10 redenen waarom je dit seizoen als skileraar wilt gaan werken

Tien jaar geleden besloot ik voor de eerste keer een seizoen de sneeuw in te gaan. Het was de bedoeling om één keer te ervaren hoe het was om een seizoen als skileraar te werken. Nu ben ik tien jaar verder en ken ik geen leven meer zonder dat ik ruim vier maanden per jaar in de sneeuw werk.

Wat mij betreft is het beroep als sneeuwsportleraar het mooiste vak ter wereld te noemen. Twijfel je nog om als ski- of snowboardleraar de sneeuw in te gaan dit seizoen, en die enkele week wintersportvakantie in te ruilen voor vier maanden bergen en sneeuw? Deze tien redenen om als skileraar te gaan werken halen je hopelijk over streep.

1. Je wordt een betere skiër
Wie droomt er niet van om zonder al te veel moeite strak gesneden bochten in de sneeuw te kunnen zetten ongeacht de pistecondities? Als skileraar begin je tijdens je opleiding bij de basis waardoor je techniek binnen de kortste keren geperfectioneerd wordt. Na een seizoen als skileraar gewerkt te hebben ben je een veel betere skiër geworden. Iets waar je de rest van je leven plezier van zult hebben.

2. Een nieuwe taal leren spreken
Die ellendige rijtjes die je op school hebt moeten leren zijn waarschijnlijk niet blijven hangen. Verder dan jezelf kunnen voorstellen en een brood bestellen bij de bakker ben je waarschijnlijk niet gekomen. Daar komt na een seizoen in de Oostenrijkse of Franse bergen verandering in. Binnen de kortste keren leer je de taal te beheersen. Je kunt lesgeven in het Duits of Frans en knoopt in de lift zonder problemen met een lokale bewoner een gesprek aan.

3. Overwinteren
De winter in Nederland is een periode van overleven. Als het sneeuwt mogen we van geluk spreken als het een paar uur blijft liggen voor een sneeuwballen gevecht in de staat. Als het vriest maken we ons weken lang zorgen over of de elfstedentocht door kan gaan, terwijl we al lang het antwoord weten. Op de weg is het levensgevaarlijk omdat de helft van autorijdend Nederland geen zin heeft om te investeren in winterbanden. Met de kachel op volle kracht blijven we een paar maanden binnen zitten in de hoop dat het snel weer voorjaar wordt.

Als skileraar heb je daar geen last van. Iedere dag sta je vroeg op om voor je les nog even een paar bochten te kunnen maken. Buiten is jouw kantoor en de plek waar je het liefst bent. Hoe kouder hoe beter, en iedere sneeuwvlok die naar beneden dwarrelt is er een die een glimlach op je gezicht tevoorschijn brengt.

4. Vrijheid
Ondanks dat je naar het buitenland afreist om daar te gaan werken blijft er voldoende tijd over voor jezelf. Aan het einde van de middag zit je werk erop en heb je nog een groot deel van de dag de tijd. Je kunt nog een paar afdalingen maken of je skischoenen verruilen voor je gympen en de après-ski in duiken. Je hoeft geen rekening te houden met je drukke schema of je volle agenda. Je gaat gewoon doen waar jij op dat moment zin in hebt.

5. Vrienden voor het leven
Een gedeelde passie verbind mensen binnen de kortste keren. Een week nadat je al je nieuwe collega’s en hand hebt gegeven om jezelf voor te stellen sta je samen luidkeels zingent in de après-ski bar een biertje te drinken. Na vier maanden heb je het gevoel alsof je elkaar al jaren kent. Na een seizoen in de bergen heb je er vrienden voor het leven bij.

6. Waardering
Wat is er mooier dan een belangrijk onderdeel te kunnen zijn van de vakantiebeleving van je gasten? Als skileraar kun je mensen hun vakantie een stuk aangenamer maken. Iemand die voorzichtig en met de nodige zenuwen vlak voor de eerste les onhandig op je af komt lopen skiet na een paar dagen met een grote glimlach op het gezicht achter je aan.

7. Van je hobby je werk maken
Je kijkt er jaarlijks weken naar uit en mag uiteindelijk slechts zeven dagen van je wintersportvakantie genieten. Als skileraar kun je daar nog zo’n vier maanden bij optellen. Het hele winterseizoen lang mag je je hobby uitoefenen. Tijdens je werk deel je jouw passen met je gasten en daarna heb je nog even de tijd om jezelf lekker uit te leven. Op de dagen dat je niet hoeft te werken hoef je niet lang na te denken over hoe je dagbesteding er uit zal gaan zien. Als eerste zit je in de lift naar boven en als laatste kom je de berg af.

8. Goedkoop wintersporten
Het skiën is geen goedkope hobby. Wanneer je op wintersportvakantie gaat begint het al met het huren van een appartement of hotel en het aanschaffen van een skipas. En laten dat nou net de dingen zijn die je voor het hele seizoen van de skischool krijgt! Op materiaal krijg je bij de lokale winkels een leuke korting omdat je af en toe gasten aanlevert. En bij de restaurants krijg je, wanneer je met je skigroep komt lunchen, je eten helemaal gratis.

9. Skileraren-outfit
Als skileraar draag je het hele seizoen lang het outfit van de skischool. Wanneer je het felrode skilerarenpak draagt gaan mensen ineens heel anders naar je kijken. Ongeacht of je aan het skiën bent of na de les door het dorp wandelt zien ze je als skileraar er wordt er van alles aan je gevraagd. In de après-ski hoef je niet bang te zijn dat je geen gesprek aan kunt knopen met iemand en daarbij ontvang je aan de bar zonder het te vragen een leuke korting op de drankjes die je besteld.

10. Een tijd om nooit te vergeten
Een seizoen lang werken als skileraar in het buitenland klinkt misschien lang. Maar de tijd vliegt voorbij en voor je het weet zit je alweer in de auto richting Nederland. De ervaring is er een om nooit meer te vergeten. En zoals gezegd, je zult niet de eerste zijn die een paar maanden later besluit om een tweede seizoen de sneeuw in te gaan.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren