De geschiedenis van het snowboarden

Deze week de geschiedenis van het snowboarden. Een rijke geschiedenis met veel interessante ontwikkelingen. Van een stuk hout met teugels tot de grootste wedstrijden op nationaal niveau! Ben jij ook benieuwd hoe het snowboarden, zoals wij dat nu kennen, is ontstaan? Lees dan snel verder! 

In deze blog neemt Jarin jullie mee in het ontstaan van het snowboarden. Grote gebeurtenissen worden uitgelicht en gaandeweg lees je meer over hoe deze ‘stoere’ sport zich ontwikkeld heeft tot wat het nu is. Want, lieve dames en heren, het snowboarden is niet zomaar ontstaan tijdens het hossen in de après-ski!

De eerste stappen 

Dat het snowboard later ontwikkeld werd dan de ski’s, is voor velen al wel bekend. De skiërs hadden het ‘Skiraum’ dan ook al jarenlang voor zichzelf. Deze periode duurde echter niet al te lang. In 1929 begon namelijk licht aan de horizon te schijnen voor de snowboarders onder ons. 

De heer Jack Burchett experimenteerde met het bouwen van zijn eigen eerste snowboard. Het recept was tamelijk eenvoudig; een houten plank, een stuk waslijn en paardenteugels. Of deze Jack als eerste een snowboard heeft ‘uitgevonden’, blijft voor ons allen een raadsel. Er zouden namelijk ook al andere mensen op een soortgelijke manier van de heuvel zijn gegleden…

Snurfer 

Tijdens het spelen in de sneeuw ontstond het idee van de Snurfer. De naam is een combinatie van de Engelse woorden ‘snow’ en ‘surfen’. De Snurfer bestond uit twee samengestelde ski’s en had een touw aan de voorkant om het ontwerp te sturen. 

De Snurfer werd in eerste instantie als speelgoed gemaakt voor de dochter van de uitvinder. Het board werd echter snel opgemerkt en mondde uit in een grote hit! In 1966 werden al meer dan een half miljoen Snurfers verkocht. Met de boards werd geëxperimenteerd en ook verschillende uitvoeringen volgden elkaar op. Alleen werden bij deze uitvoeringen de voeten nog niet op het board bevestigd. 

Met het succes van de Snurfer kon een eerste wedstrijd natuurlijk niet lang uitblijven. Twee jaar later was het zover. Vele enthousiastelingen bezochten de wedstrijd onder wie twee belangrijke pioniers! Tom Sims en Jake Burton waren beiden van de partij, wat zorgde voor een grote vooruitgang in de snowboardsport.

Jake Burton

Jake Burton, onder ons allen wel bekend, speelt een grote rol in de snowboardwereld. Deze man ontwierp als eerste de bindingen, waarmee men voeten op het board kan bevestigen! Het enige verschil met de huidige boards is, dat de ontwerpen niet beschikten over staalkanten. Dat weerhield hem echter niet van het behalen van succes. De ontwikkelingen gingen door en de snowboards werden beter en beter.

Jake ontwikkelde zijn boards onder de naam Burton 1977. Burton 1977 is jarenlang marktleider geweest en is uitgegroeid tot het merk dat we nu allemaal kennen: Burton Snowboards. 

Leuk feitje: Het prototype snowboard van Jake Burton werd in 2014 op Ebay verkocht voor $31,313.13!!!!!

Skiërs vs Snowboarders

Niet iedereen was blij met de opkomst van het snowboarden in die tijd en dit was niet geheel zonder reden. In de jaren zeventig waren de skiërs gewend om de skipistes voor zichzelf te hebben. Langzaam kwam daar verandering in. Meer en meer snowboarders maakten hun opmars. Dit was echter niet gemakkelijk, enkel 7% van de Amerikaanse skigebieden lieten snowboarders toe. Snowboarders werden als onbestuurbare projectielen gezien en zeer gevaarlijk bevonden, zoals te zien is in onderstaand filmpje;

Europa 

De volgende fase werd bereikt toen het snowboarden in de jaren 80 overwaaide naar Europa. Steeds meer Snurfers werden geïmporteerd naar Europa en prototypes werden ontworpen. Stap voor stap werden snowboarders met hun verbeterde boards ook steeds meer geaccepteerd in de wintersport community. Zelfs de eerste Worldcup vond plaats! 

In een stroomversnelling

Tom Sims heeft ondertussen het eerste Freestyle board ontwikkeld en dit board was ook geschikt voor op de piste. Langzaam ontstond er een platform voor freestyle snowboarders. Ook hard boots, rounded tails en de bindingen zagen het licht. De ontwikkelingen rondom het snowboarden gingen niet eerder zo snel als nu. 

De Internationale Snowboard Federatie (ISL) werd in 1990 opgericht om wereldwijd wedstrijden te organiseren. Ze kwam met de bekende events van nu: Winter X Games, Air & Style, US Open en uiteindelijk in 1998 ook de Olympic Games, gehouden in Nagano, Japan. Ook het freeriden werd op de kaart gezet. In 2008 vond de grootste freeride competitie plaats, de Freeride World Tour.

En nu? 

Nu zijn we verwend! Jaarlijks beschikken we over geweldige events die per livestream of op tv worden uitgezonden. Bij deze events zijn er een aantal grote namen, beter gezegd legendes, niet weg te denken. Shaun White in de half pipe, Travis Rice in het big mountain snowboarding, Mark McMorris tijdens slopestyle en big air events en vele anderen. Laat de toekomst maar komen!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren