Stoeltjesliften en kleine kinderen. Wat moet je weten?

Stoeltjesliften en kinderen, niet altijd een goede match. Kinderen onder de 1,25m moeten in begeleiding van een volwassene meegenomen worden. Wat als er iets gebeurt, wie is dan verantwoordelijk?

 

Soms lees je wel iets over kinderen die uit een stoeltjeslift gevallen zijn en dan denk je bij jezelf, shit happens. Maar zo’n geval kan verreikende gevolgen hebben voor de betrokken personen. Juridisch gezien is het allemaal niet zo makkelijk. Het afgeven van kinderen om ‘even de lift omhoog te nemen’ heeft veel ongemerkte consequenties. Wat kunnen wij als skileraren doen? Een bewolkte blog, met veel vingertjes…

Verantwoordelijkheid

Eerste punt is de overkoepelende overeenkomst tussen skischool, skileraar en de klant. De skischool en skileraar nemen de verantwoordelijkheid over het kind over van de klant voor een bepaalde tijd, de zogenoemde Aufsichtspflicht. Dit begint ruwweg op het moment dat de ouders jou gedag zeggen na het kind te hebben overgedragen, totdat jij het kind weer ‘retourneert’.

Een kanttekening hierbij kan al geplaatst worden. Dit is een driehoeksverhouding. De skischool is in eerste lijn verantwoordelijk, maar is ingedekt voor grove nalatigheid door de leraar. Al is de leraar in een geval zeer nalatig, kan het zo zijn dat alle schade afgewenteld wordt op de leraar. De skischool geeft rugdekking, maar zulke claims heeft ze liever niet op haar rug. Voorbeelden van grove nalatigheid zijn skiën op een afgesloten piste, moedwillig overtreden FIS regels met letsel tot gevolg, regels liftmaatschappij negeren, verzin het maar.

In welke volgorde?

Kinderen gaan altijd voor de leraar, geen uitzondering. Ook al stuur je kinderen met mensen die achter jou staan mee, jij zult wachten totdat je zicht hebt op alle kinderen, voor je. Deel je kinderen zo in, zodat je gemakkelijk een volwassene kan organiseren. Dit verschilt per lift en leraar, sommige doen dit helemaal vooraan voor de draaikruizen, sommige op het laatste moment voor de poortjes.

Kinderen voor wie het de eerste keer stoeltjeslift is, zullen met jou mee moeten in de lift. Geen uitzondering, mits je groepje zo groot is dat je kids moet afgeven. Zorg dan dat je een capabele volwassene aanspreekt om deze mee te nemen.

Wees selectief en vraag om hulp

Het begrip volwassen. Hier komt enige inschatting bij kijken, immers al is iemand volwassen qua leeftijd hoeft het nog niet te beteken dat deze volwassen is bovenin. Zeker als degene nog moet helpen of instrueren is het goed dit in je hoofd te houden. Het is daarom aan te bevelen goed te kijken aan wie je vraagt om je kinderen aan mee te geven en hoe deze met je kids omgaat. Wees hierin zeer selectief voor jouw eigen bestwil! Geef het ook zeker aan als de kinderen nog niet zo zeker zijn van zichzelf.

Liftmedewerkers zitten soms warm in hun huisje toe te kijken, soms helpen ze actief mee. Al heb je hulp nodig kun je ze altijd inseinen om even te helpen, dat is hun baan. Ze hijsen kinderen graag even op hun zetel (kleinste kind aan hun kant zetten!) en helpen met de – soms zware – beugel. Deze gasten hebben de magische kracht om de lift stil te zetten, maar zien niet altijd alles. Gebeurt er iets met je kids en ze letten niet op, ram dan zelf op de stopknop. Een uitbrander overleef je wel.

Mochten er geen volwassene wachtenden bij de lift zijn kan je maar één ding doen, wachten. Regels veranderen niet als er minder mensen zijn. Je mag ook niet ineens 200 rijden als er niemand op de snelweg rijdt, toch?

Let op!

Als laatste nog een juridische schoodbap. Jij hebt de verantwoordelijkheid overgenomen van de ouders, jij kan deze niet overdragen aan de liftmaatschappij, de volwassene in kwestie, een omstander. Alles wat er gebeurt, jij bent verantwoordelijk. Wees je daarvan bewust.

Mijn tip: Heb je zaakjes op orde ver voor de instap, dat schept rust en duidelijkheid bij jou en je kids. Ik sluit van achter altijd de beugel/kap van de kids in de stoeltjes voor mij. Bevriend je met de lifties. Blijf altijd net en lief, je bent een professional.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren