Hoe kleed ik mij het beste in de sneeuw?

Tijdens een week, maand of zelfs een heel seizoen in de sneeuw krijg je te maken met verschillende weersomstandigheden. Vaak komt in december de sneeuwval, is het in januari bijna elke dag onder 0 en in februari komt de zon veel tevoorschijn. Elke dag is weer anders, maar hoe kun je je nou het beste kleden en jezelf beschermen tegen de kou/sneeuw?

Kleed jezelf aan in lagen

De belangrijkste tip is om jezelf te kleden in laagjes; het bekende 3- of 4-lagensysteem. Elke laag heeft een eigen functie met het doel om vocht af te voeren en jezelf warm te houden.

De eerste en/of basislaag is de thermokleding. Zorg ervoor dat deze laag goed aansluit op je lichaam, zodat je lichaamswarmte vast gehouden kan worden en tegelijkertijd het lichaamsvocht doorgegeven kan worden aan de tweede laag. Dit is de warmte- of isolerende laag. Denk aan een skipully, fleecevest of een vest van merinowol. Ook hierbij geldt dat de maat goed moet zijn, zodat je je goed kan bewegen. Soms is een enkele tussenlaag niet voldoende, kies dan voor een shirt met lange mouwen en daarover nog een pully of vest.

De derde laag is gelijk de buitenste. Deze hoort je te beschermen tegen alle elementen, dus kies voor een goed ademende en wind- en sneeuw-dichte jas en broek. Door deze lagen te dragen, kun je makkelijk je temperatuur regelen als de temperaturen veranderen.

Accessoires

Naast de juiste thermokleding, tussenlaag en broek en jas te dragen, zijn een helm en handschoenen ook zeker van groot belang. Via je hoofd en handen verlies je namelijk een groot deel van je lichaamswarmte. Voor extra warmte zijn er ook ‘neckwarmers’ die je om je hals, mond en/of oren kunt dragen.

Om je voeten niet te vergeten, is het aan te raden goede skisokken aan te schaffen. Katoen is een zekere don’t, aangezien dit vocht vasthoudt.

Check het weerbericht

Bekijk tijdens het ontbijt het weerbericht en kijk voordat je gaat nog gauw uit het raam, zodat je je kunt kleden naar de weersomstandigheden. Als je twijfelt, trek dan gewoon een extra laag aan of stop deze in je rugzak. Je kunt beter te warm gekleed zijn dan te koud!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren