Ik wil skiles geven in der Schweiz! Zwitserland! Hoe werkt dat?

In Zwitserland werken is even wat anders dan Oostenrijk, maar uiteindelijk is het allemaal niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. Ik ga even kort in op een aantal factoren, maar sta nergens lang bij stil. Zo makkelijk is het.

 

Aufenthaltsbewilligung, ofwel verblijfsvergunning

Werk je meer dan 90 dagen, dan moet je je met een formulier aanmelden bij de gemeente. Dit formulier krijg je van de werkgever en overhandig je de gemeente in combinatie met een paar knaken. Als je een braaf jongetje of meisje bent, krijg je je vergunning vlot. Werk je minder dan 90 dagen, dan voldoet een elektronische melding door de werkgever.

Ziektekostenverzekering

Werken in het buitenland wil veelal betekenen dat je aldaar een ziektekostenverzekering dient te hebben. Ben je meer dan 90 dagen aan het werk wordt dit ook vereist door de Zwitserse gemeente. Vergelijken en afsluiten kan via internet, reken op dubbel wat je in Nederland aftikt. Indien je een ziektekostenverzekering in het buitenland hebt samen met een arbeidscontract kan je meestal je Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Stem dit even af met je zorgverzekeraar.

Bankrekening

Zwitserland is een bankenland, je vindt ze overal. Als je je loon wilt krijgen, moet je beschikken over een bankrekening. Vraag bij je skischool of ze een deal hebben met een bank, dat scheelt weer wat poen. Regel je het zelf, je vindt genoeg banken online; UBS, Postfinance, Raiffeisen, Kantonale Banken om een paar voorbeelden te noemen.

De Zwitserse Frank (CHF)

Momenteel is de CHF makkelijk gezegd evenveel waard als de euro, dit maakt Zwitserland knallend duur voor de eurozone. Betaal dus in Zwitserland zoveel als mogelijk met je verdiende Zwitserse geld en zo min mogelijk in euro. Meestal moet je aan het begin van je eerste seizoen je Nederlandse rekening aanspreken (nog geen loon, wel huur etc.). Aan het eind van de winter heb je CHF over, bedenk goed wat je hiermee doet. Als je volgend seizoen weer komt, laat CHF dan CHF = goedkoper.

Je hebt een opleiding

De Zwitsers kennen een ander opleidingsysteem dan het welbekende Oostenrijkse systeem. Al heb je een Oostenrijks papiertje kan je prima beginnen met lesgeven, alhoewel sommige scholen graag hebben dat je je papiertje laat omzetten naar een Zwitsers exemplaar. Horizontale of laterale instroom heet dit en dit kost tussen de 90 en 270 CHF. Dit proces leidt er bijna altijd toe dat je lager wordt ingeschaald, omdat de opleidingen niet gelijkwaardig zijn dan wel andere zwaartepunten hebben.

Je hebt geen opleiding

De scholen aangesloten bij de SSBS (verband) bieden ook werk aan aan mensen zonder vooropleiding. Alle nieuwe leraren volgen een 9-daagse opleiding in december, welke in maart afgesloten kan worden met een theoretisch en een praktisch examen. De opleiding school-intern en de trainingen zijn gratis. Je kan op deze manier opklimmen tot level 3 (ruwweg Landes 2 excl. Alpinkurs) zonder ook maar een stuiver uit te geven aan opleiding en training, scheelt je een rommelige 4,000 euro aan opleidingskosten alleen! Koekoek, ben je nou Nederlander of niet?

Levensonderhoud

Zwitserland is flink duurder dan Nederland of Oostenrijk. Maar! Al doe je je boodschappen bij de Aldi of Lidl (in ieder geval in het dal), valt dit reuze mee. Oostenrijk is qua vlees en een paar artikelsoorten stukken goedkoper, maar op sommige vlakken in Zwitserland even duur. Kook en drink vooral gezellig met z’n alle thuis of – nog beter, geen rommel – bij iemand anders. Apres ski is hier toch niet zo groot geschreven als in Oostenrijk. Huur = duur, reken dat een vierde van je loon op gaat aan huur.

Telefoon

Theoretisch heb je niks anders nodig, roamingkosten bestaan niet meer. Veel scholen (en andere Zwitsers) hebben liever dat je een Zwitsers nummer hebt, scheelt hun kosten. Regel even een Prepaid SIM bij het postkantoor, nadat je op internet een beetje heb gekeken wat goedkoop is (bijvoorbeeld Lebara). Ik heb een dual SIM telefoon, maakt het allemaal nog makkelijker. Lees, heb die Zwitserse kaart er alleen in zitten om gebeld te worden, de rest loopt allemaal over de Nederlandse. Nog een tip, installeer Whatsapp 2x op je telefoon, dan kan je met je Nederlandse en buitenlandse nummer appen.

WiFi, MiFi, hotspot

Al heb je in je boomhut geen internet, kan je een SIM kaart met een MiFi router fixen. Let op de looptijd, Yallo heeft er eentje die maandelijks opzegbaar is. Je kan natuurlijk ook een oude telefoon gebruiken als hotspot, doe maar creabea. Als je onbeperkt internet al in je abonnement in Nederland hebt zitten, ben je snel klaar. Normale WiFi (kabel) heeft looptijden van 12+ maanden, niet optimaal als je alleen een seizoen doet.

Verdiensten

Zwitserse prijzen zijn zo hoog, omdat Zwitsers nou eenmaal meer verdienen. Het laagste startsalaris ligt – zonder opleiding – tussen de 20-25 CHF per uur. Met elk papiertje dat je hebt, komt er snel wat bij. Belastingen en overige inhoudingen worden allemaal verwerkt in de loonadministratie, daar hoef je verder niks aan te doen.

Seizoensverloop

Let er op dat als je een seizoen hier draait, dat het verloop over het algemeen sterk gekoppeld is aan de Zwitserse schoolvakanties. Kerstvakantie en de Sportferien (eind januari t/m midden maart) zijn het drukst. Het Januarloch en het naseizoen zijn in de regel rustig, op een kleine opleving met Pasen na. Dit wijkt af al naar gelang de clientèle. Vanwege dit verloop werken veel leraren ook alleen gedurende deze tijd, het is simpelweg een dure hobby om hier te zitten zonder werk. Wel leuk, dat wel :-).

Dus…

In the end gaat het om twee dingen: geld en gezondheid. Zorg dat je die twee op orde hebt en je hebt hier een prima tijd.

Knaken: Ten eerste, je eerste seizoen moet je even door de eerste twee maanden heen bijten met je euro’s, maar als het goed is heb je CHF over aan het einde van het seizoen (voor volgend seizoen?). Ten tweede, al volg je hier een gratis opleiding via je school, bespaar je die tijd en die slordige 1,500/2,000 euro die je normaliter kwijt bent voor je Anwärter.

Zorgverzekering: Regel dit gewoon goed, belangrijk dat je nog een paar jaartjes meegaat ;-).

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren