Pas op voor de kou

De afgelopen maand ging het nergens anders over dan de te hoge temperaturen in de Alpen landen. Nu daalt de temperatuur de komende dagen plaatselijk tot -18°C overdag. Een temperatuur die vooral voor kinderen gevaarlijk kan zijn.

Als het gaat om onderkoeling dan zijn kinderen in het nadeel. Door het relatief grote lichaamsoppervlak zijn ze hier kwetsbaarder voor dan volwassenen. Ze geven vaak pas laat aan dat ze het echt koud hebben en houden zichzelf niet warm. Waar volwassenen zichzelf proberen warm te bewegen blijven kinderen vaak ineengedoken stil staan. Als skileraar is het daarom belangrijk om de komende dagen extra goed op te letten hoe je kinderen zich voelen.

Kleding
Kinderen groeien snel en dus kiezen veel ouders ervoor om aan kleding niet te veel geld uit te geven. Prima tot -3°C maar bij -18°C blijven kinderen met deze kwalitatief simpelere uitgevoerde kleding niet warm. Als skileraar kan je daar weinig aan doen, maar probeer ouders er op te attenderen en adviseer ze hoe ze kunnen voorkomen dat hun kind het koud krijgt.

Het is verstandig om te beginnen met thermo-ondergoed en daar overheen een pully, trui en jas te dragen. Een skipak dat bestaat uit één geheel is warmer dan een losse skibroek en -jas. Goed passende skischoenen en sokken helpen bij het voorkomen van koude voeten. Laat kinderen wanten in plaats van handschoenen dragen met daarin dunne zijde handschoenen. Bijna alle kinderen dragen tegenwoordig een skihelm. Een skibril die goed aansluit op de helm in combinatie met een bivakmuts voorkomen een koud gezicht.

Daarnaast is het belangrijk om warm te beginnen. Zorg ervoor dat de kleding die gedragen wordt droog is. Let hierbij met name op wanten en handschoenen die een dag eerder al gedragen zijn. Laat ‘s avond niks in de auto liggen en hang skischoenen zo lang mogelijk op de skischoenen droger.

Insmeren
Het klink misschien een beetje vreemd om je bij -18°C in te smeren, maar goed insmeren beschermd niet alleen tegen de zon maar ook tegen de kou. De vette zonnebrandcrème beschermt het gezicht tegen de koude wind. Laat ouders hun kind dus goed insmeren voor de les begint en smeer de kinderen na het middageten nog een keer in voor je weer naar buiten gaat.

Bewegen
Voorkomen is beter dan genezen dus zorg er als skileraar voor dat je de groep zo min mogelijk stil laat staan. Start de dag met een goede warming-up in de vorm van bijvoorbeeld een tik-spelletje, maar voorkom dat de kinderen beginnen te zweten. Ook in de loop van de dag kun je regelmatig inspannende oefeningen toepassen. Vermijd zo veel mogelijk stoeltjesliften en kies liever voor de gondel.

Pauze
Houd liever meerdere korte pauzes dan één lange pauze. Ga tijdens de pauze met de kinderen naar binnen en leg handschoenen en helmen op de kachel. Kinderen krijgen ‘s middags vaak koude limonade te drinken. Informeer ‘s ochtends bij je skischool of de kinderen ‘s middags tijdens de pauze warme limonade of thee kunnen krijgen.

Onderkoeling
Er zijn twee soorten onderkoeling, acute en chronische. Acute onderkoeling is het meest gevaarlijk doordat de lichaamstemperatuur snel zakt wanneer iemand bijvoorbeeld door het ijs zakt. We praten over chronische onderkoeling wanneer het lichaam over een langere tijd onderkoelt raakt. Deze laatste vorm van onderkoeling is voor skileraren dus belangrijk om in de gaten te houden.

Onderkoeling vind sneller plaats dan je misschien zult denken. Er zijn een aantal symptomen waaraan je onderkoeling kunt herkennen:
– Trillen, alleen in een vroeg stadium, bij meerdere graden onderkoeling is er geen sprake van trillen.
– Blauwe lippen
– Droge huid
– Sloom en suf
– Trage hartslag en ademhaling
– Slaperigheid, let op gapen
– Bleke huid

Naast onderkoeling is het ook belangrijk bevriezingsverschijnselen in de gaten te houden. Bevriezing treedt plaatselijk op in voornamelijk vingers, tenen en het gezicht. De eerste tekenen van bevriezing is een rode huid gevolgd door witte en zwarte puntjes in de huid.

Onderkoeling wil je voorkomen, maar wanneer je hier mee te maken krijgt dan kun je dit behandelen door de lichaamstemperatuur te laten stijgen. Ga met je groep zo snel mogelijk ergens naar binnen. Trek de koude kleding uit en zorg voor warme kleding en dekens. Geef iets warms te drinken wat het liefst suikerhoudend is. Trillen kost veel energie en die energie moet worden aangevuld. Wanneer je het gevoel hebt dat de onderkoelingsverschijnselen niet weg gaan schakel dan direct een arts in.

Voorbereiding
Bereid je de komende dagen goed voor op de koude temperatuur. Neem als kinderskileraar een rugzak mee met daarin een aantal sjaals, wanten, een kleine deken, een aantal isolatiedekens en kleine warmtezakjes. De warmtezakjes zijn verkrijgbaar bij de meeste sportwinkels. Informeer ouders ‘s ochtends over de temperatuur op de berg zodat ze eventueel thuis extra kleding kunnen ophalen.

Pas zelf ook goed op
Denk er als skileraar ook goed over na dat het wel eens erg koud kan gaan worden de komende dagen. Draag goede kleding en zorg er voor dat je je skischoenen warm aantrekt. Draag iets voor je gezicht en zoek ook als skileraar op tijd de warmte op als je voelt dat je het erg koud begint te krijgen. Je gasten hebben niks aan een skileraar met onderkoelingsverschijnselen.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Top 10 ergernissen Sneeuwsportleraren

  Het leven van een sneeuwsportleraar… Velen hebben daar vast en zeker een bepaald beeld bij en de sneeuwsportleraren zelf spreken daar hoogstwaarschijnlijk alleen maar lovend

  Living the Dream – Martijn

  Eerder zijn wij gestart met onze nieuwe serie ”Living the dream”. Nederlanders die van hun hobby hun werk hebben gemaakt – for the long run.

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het