Bereid je voor op onvoorbereide wintersport gasten

De temperatuur daalt, de sneeuwkanonnen draaien overuren en over een paar dagen krijgen we al weer te maken met de eerste gasten. Bereid je daarom nu al vast voor op onvoorbereide gasten.

Een jaar geleden
Het is al weer een jaar geleden dat je gasten voor het laatst op ski’s hebben gestaan. Na een lange reis willen ze nog maar één ding en dat is genieten van een welverdiende vakantie. Veel gasten vergeten daarbij dat het skiën een moeilijke en lichamelijk zware sport is. Er zijn mensen die bij het zien van hun zware skischoenen al het zweet op hun voorhoofd krijgen. Tijdens het skiën krijgen de kniegewrichten enorme krachten te verduren en het energiesysteem van het lichaam is de ijle lucht niet gewend. Mensen die in het dagelijks leven veel bewegen zijn in het voordeel, maar de gemiddelde wintersporter heeft zich lichamelijk niet voorbereid op een week lang sporten. Als skileraar wil je daarom zeker in de eerste 3 dagen je gasten langzaam laten wennen aan de belasting en inspanning die het wintersporten met zich meebrengt.

Warming-up
Een goede warming-up draagt bij aan een aangenamere wintersportervaring voor je gasten. Neem voor je warming-up 10 minuten de tijd en richt je vooral op de kuiten, bovenbenen en rugspieren.

Bouw langzaam op
Na de warming-up bouw je de les langzaam op. Ga van de makkelijk naar moeilijk in zowel de keus van de pistes als de te leren techniek. Begin op de eerste dag rustig en doe er iedere dag een klein schepje bovenop. Statistisch gezien gebeuren er op de derde wintersport dag de meeste ongelukken. Het lichaam heeft het in verband met de hoogte en inspanning op deze dag het zwaarst. Als skileraar doe je er dus verstandig aan om het op de derde dag rustig aan te doen.

Cooling-down
Na een intensieve dag skiën is voor het herstel van de spieren goed om de spieren weer los te maken. Gasten die in hun hotel toegang hebben tot een masseur of sauna doen er verstandig aan hier gebruik van te maken. Beschikken je gasten niet over deze luxe dan is een wandeling van een minuut of 20 al bevorderend voor het herstel van de spieren.

Après-ski
Na een vermoeiende dag skiën is er niks gezelliger dan direct een bezoekje te brengen aan de après-ski. Maak je gasten er op attent dat alcohol het herstel vertraagd. Daarnaast onderdrukt alcohol de REM-slaap (REM staat voor rapid eye movement). Tijdens de REM-slaap dromen we en zijn de spieren volledig ontspannen. Met alcohol vallen we wel eerder in slaap maar worden we ook weer eerder wakker. Bovendien is de kwaliteit van de slaap duidelijk minder. Met alcohol rust iemand dus minder goed uit. Het advies is dus; drink met mate.

Met een goed advies kun jij er als skileraar voor zorgen dat je gasten een heerlijke wintersportvakantie hebben zonder onnodig veel spierpijn.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Skiën in NL

  Het winterseizoen is weer voorbij. Helaas hebben velen van ons weinig meegekregen van het skiseizoen. Buiten de paar dagen sneeuwpret in Nederland zat er, tot

  Winnen met ommetjes!

  De lente is aangebroken en de warmere temperaturen doen hun intrede. Dit maakt dat het tijd is om vooruit te kijken. Onze blik staat gericht

  Living the Dream – Kelly

  Eind september had ik de eer om Maarten Meiners te interviewen op een terras in Innsbruck. Dit voor onze nieuwe reeks: ‘Living the Dream’. Nu, zes maanden