Op skiles of van papa leren skiën?

Het is een lange weg voor de hele familie samen ontspannen van lift naar lift kan skiën, de kinderen overal naar beneden komen en er niet heel lang op elkaar moet worden gewacht. Daar aan voorafgaand komen de moet-ik-op-skiles-discussies en de tranen bij de kleinste die bij de skischool worden afgegeven. Voor de familie een heel gedoe. Is het voor ouders beter om hun kinderen zelf te leren skiën?

Natuurlijk is het voor ouders niet altijd een strijd om hun kinderen naar de skiles te brengen. Er zijn gelukkig heel veel kinderen die niks liever doen dan tijdens de wintersport er gezellig op uittrekken met een skileraar. Als de zon schijnt, de groep goed matcht, de kinderen het leuk met elkaar hebben en de skileraar een band met de kinderen weet op te bouwen is het in de skiles heel erg leuk. Tijdens de les kunnen de kinderen veel van elkaar leren. Door elkaars bewegingen te kopiëren leren ze sneller. Speciaal opgeleide kinderskileraren weten precies wat ze moeten doen voor een geslaagde kinderskiles.

Skiles van papa
Als alternatief op de skiles kunnen ouders hun kinderen zelf het skiën bijbrengen. Zelf kunnen ze goed genoeg skiën en de oefeningen kijken ze af van de skileraren. Vaak genoeg zie je ouders dan ook op de piste samen met hun kinderen oefeningen doen. Helaas wel vaak verkeerd om. Zelf kunnen skiën of het aan iemand anders uitleggen zijn echt twee verschillende dingen.

Voordeel: Zelf de tijd indelen
Ouders die hun kinderen zelf leren skiën hoeven ‘s ochtends niet op tijd hun kinderen bij de skiles af te leveren. Ze trekken hun eigen plan en kunnen zo vroeg of zo laat als ze willen met de lift omhoog.

Voordeel: Geen strijd om skiles en de kosten blijven bespaard
Ze hoeven niet de strijd met hun kind aan te gaan als hij of zij niet op skiles wil en de koste voor de skiles sparen ze uit.

Voordeel: Veel tijd samen
Het grootste voordeel van het skiles geven van ouders aan hun kinderen is de tijd die ze samen doorbrengen. Doordat veel ouders tegenwoordig allebei werken zien de kinderen hun ouders thuis weinig. Op vakantie hebben ouders en kind dan gelukkig wel tijd voor elkaar.

Nadeel: Lange liftrijen
Kinderen die op skiles zitten mogen vaak langs de liftrijen door speciale kinder-ingangen. Hierdoor hoeven ze niet te wachten bij de lift en wordt er veel meer geskied. En hoe meer er geskied wordt hoe sneller ze het leren. Ouders die hun kinderen zelf meenemen moeten net als de overige wintersporters achteraan in de rij staan.

Nadeel: Er zijn geen andere kinderen bij
Kinderen leren niet alleen van hun skileraar tijdens de skiles, maar ook van de andere kinderen. Misschien leren ze wel het meeste van elkaar. Ze kijken naar elkaars bewegingen en zijn er jaloers op wanneer zij iets niet kunnen wat een ander kind wel kan. Een grote motivator om nog even net iets harder je best te doen. Tenzij het kind nog vijf broertjes en zusjes heeft van dezelfde leeftijd zullen de kinderen, die les krijgen van hun ouders, alleen de beginselen van het skiën van hun ouders kunnen kopiëren.

Nadeel: Minder gezelligheid
Alleen de kinderen die het skiën leuk vinden leren uiteindelijk goed skiën. Als de intrinsieke motivatie er is komt de rest vanzelf. Een skiles is niet alleen leuk omdat er veel geskied wordt, maar vooral omdat de kinderen met leeftijdgenoten zijn. Ze skiën samen, maar ook het middageten, vallen en opstaan, de wedstrijd en de prijsuitreiking beleven ze samen. Na een paar dagen skiles is het niet uitzonderlijk dat ze tegen hun ouders zeggen dat ze er een vriendje of vriendinnetje bij hebben.

Nadeel: Geen hulpmiddelen tot de beschikking
Ook wanneer kinderen samen met hun ouders gaan skiën zullen ze op een koude dag waarop het sneeuwt niet altijd zin hebben. De strijd die dat oplevert zullen veel ouders liever niet aan willen gaan met hun kind. Een skileraar beschikt over tal van middelen om kinderen te motiveren, ook als het weer even niet mee zit. Met ringen, slierten en andere hulpmiddelen maken ze van de les een waar feest. De kinderen worden afgeleid en leren spelenderwijs skiën. De ouders zullen in hun koffer geen materialen hebben meegenomen om het skiën leuker te maken.

Nadeel: Een goed bedoelde opmerking kan verkeerd worden opgevangen
Leren skiën kunnen we allemaal, maar iemand anders leren skiën is echt heel wat anders. Zeker als er een familieband is kunnen goed bedoelde opmerkingen in het verkeerde keelgat schieten. Als ouders voor de tiende keer tegen hun kind zeggen dat de beentjes niet in pizza maar in patatjes moeten, dan kan dat er iets minder vriendelijk uitkomen dan de bedoeling was. Geduld is een schone zaak, en laat dat nou net iets zijn waar een kinderskileraar in uitblinkt. Lukt het na tien keer nog niet, dan proberen ze het gewoon nog een keer.

Nadeel: Waarschijnlijk worden er verkeerde bewegingen aangeleerd
Misschien wel het grootste nadeel van als ouders hun kinderen zelf leren skiën is dat de skitechniek verkeerd wordt aangeleerd. De skitechniek is een onnatuurlijke beweging. Er zullen maar weinig skiërs zijn die de juiste techniek kunnen uitleggen aan een ander. Als na een paar jaar skiën toch blijkt dat het gewenste resultaat niet behaald wordt en de familie nog steeds niet samen kan skiën, zal een skileraar veel meer moeite hebben om de juiste techniek aan te leren dan als deze van jongs af aan was bijgebracht.

Nadeel: De ouders kom zelf bijna niet aan skiën toe
Ouders die hun kind zelf skiles geven komen zelf bijna niet aan skiën toe. Gezellig skiën met je partner, vrienden of familie zit er dus niet in. Voor ze hun zoon of dochter zo ver hebben dat ze samen kunnen skiën zijn ze een paar jaar verder.

Wat is jou ervaring op dit gebied?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren