Kies de piste zorgvuldig en voorkom aansprakelijkheid

Zoals iedere zondagochtend heb je als skileraar weer 8 beginnende skiërs voor je staan. Ze hebben nog nooit op ski’s gestaan en alles is nieuw. Kort daarvoor zijn ze met de gondel naar boven gekomen. Op de piste hebben ze honderden mensen zich moeiteloos van links naar rechts zien bewegen, de één nog sneller dan de ander. Dat ziet er makkelijk uit.

Je begint je les met simpele evenwichtsoefeningen om je gasten zich te laten wennen aan het materiaal en de omgeving. Na 15 minuten stap je zijwaarts de eerste meters omhoog waarna je je gasten recht naar beneden laat glijden. Als snel volgt de vraag; Wanneer gaan we met de stoeltjeslift naar de blauwe piste?

Blauwe piste
De meeste beginnende wintersporters kunnen zich moeilijk voorstellen hoe steil de pistes kunnen zijn. Op de oefenweide voelt het allemaal heel makkelijk dus waarom zou het niet gaan op de blauwe piste, de piste die er immers om bekend staat een ‘makkelijke’ piste te zijn?

Ook wanneer je op de blauwe piste staat willen je gasten niks liever dan op een rode piste skiën. Er wordt gedacht dat de kleur piste gelijk staat aan het skiniveau. Als skileraar doe je er verstandig aan om bij je standpunt te blijven en heel goed uit te leggen waarom je nog niet naar de volgende piste gaat met je groep. Naast dat we als skileraar onze gasten goed willen leren skiën is het ook nog eens een stuk veiliger, jij hebt tenslotte de verantwoordelijkheid. Kies je er toch voor om naar je groep te luisten in plaats van naar jezelf en er vind een ongeluk plaats dan kan dat vervelende gevolgen hebben.

Verantwoordelijkheid
De skischool en jijzelf als skileraar zijn in eerste instantie niet verantwoordelijk voor de gasten. Raakt iemand na een val tijdens de skiles geblesseerd dan geldt dat zulke sportblessures tot het normale levensrisico horen. Wintersporters moeten hier zelf een verzekering voor hebben afgesloten.

Anders wordt het wanneer de skileraar zijn groep naar een gevaarlijke of onveilige helling meeneemt. Dat wil zeggen dat wanneer je met een groep beginners al na 2 uur op de blauwe piste staat dit voor de groep een gevaarlijke piste is. Kom je met je groep buiten de piste dan gaat het niet meer om een veilige helling. Raken je gasten in zo’n geval geblesseerd door een val dan kan de skischool en zelfs jij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Denk er dus goed over na voordat je met je groep steilere pistes gaat skiën. Je gasten hebben er niks aan om overhaast te leren skiën en jij hebt er niks aan als één van je gasten verkeerd ten val komt.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren