Voorbereiden voor je Landes opleiding!

Na het behalen van je Anwärter heb je een aantal weken of maanden lesgegeven en ben je eigenlijk wel klaar voor de volgende stap: je Landes 1 diploma. Een goede vervolgopleiding die je naast meer mogelijkheden in de skischool en waarschijnlijk een ietwat hoger salaris, ook veel nieuwe vaardigheden oplevert, waardoor je technisch een nóg betere skiër of snowboarder wordt.

 

Praktische voorbereiding

Het is belangrijk om te kijken bij welk verband je de opleiding wil volgen en welke eisen ze hieraan stellen. Bij het Tirolerverband moet je bijvoorbeeld een test afleggen om te kijken of je vaardig genoeg bent voor de Landes opleiding, terwijl je bij het NOESLV met je Anwärterpapiertje zo door kan lopen.

Daarnaast is het sowieso een goed idee om je even op de verschillende aanbieders te focussen: wil je weer bij dezelfde organisatie als waar je ook je Anwärter hebt gevolgd? Of is er misschien een verband dat door je skischool aangeraden wordt? Als je dan een organisatie gekozen hebt, en besloten hebt wanneer je de opleiding wil volgen, kun je kijken naar de overige praktische zaken zoals vervoer en verblijf. Net zoals voor de Anwärteropleiding zijn er een aantal organisaties in Nederland die samenwerken met de Oostenrijkse verbanden voor de Landes opleiding. Wanneer je via hen jouw opleiding boekt worden alle praktische zaken, zoals inschrijving en je verblijf geregeld. Als je ervoor kiest om bij het verband zelf te boeken, moet je wel even opletten of je hotel er ook bij inbegrepen zit. Dit is niet altijd het geval, wat betekent dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het regelen van accommodatie.

Persoonlijke voorbereiding

Naast deze praktische zaken zijn er ook een aantal persoonlijke dingen waar je op moet letten. Waar je bij de Anwärter nog aan kan komen met huur ski’s en schoenen, wordt dit bij Landes niet op prijs gesteld. Ook het wisselen tussen (eigen) ski’s tijdens de opleiding, wordt niet op prijs gesteld. Kies je materiaal zorgvuldig, zodat je er de hele week op kan skiën.

Een ander punt is het niveau van de gesproken taal, namelijk Duits. Waar je groep tijdens de Anwärteropleiding nog voor de helft bestaat uit andere Nederlanders waaraan je kan vragen wat er wordt gezegd, bestaat de deelnemersgroep van de Landes opleidingen voornamelijk uit Oostenrijkers en een groepje Duitsers. Het aantal Nederlandse deelnemers kun je meestal op één hand tellen. Hopelijk schrikt dit je niet meteen af, want met een klein beetje hulp en je skileraar Duits kom je er ook wel uit met je Ausbilder. Mocht je toch nog even extra willen oefenen, bieden wij een handige online Duits cursus aan.

Tevens is ook de theorie een stuk moeilijker dan je gewend bent van je Anwärteropleiding. Neem hiervoor de tijd en ga niet, hoe gezellig het ook is, elke avond de après-ski in.

Fysieke voorbereiding

Nu we de mentale klap van de Duitse taal een beetje verwerkt hebben, kunnen we ons focussen op andere klappen die gegeven worden, namelijk de fysieke. Nee, geen zorgen, de Ausbilders zullen je niet slaan ;-). Maar het skiniveau ligt een stuk hoger en hierdoor wordt er ook van je verwacht dat je flink wat gas kan geven op de piste tijdens de oefeningen en de vrije rondes. Gelukkig kun je jezelf hierop voorbereiden. In aanloop naar de opleiding kun je wat extra trainingen doen. Cardio bijvoorbeeld. Nu ben ik zelf echt geen voorstander van hardlopen, of dit nou in de natuur of op een loopband is, dus zul je mij eerder in een zwembad vinden om lekker te trainen. Zoek iets dat bij je past!

Zorg ervoor dat je naast cardio ook wat extra krachttraining inplant. Zelf doe ik dit bijvoorbeeld met ”bodypump”, ‘’aqua pole’’ en ‘’aerial hoop’’, omdat ik deze sporten leuk vind en er aardig wat kracht mee opbouw. Het zal altijd wel een uitdaging blijven om de echte Oostenrijkers bij te houden wanneer ze een sprintje trekken op de piste, maar je benen zullen je eeuwig dankbaar zijn voor die extra uurtjes training.

Niet gehaald?

Mocht je de opleiding nou niet in één keer halen? Niet getreurd, je leert zóveel deze 10 dagen dat het de opleiding dubbel en dwars waard is om mee te maken! Tevens zijn er altijd weer nieuwe kansen.

En mocht je nou denken dat het er allemaal super serieus daar aan toe gaat? Onderstaande foto is gemaakt tijdens mijn Landes 1 in juli 2017, toen we besloten om even pauze te nemen en te genieten van de draaimolen, waarvan we als skileraren natuurlijk allemaal wisten hoe deze aan moest!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren