Gaan app’s de skileraar vervangen?

Je hebt nog nooit geskied en gaat voor de eerste keer op wintersport. Vele kiezen er dan voor om skiles te nemen. De skileraar zorgt voor een goede methodische opbouw en bewegingsanalyse. Maar is dat anno 2014 nog wel nodig? Zou je net zo snel, of misschien wel sneller, kunnen leren skiën met de informatie op het scherm van je telefoon?

YouTube
Vul je de zoekterm ‘learn how to ski’ in op YouTube dan worden er 90.000 resultaten weergegeven. De resultaten variëren van familie video’s van een vader die zijn kinderen leert skiën tot uitgebreide lesprogramma voor beginnende en gevorderde skiërs. Het YouTube kanaal van elatemedia springt er het meest uit als het gaat om “online skilessen”.

App
Elatemedia heeft 4 app’s ontwikkeld voor iOS en Andriod voor skiërs van alle niveaus. In de app’s vindt je verschillende video’s waarin wordt uitgelegd hoe je moet skiën. De Britse skileraar Darren Turner geeft uitlegt en voorbeelden. De lessen zijn verdeelt in de categorieën beginner, intermediate en advanced. Voor ieder niveau is er een losse app verkrijgbaar voor €4,49. In de app’s vindt je een aantal video’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je moet skiën. Daarnaast kun je video’s van je eigen afdaling vergelijken met de beelden van Darren Turner. Dit doe je door een video van jezelf naast een video uit de app af te spelen. Je kunt de video’s naast elkaar gelijk laten lopen zodat jouw bochten overeenkomen met die van Darren.

Wil je een gratis voorbeeld van de app dan kun je hier de gratis ‘Lite’ versie downloaden.

Skileraar vs. App
De video’s en app’s van elatemedia doen hetzelfde als wat een skileraar doet. Er wordt uitleg gegeven, je krijgt een voorbeeld en door middel van video opnames kun je zelf een analyse maken. Maar kun je dan net zo snel, en misschien wel belangrijker net zo goed, leren skiën als wanneer je skiles krijgt van een skileraar?

Er zullen mensen zijn die na het bekijken van de video’s een goed idee krijgen van hoe ze moeten skiën. Maar er is niets zo belangrijk als persoonlijke aandacht en een lesprogramma wat afgestemd is op de capaciteiten van het individu. De video’s en app’s kunnen niet differentiëren en kunnen het lesplan niet aanpassen aan de verschillende type skiërs. Een skileraar weet wanneer een skiër toe is aan de volgende stap in de methodische opbouw. Leer je skiën aan de hand van video’s en ga je te snel door het programma heen dan kun je nooit het niveau bereiken wat je voor ogen hebt.

Wat mij betreft hebben ze bij elatemedia mooie video’s gemaakt die voor iedere skiër leuk zijn om te bekijken. Maar leren skiën kun je maar op één manier goed doen en dat is onder professionele begeleiding van een skileraar. Een skileraar die zijn gasten niet alleen methodisch leert skiën maar ook het juiste bewegingsgevoel kan bijbrengen.

Gaan app’s de skileraar vervangen? Of blijven mensen geloven in de kracht van een echte skileraar?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren