Kan skiles bijdragen aan minder ongelukken?

In Australië heeft nieuw wetenschappelijk onderzoek, waarbij 5000 sneeuwsport ongevallen bekeken zijn, een stijgende lijn aangetoond in de hoeveelheid ongevallen. Er wordt gepleit voor meer preventieve maatregelen en onderwijs.

Onderzoek
De auteurs, van de Federale Universiteit van Australië, beweren dat het gaat om één van de meest uitgebreide onderzoeken die in het land gehouden is met betrekking tot ski- en snowboard verwondingen. Er is gekeken naar de periode 2003 tot 2012 waarin er een stijgende lijn te zien is in de hoeveelheid ongevallen en ziekenhuisopnames.

Een opsomming van enkele bevindingen:

  • 100% stijging in snowboard verwondingen die in het ziekenhuis behandeld zijn.
  • 64% van de verwonde skiërs en snowboarders waren mannen en 36% vrouwen.
  • 52% is verwond tijdens het snowboarden.
  • Onder de vrouwen is 34% verwond tijdens het snowboarden en 66% tijdens het skiën.
  • Bij 54% van de verwondingen bij snowboarders ging het om arm- en schouderletsel.
  • 47% van de skiërs liep verwondingen op aan hun benen.
  • 46% van de verwondingen waren breuken.
  • 40% van de mensen liepen een ontwrichting op.
  • 7% had hoofd- of wervelletsel.

“Gezien het feit dat snowboarden toeneemt in populariteit en hoofdletsel en dodelijke slachtoffers nog steeds voorkomen, denk ik dat we moeten vergelijken met wat er gebeurd in Amerika en Europa waar sneeuwsporten steeds populairder worden en er strategieën worden ontwikkeld om verwondingen te voorkomen”, aldus Emma Siesmaa, wetenschappelijk medewerkster aan het Australisch centrum voor sportblessures, in een interview met lokale media.

Siesmaa vraagt om een heroverweging van de helmplicht bij bepaalde groepen wintersporters en locaties zoals fun parken. Ook wil zij dat er meer getest wordt om het daadwerkelijke effect van helmen te kunnen bepalen. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat helmen niet de bescherming bieden die sommige verwachten.

Dit winterseizoen heeft al 3 dodelijke lawine slachtoffers geëist. Ondanks dat beleven de Australische skigebieden de beste seizoensstart in jaren.

Skiles
Het dragen van een helm draagt bij aan minder hoofdletsel op de pistes. Maar is het niet beter om preventieve maatregelen te treffen tegen ongevallen op en naast de skipistes? Ongecontroleerd skiën brengt niet alleen je eigen veiligheid in gevaar maar nog veel belangrijker ook dat van andere piste gebruikers. Meer controle over het materiaal zorgt voor een snellere reactie en minder vermoeidheid. Controle betekend techniek en techniek leer je tijdens de skiles. Een goede skileraar leert zijn gasten niet alleen hoe ze moeten skiën maar ook hoe ze zich moeten gedragen op de pistes. Wanneer geef je iemand voorrang en wanneer zou je voorrang moeten krijgen? Ook veel ervaren skiërs zijn niet op de hoogte van de 10, door de FIS opgestelde, piste regels.

Het dragen van een helm is nog lang niet overal en voor iedereen verplicht gesteld. Zou je dit wel kunnen doen met skilessen? En wanneer er meer mensen consequent skiles zouden nemen neemt dan de hoeveelheid ongevallen af?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren