10 vragen die altijd aan een skileraar gesteld worden

Er hangen heel wat cliche’s rondom het vak van snowboard- en skileraar. Je gasten zitten vol vragen over hoe jij je leven in de bergen hebt vorm gegeven. Deze vragen zullen je vast bekend in de oren klinken.

1. Verdient het een beetje?
Stel je die vraag terug aan je gasten dan kijken ze een beetje verward, maar blijkbaar is het een vraag die je aan een sneeuwsportleraar gewoon kunt stellen. Het beste antwoord is: “Kijk eens om je heen.” Als sneeuwsportleraar verdien je niet voldoende om een ferrari te kopen, maar alles wat je ziet krijg je er gratis bij. De hele dag buiten zijn in de besneeuwde bergen samen met gelijkgestemde is onbetaalbaar.

2. In welk hotel zit jij?
Was het maar zo! Helaas hoort een hotelkamer niet tot de secundaire arbeidsvoorwaarde van de gemiddelde sneeuwsportleraar. Als je voor een skischool werkt moet je net als in Nederland zelf koken en je eigen bed opmaken.

3. Hoe goed moet je kunnen skiën om skiles te mogen geven?
Een veel gemaakte denkfout. Natuurlijk moet je goed kunnen skiën, maar is goed met mensen om kunnen gaan en de techniek op de juiste manier kunnen uitleggen niet veel belangrijker?

4. Ga je iedere dag naar de après-ski?
Natuurlijk zijn er sneeuwsportleraren die bijna dagelijks in de après-ski te vinden zijn. En dat is ook niet zo gek. Een seizoen in de bergen is een fantastische beleving. Die beleving wil je delen met je collega’s en gasten. Niet alle sneeuwsportleraren zijn dagelijks in de après-ski te vinden. Er zijn er ook die hun geld opzij leggen voor een back-pack reis door Azië of voor het betalen van hun hypotheek in Nederland. Voor sommige van ons is het een once in a lifetime experience en voor andere hun dagelijks leven.

5. Wat doe je in de zomer?
Een goede vraag want werk voor de zomermaanden vinden is voor een sneeuwsportleraar niet altijd even gemakkelijk. Dat is ook de reden dat veel Nederlandse leraren het slechts één of twee seizoenen in het buitenland volhouden. De sneeuwsportleraren die hun werk in de winter kunnen combineren met werk in de zomer, werken vaak in de recreatie branche als buitensportinstructeur of in de horeca.

6. Als kinderskileraar moet je zeker engelengeduld hebben?
Ja.

7. Krijg je jouw ski’s van de skischool?
Nee, behalve het skipak en de skipas is onze uitrusting voor eigen rekening. Daarom is het ook zo fijn als je om de ski’s van de skileraar heen skiet in plaats van er over heen.

8. Ploeg?
Pizzapunt. Ah, ja, duidelijk.

9. Skiën kun je toch alleen goed leren als kind?
Zeker niet. Vooral beginnende skiërs kijken met grote ogen naar de kinderen die moeiteloos op hoge snelheid achter hun skileraar aan glijden. Ja, kinderen leren makkelijker skiën, maar als volwassene leer je het uiteindelijk net zo goed.

10. Hoe lang duurt je werkdag?
Om 7:00 uur gaat de wekker. Om 8:30 uur worden de lessen bij de skischool verdeeld. Als de skiles om 15:00 uur is afgelopen moeten we weer naar de skischool om daar de oefenweide af te bouwen. Tussen 16:00 en 17:00 uur zit de werkdag erop. Klinkt net als een echte baan vind je niet?

Welke bijzondere vraag heb jij wel eens van je gasten te horen gekregen?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren