Zell am See in het zonnetje

Door vele websites worden skigebieden gepromoot of in het zonnetje gezet vanuit een toeristisch oogpunt: ‘hier moet je heen voor de beste hotels’ of ‘dit is het perfecte gebied voor gezinnen’. Deze artikelen zijn altijd heel leuk om te lezen, maar voor skileraren is het niet super interessant. Vandaar dat wij beginnen met een reeks gebieden in het zonnetje te zetten, geschreven vanuit het oogpunt van een skileraar! Ik, Maud, heb de eer om af te mogen trappen met het gebied Zell am See – Kaprun.

Gebied

Zelf heb ik twee seizoen in Zell am See – Kaprun lesgegeven. Ik vond het een heerlijk gebied. Zell am See kent namelijk veel verschillende soorten pistes. Het is een goed gebied voor beginners, maar het biedt ook zeker uitdaging voor de gevorderde skiër. Het is ruim genoeg en biedt voldoende afwisseling, waardoor gasten zich niet snel vervelen. Om zelf te trainen is het ook zeer geschikt. De pistes zijn speels, met af en toe een hang tussendoor, waardoor ze uitstekend zijn om aan je techniek te werken. 

Sinds kort is Zell am See verbonden aan het skicircus Saalbach – Hinterglemm, wat tevens gekoppeld is aan je skipas! Dit maakt het gemakkelijker om op je vrije dag eens een ander gebied te bezoeken. Wat natuurlijk ook bij het gebied hoort, is Kaprun met de welbekende Kitzsteinhorn gletsjer. De mogelijkheid om met jouw skipas te genieten van drie verschillende skigebieden maakt deze spot wel uniek! Op mijn vrije dagen heb ik hier dan ook goed gebruik van gemaakt. Samen met collega’s heb ik genoten van de dagen waarop ik eindeloos kon skiën in de drie verschillende gebieden. De aansluitingen zijn top, met een bus en een gondel sta je zo op de pistes van het andere gebied! 

Daarnaast zijn er verschillende skischolen te vinden in het pittoreske Zell am See en de omliggende dorpjes. Oriënteer je goed voordat je een keuze voor een skischool maakt. Welke skischool past het beste bij jou? Is dat een hele grote skischool of juist een kleinere met een klein, maar hecht, team? 

Tweede deel van het werk

Natuurlijk bestaat het leven van een skileraar niet alleen uit skiën. Après-ski is het tweede deel van het werk. In het centrum van Zell am See zijn veel verschillende barretjes en kroegen te vinden. 

Net buiten het dorp heb je een oude stal genaamd de Dorfschenke. Naar mijn mening is dit de leukste après-ski bar in Zell am See. Het Oostenrijkse gevoel komt je tegemoet zodra je binnenstapt. De barmedewerkers dragen Oostenrijkse klederdracht, de heerlijke Oostenrijkse hitjes knallen door de speakers en het bier word je aangereikt in grote glazen. Kortom: typisch Oostenrijks en het kan er losgaan tot in de late uurtjes. 

Houd je meer van het uitgaansgevoel? Niet getreurd! In het dorp zijn veel uitgaansgelegenheden te vinden met wat hedendaagse hitjes en hippe drankjes. 

Skileraren en après-ski zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar als skileraar ben je vaak al vroeg in het seizoen in het gebied. Ook als je voor het hoogseizoen al in Zell am See bent en de meeste toeristen nog in eigen land zijn, biedt het leuke activiteiten. Als het nog stil is in de après-ski, is de ijshockeyhal zeker een aanrader om te bezoeken. Hier worden vaak wedstrijden gespeeld, die je kunt bezoeken. Zelf heb ik, begin december, vaak met collega’s een avondje in de hal doorgebracht. Bij de hal zit ook een zwembad, dus als je zin hebt om lekker even een duik te nemen is dat ook nog mogelijk!

Highlights als skileraar

Als skileraar zie je het gebied natuurlijk vanuit een ander oogpunt en gaan er soms deuren voor je open die anders gesloten blijven. Met onze skischool vieren we bijvoorbeeld elk jaar het begin van oud en nieuw op de berg. 

Na de lessen gaan we met alle leraren helemaal naar boven, naar Schnapss Hans. Hier beginnen we rustig met wat biertjes en gezellige muziek. Als het donker is, skiën we met zijn allen (met hoofdlamp!!) in één rij naar beneden naar een restaurant midden op de berg. Dit doen we gecontroleerd met meerdere leiders die de groep checken. Hier gaan we met zijn allen eten. Na het eten, skiën we in dezelfde manier naar beneden. Veiligheid staat hier op #1! Dit is natuurlijk een erg memorabele avond, want dit gebeurt maar eens per jaar. 

In februari is er ook altijd de ‘Nacht der Ballone’ in Zell am See. Dit is de avond waar veel verhitte luchtballonnen op de verlichte piste staan en waar alle skischolen een show houden, waarbij ze met fakkels naar beneden skiën en verschillende demonstraties geven. 

‘Verborgen’ parels

Natuurlijk bevinden zich in elk dorp parels waar je af en toe goed naar moet zoeken. Zo ook in Zell am See! 

Langs de hoofdweg bevindt zich een winkeltje genaamd ‘Olio & Aceto’, met allemaal lekkere dingen. Oliën en specerijen is niet iets waar je snel naar kijkt als skileraar zijnde. Toch moet je dit winkeltje niet zomaar voorbij lopen, want waar je wel naar kijkt is natuurlijk het vloeibare Oostenrijkse goud: Schnapss! In dit winkeltje hebben ze vele soorten Schnapss en vaak mag je ze ook allemaal even proeven. Hierdoor weet je jouw favoriete smaak te vinden en kan je het na je seizoen lesgeven meenemen naar huis. Zo kan je thuis nog even genieten van het Oostenrijkse gevoel. 

Al met al is Zell am See een leuk gebied met veel uitwijkmogelijkheden. Het is centrum is erg gemütlich en met het mooie meer wordt het al snel een idyllisch plaatje. Het is er fantastisch wonen. Omringd door de hoge bergen en de mooie uitzichten verveel je je niet snel. Ik heb er de tijd van mijn leven gehad en ik hoop dat als je naar dit gebied gaat, jij ook! 

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren