Skitouren en freeriden

Er zijn verschillende type wintersporters, óók onder de skileraren: de mooi weer skiers, de skiers die door weer en wind de piste afgaan, de coole jongens die met behulp van de lift op zoek gaan naar poeder. EN je hebt de echte diehards die al ski-tourend de berg omhoog lopen, het liefst over een mooi onaangeraakt poederveld, waarna ze zich vervolgens met volle overtuiging op hun board of ski’s naar beneden laten vallen. Freeriden! Een ultieme ervaring van vrijheid!

 

Skitouren en Splitboarden

Ski touren betekent dat je met tour ski´s (ietwat lichter dan de normale ski) omhoog loopt. Je hebt speciale vellen die je vastmaakt aan de onderkant van de ski, waardoor je grip krijgt op de sneeuw. Alleen je tenen zitten echt vast en terwijl je omhoog glijdt komt je hak steeds los van de binding. Op deze manier kun je gecontroleerd omhoog lopen.

Een splitboard is een snowboard dat je in tweeën kan splitten. Hierdoor krijg je eigenlijk twee latten, ook met vellen om grip te krijgen en ook een binding waar alleen je hak loskomt en je tenen vastzitten aan het board. Boven aangekomen haal je de vellen eraf en verbouw je de twee latten weer tot snowboard. Klaar om die afdaling te doen!!

Touren

Je kan speciale tour routes of wandelpaden omhoog lopen, over de piste (wel aan de zijkant natuurlijk!) maar je kan ook off the beaten track gaan. Vaak is het verstandig om hier een begeleide tour van te maken, gezien lang niet iedereen beschikt over de juiste off-piste en lawine kennis. Als je op zoek gaat naar de poeder, kom je ook al snel in het risico-gebied van lawines. Je moet hier dus heel voorzichtig zijn!!

Touren met Bergführer

In veel gebieden zitten bedrijven die dit aanbieden. Zo bijvoorbeeld in het Zillertal: Alpinschule Mountain Sports Zillertal.Bij dit bedrijf heb je verschillende opties: ben je beginner of ben je al gevorderd? Wil je graag de mooiste routes zien en je poeder-techniek verbeteren? Of ligt je focus vooral op het freeriden?
Van beginners tot gevorderden, voor elk is er dus iets. De hoogst opgeleide Bergführers (berggidsen) nemen je mee. Als je beginner in het freeriden bent, zullen ze je eerst meenemen op de piste om je techniek daar al wat bij te schaven, vervolgens nemen ze je mee om de echte witte poeder te gaan zoeken.
Heb je echter al ervaring, dan kun je tour-tochten van meerdere dagen maken met overnachtingen in berghutten! In 4 dagen door de Tuxer Alpen trekken of van Kaltenbach helemaal naar de Hintertuxer Gletscher touren. Dit en nog veel meer is mogelijk!
In de ochtend wordt er gekeken waar de beste sneeuw is, en dat is waar je die dag gaat skien. Elke dag weer een verrassing dus! Een ware droom, of niet?!

Protection Gear

Ongelofelijk belangrijk tijdens het skiën en snowboarden, zeker als je off-piste gaat en een beetje gek gaat doen, en al hélemaal zeker als je nog een heel seizoen moet werken is je protection gear! Wij van Sneeuwsportleraren.nl zijn óntzettend blij met de producten van Xion Protective Gear. Dankzij de D3O® impact technology die ze gebruiken, zijn de producten comfortabel en flexibel en impact reducerend. Wat wil je nog meer?!

Mocht je overigens nog op zoek zijn naar een goede protectie voor je ogen, dan raden wij jou graag RĒVO aan. Één van de topmerken onder de goggles / skibrillen en zonnebrillen. Ze bieden bescherming tegen de blauwe schermen van bijvoorbeeld telefoons of Ipads, ze beschermen tegen de sterke schittering van zonlicht op water of sneeuw, ze beschermen tegen de zon én zorgen ervoor dat schermen van je digitale apparatuur nog altijd goed leesbaar blijven! Heb je interesse? Stuur dan een e-mailtje naar info@sneeuwsportleraren.nl voor meer informatie!

Dus, conclusie…

Kortom: Waar je ook zit, overal zitten aanbieders van dit soort touren. Neem geen risico, boek die Führer, koop die Xion PG, en ga een geweldig avontuur tegemoet!
Foto’s zijn van Alpinschule Mountain Sports Zillertal, genomen in Tux, Zillertal.
Op de laatste foto, vooraan, loopt Bernhard Neumann, Bergführer, opleider én eigenaar van Alpinschule Mountain Sports Zillertal.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren