatje, plaatje, daadje’ is een echte klassieker te noemen, maar werkt stiekem erg goed!

Zeker bij slecht weer is het erg belangrijk dat je wat vaker stopt en wat dichter op elkaar skiet. Pas echter op dat je niet te snel gaat skiën met maar weinig afstand tussen de kids. We willen natuurlijk geen kettingbotsing!

Chaos bij de skilift voorkomen

Pas deze tactiek ook toe bij de lift. Vaak genoeg zie ik nog een skileraar de chaos van de rij tegemoet skiën. Vervolgens komen de kinderen er achteraan, die stuk voor stuk verdwalen in de drukte. Je kunt jezelf een hoop stress besparen door de groep te verzamelen en de kids te positioneren vóórdat je bij de hectische rij aankomt. Zorg er ook voor dat eerst alle kinderen de lift in gaan en jij vervolgens aansluit. Waar andere skileraren dan staan te stressen kun jij nog even van het uitzicht genieten, wetende dat jouw hele groep veilig in de lift zit.

De uitzonderingen…

De ‘ik-heb-kroketten-in-mijn-oren’ categorie is helaas een heel ander verhaal. Deze groep trekt gewoon zijn eigen plan. Hoe georganiseerd en gestructureerd je ook te werk gaat. Het zou je zomaar kunnen gebeuren dat je dit kind uit het oog verliest. Helaas kan ik hier over meepraten.

Kind kwijt! Wat nu!?

Stel dat dit jou gebeurt, wat dan!? Hierbij een skileraren rescueplan:

    1. Houd het hoofd koel, zorg ervoor dat de andere kinderen niet doorhebben dat je lichtelijk in paniek raakt.

    2. Bel de skischool. Zij hebben veel ervaring en kunnen jou helpen in jouw zoektocht. Daarbij moeten zij op de hoogte zijn voordat ouders hen aanspreken (Bel nooit zelf de ouders, de communicatie hierover moet via de skischool lopen).

    3. Stuur in de groepsapp van de skischool (als je die hebt) welk kind je kwijt bent en hoe zijn/haar skipak eruit ziet. Jouw collega’s kunnen hun ogen voor je open houden.

    4. Meld het bij de dichtstbijzijnde lift. De liften beschikken over camera’s. De liftman kan zo direct zien of het kind toevallig boven of beneden staat. Daarbij kunnen de mensen van de liften met elkaar communiceren en kun je hun vragen het desbetreffende kind op te vangen zodra ze het kindje bij hun lift zien.

    5. Zet jouw les voort en spreek met de skischool af bij welke lift je blijft. De skischool is op de hoogte en de werknemers van de liften zoeken mee. Een kindje dat alleen skiet, valt op en wordt altijd weer gevonden. Het komt goed!

Mocht je dit rescueplan een keer nodig hebben, ben je ’s middags maar al te blij als je alle kinderen weer heelhuids aan hun ouders overhandigd hebt. Geloof me, een drankje in de après-ski heeft nog nooit zo lekker gesmaakt als na zo’n dag!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren