De drukte en rust van dit wintersportseizoen

De eerste sneeuw is gevallen en enkele sneeuwkanonnen draaien al op volle toeren. De kerstvakantie komt in zicht, dé vakantie waarmee voor de meeste skileraren het wintersportseizoen begint. Vele zullen daarna weer richting huis keren om te moeten afwachten tot de voorjaarsvakantie begint. Enkele blijven een heel seizoen lang tussen de bergen wonen. We geven je alvast een idee hoe dit seizoen er uit zal gaan zien.

De skigebieden hebben hun data voor het openen van de liften al lang bekend gemaakt. Skischolen gaan hier niet altijd in mee. Zeker voor de buitenlandse skileraren, zoals wij Nederlanders, zal het seizoen pas echt beginnen in de kerstvakantie. Weet jij al wanneer in jouw skigebied de liften open gaan?

Het seizoen gaat van start met de komst van de grote aantallen vakantiegangers uit Nederland, Duitsland en Engeland. De kerstvakantie begint dit jaar voor heel Nederland op 19 december en duurt tot 3 januari. In Duitsland heeft het overgrote deel vanaf 23 december kerstvakantie. Enkele delen van het land hebben geluk en mogen twee dagen eerder aan hun vakantie beginnen. De laatste dag voor de Duitsers kan nogal verschillen maar duurt tot ergens in week 1. De Britten hebben allemaal tegelijk vakantie van 21 december tot 1 januari.

Kerstvakantie
Nederland: 19-12 t/m 03-01
Duitsland: 21-12 t/m 02 tot 09-01
Engeland: 21-12 t/m 01-01

Normaalgesproken breekt er na de kerstvakantie een rustigere periode aan tot de voorjaarsvakanties van start gaat. Dit jaar zou dat wel eens anders kunnen worden. In verband met carnaval hebben veel scholen in het midden en zuiden van Nederland er voor gekozen de vakantie naar voren te halen. De voorjaarsvakantie is dan niet van 20 t/m 28 februari maar van 7 t/m 15 februari. Op datzelfde moment hebben ook Duitsland en Engeland hun vakantie. Duitsland heeft vakantie, van gemiddeld één week, verspreid tussen 30 januari en 21 februari en Engeland heeft één week tussen 8 februari en 19 februari.

Direct na deze periode breekt de topdrukte van de voorjaarsvakantie aan voor de skigebieden waar wij Nederlanders naar toetrekken. Noord Nederland heeft voorjaarsvakantie van 27 februari tot 6 maart en het midden en zuiden van 20 februari tot 28 februari. Er is dit seizoen dus sprake van een gat tussen de carnaval- en voorjaarsvakantie.

De rustigere periode tussen de kerst- en voorjaarsvakantie lijkt dit jaar dus maar vier weken te zijn. Het opdelen van de voorjaarsvakantie zal voor skischolen een uitdaging met zich meebrengen omdat zij nu voor twee verschillende periodes opzoek moeten naar Nederlandse skileraren die hun team komen versterken tijdens de carnaval- en voorjaarsvakantie.

Voorjaarsvakantie
Noord Nederland: 27-02 t/m 06-03
Midden en Zuid Nederland: 20-02 t/m 28-02
Midden en Zuid Nederland: 07-02 t/m 15-02 (carnaval)
Duitsland: 30-01 t/m 21-02 (gemiddeld 1 week)
Engeland: 08-02 t/m 19-02 (1 week in deze periode)

Na de voorjaarsvakantie loopt het seizoen dit jaar snel af. Omdat pasen op 27 maart valt zullen veel skileraren werk hebben tot eind maart. Skileraren die werken bij skischolen waar veel Britten hun lessen volgen kunnen waarschijnlijk wat langer blijven. In Engeland hebben ze twee weken vakantie tussen 21 maart en 15 april. We krijgen dit jaar dus waarschijnlijk niet te maken met een “rustigere” periode. De leraren die hun salaris ontvangen op basis van daadwerkelijk gewerkte uren kunnen een stabiele inkomen verwachten.

Nu is het alleen nog hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn en we mogen genieten van meters verse sneeuw.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren