Kun je beter skiles geven in een groot skigebied?

Skigebieden strijden al jaren om het hebben van de beste faciliteiten en de meeste piste kilometers. Voor skigebieden geldt, hoe groter hoe beter. Maar kun je beter skiles geven in een groter skigebied? Of heb je er juist meer aan als een skigebied klein en overzichtelijk is?

Het grootste skigebied van Oostenrijk nu nog groter
De dorpen Soll, Westendorf, Ellmau en Brixen vormen samen het skigebied SkiWelt. Dit skigebied heeft nu 280km piste, waarvan 85% beschikt over sneeuwkanonnen, met 90 liften. Om tot deze omvang te komen is er dit jaar €23.000.000,- geïnvesteerd.

Een van de nieuwe publiekstrekkers is de nieuwe Aualm stoeltjeslift in Scheffau welke plaats biedt aan 8 personen. Deze €10.000.000,- kostende lift is voorzien van de nieuwste technologie; verwarmde stoelen, tegen wind en kou beschermende kappen en zelf sluitende beugels.

Aualm lift

In Brixen heeft een nieuwe rode piste, van Holzalm (1440m) naar het Gasthof Nieding (1215m), het aantal piste kilometers van het al grootste gekoppelde skigebied van Oostenrijk nog eens met 1,2km verlengd. Om al deze piste kilometers mooi te kunnen prepareren zijn er 4 nieuwe piste machines aangeschaft wat het totaal op 64 brengt.

Ondanks dat het skigebied niet hoger gaat dan 1890 meter telt het gebied nu in totaal 1500 sneeuwkanonnen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch maar wanneer de temperatuur niet laag genoeg komt kan er geen sneeuw worden gemaakt. Zelfs 1500 sneeuwkanonnen garanderen geen sneeuw. Het seizoen 2013/2014 was een goed voorbeeld van een seizoen waarin ongeacht hoeveel sneeuwkanonnen je in een skigebied neerzet je ze wanneer het kwik niet voldoende daalt niet kunt gebruiken. Laten we hopen dat het afgelopen seizoen geen trend vorm voor de toekomst, de afgelopen 5 jaar waren over het algemeen goed.

Ook de restaurants zijn onder handen genomen en ondergingen een upgrade. Het Bergkaiser Panoramic restaurant is nu voorzien van bediening en biedt zitplaatsen aan 200 bezoekers. Het zonneterras van Berggasthof Brandstadl is Scheffau is ook flink uitgebreid.

280km in vergelijking
Het skigebied Lech telt 190km piste, St. Anton 120km, Saalbach-Hinterglemm 200km en Ischgl 238km. De 280km van SkiWelt steken er met kop en schouders boven uit maar valt in het niets met de gigantische skigebieden in de Franse Alpen. Les Portes du Soleil telt 650km, Les Trois Vallees 600km en Paradiski 425km.

Is groter ook beter?
De omvang van een skigebied is leuk voor gevorderde skiërs die een week lang iedere dag nieuwe pistes willen skiën maar beginners hebben vaak aan 10km al meer dan genoeg. De andere 270km ligt ver boven hun niveau. Belangrijker is de toegankelijkheid en de mate waarin de pistes elkaar opvolgen. Heb je de oefenweide gehad dan wil je een geleidelijke overgang kunnen maken naar een blauwe en vervolgens een rode piste. De manier waarop deze pistes te bereiken zijn is veel belangrijker dan het aantal kilometers.

Heb je gasten met jaren ervaring die graag veel kilometer willen maken dan zijn honderden kilometers een toevoeging aan je les. Iedere dag nieuwe pistes skiën met als doel een ander restaurant is voor veel toeriste een ideale les dag. Kunnen ze tegelijkertijd ook nog wat leren dan zijn ze helemaal tevreden.

Met hoeveel piste kilometers moet jij het doen in de winter?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren