Damüls-Mellau in het zonnetje!

Het skigebied Damüls-Mellau bevindt zich in het Vorarlberg, het westelijkste Bundesland van Oostenrijk. Erg groot zijn de skigebieden daar niet, maar aan prachtige pistes geen gebrek!

En wist je al dat Damüls een wereldrecord op zijn naam heeft staan? Het kleine bergdorpje is namelijk het sneeuwrijkste skigebied ter wereld! Per jaar valt hier gemiddeld negen (!) meter sneeuw! Als dat niet genoeg is om een paar mooie afdalingen te maken weten wij het ook niet meer…Lees snel verder en kom meer te weten over dit gave gebied. Lisanne vertelt je er deze week alles over! 

Het skigebied 

Sinds 2015 bestaat er een verbindingsgondel tussen de twee gebieden, namelijk Mellau en Damüls. Door deze gondel is er een skigebied ontstaan met 109 pistenkilometers en 29 liften! Met de gondel ga je gemakkelijk van de ene kant van het gebied naar de andere kant, en als je weer terug wil, neem je de skitunnel vanaf Damüls terug naar Mellau. Als je een wat meer gevorderde groep hebt, is het voor je gasten natuurlijk erg leuk om eens een kijkje te nemen aan de andere kant van het skigebied! Bijvoorbeeld de ochtend in Damüls, via de tunnel naar Mellau en aan het einde van de dag weer terug!

Mellau is het kleinste gebied van de twee, en heeft een aantal leuke pistes voor zowel beginners als gevorderden. Wil je wat meer uitdaging, ga je naar Damüls. Damüls is wat groter en heeft een gevarieerder aanbod aan pistes, met ook speciale backcountry gebieden waar je met een gids gave afdalingen kan maken.

Beiden skigebieden beschikken over een uitstekende skischool, met veel leuke activiteiten voor de kinderen! Bijvoorbeeld de race op donderdag en het crossen op een skidoo! In Mellau vind je de skischool onderaan bij de gondel, in Damüls bevindt zich de skischool onderaan bij de Uga-stoeltjeslift.

Daarnaast is Damüls-Mellau aangesloten bij het 3Täler-gebied, wat inhoudt dat je met slechts één skipas kan skiën in meerdere gebieden! Als skileraar is dit natuurlijk een leuke extra. Je kunt op je vrije dagen optimaal gebruiken maken van de skigebieden in de buurt. Ook wel eens leuk om je vrije dag door te brengen op pistes die je nog niet zo goed kent! Met de 3Täler skipas kun je skiën op bijvoorbeeld de Diedamskopf, het gebied Warth-Schröcken (verbonden met SkiArlberg) en het kleinere gebied Bödele.

Après-ski

Wat is naast skiën nog meer belangrijk? Natuurlijk, de après-ski! Ook hier is het misschien niet zoals je de après-ski in je vaste grote skigebied gewend bent, met grote bars en bekende artiesten. Maar voor skileraren is er geen gebrek aan plezier!

In Mellau bevindt zich dé après-ski bar gelijk onderaan bij de gondel, namelijk de M1. Je kunt zo vanaf de dalafdaling de kroeg in. Met livemuziek op vrijdag en een pizzeria aan het de bar, is het hier prima vertoeven! Ook is er een goede DJ die niet vies is van een dansje doen met skileraren. Het Bobfahrerlied wordt hier vaak geoefend en hoe kan je dat beter afsluiten dan met een rondje schnaps van het huis?

Als de toeristen naar huis gaan en de après-ski in de M1 op zijn einde loopt, vertrekken de skileraren naar ’s Bärle, de bar in het centrum van het dorp. Geen typische après-skibar, maar gezellig met z’n allen een drankje doen tot in de late uurtjes!

In Damüls heb je een andere soort après-ski! Op de piste bevindt zich Heike’s Schirmbar, perfect voor na het laatste rondje met collega’s! In de zon drink je hier de beste drankjes. En als het donker wordt? Hup, naar beneden en bij Ingo een pizza eten! Ingo vind je onderaan bij de Uga lift, een van de belangrijkste liften van het gebied. Ingo heeft een groot terras waar je ook nog lekker kan borrelen. Zeker wat later in het seizoen zit je hier erg lekker, omdat de zon er nog lang schijnt. Perfect om te werken aan je skilerarenbruine kleurtje natuurlijk!

Om de avond af te sluiten, ga je nog even naar ’s Scharfe Eck. In deze kleine bar is het altijd vol en ook altijd gezellig! En vanaf hier natuurlijk je bed in, want morgen staat je groep weer te wachten…

‘Geheimtipps’ in het gebied

Buiten skiën en après-skiën is er in Damüls-Mellau nog meer te doen! Zo kun je in Damüls op woensdag- en vrijdag nachtrodelen op een rodelbaan van maar liefst 2,5 kilometer lang. Omhoog met de Ugabahn, en dan over een prachtige verlichte bergweg naar beneden! Skilerarentip: doe dit niet nadat je al een tijdje in de après-ski hebt rondgehangen 😉 Risico is namelijk dat je je seizoenskaart verliest en daar pas de volgende ochtend achterkomt, awkward…

Wat ook de moeite waard is, is het Vorarlberger FIS Skimuseum in Damüls! Als je denkt al veel te weten over skiën en de geschiedenis ervan, kom je er hier toch bedrogen vanaf! Van de eerste skipioniers tot het ontwikkelen van nieuwe ski’s, hier leer je het allemaal. Natuurlijk niet iets om elke week naartoe te gaan, maar toch leuk om een keertje gezien te hebben. En altijd goed om aan je gasten te vertellen als ze niet weten wat ze na de skiles moeten doen!

In Mellau bevindt zich nog een heel schattig winkeltjes, namelijk de ‘Mellauer Werkstatt’. Hier vind je handgemaakte producten uit de regio, zoals schnapps en decoratieve houten hangers en seizoensdecoratie. Dus zoek je nog een cadeautje voor de familie of vrienden in Nederland, is dit je adresje!

 

In een notendop 

Als je op zoek bent naar een skigebied waar het skiën nog écht voorop staat, ben je in Damüls-Mellau zeker aan het goede adres! Geen groot feestskigebied, maar nog echt regionaal met veel einheimische skileraren en een groot groepsgevoel. De heerlijke pistes zorgen ervoor dat je het liefst voor én na het lesgeven nog een rondje wil skiën en wat is er nou mooier dan dat?!

Lisanne is in ieder geval niet meer weg te denken uit dit gebied en hopelijk heeft deze blog jou net zo enthousiast gemaakt! 

 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren