De skischool is niet alleen voor kinderen en beginners

Jaren ski-ervaring en toch een les geboekt in de skischool. Het is iets wat we steeds minder zien in de skischolen. Zo iemand kan toch al heel goed skiën, dus waarom dan les nemen? De skischool is een plek voor kinderen en beginners, niet voor ervaren skiërs. Of toch wel?

Leren skiën van vrienden en familie en over de jaren heen zo veel ervaring op gedaan dat naar beneden komen geen probleem meer is. Hier en daar wordt zelfs al wat poedersneeuw naast de piste meegenomen. Absoluut geen reden om skiles te nemen.

Midden veertig, de kinderen op les en tussendoor af en toe een kopje koffie in een gezellig restaurantje op de berg omdat de benen na een paar afdalingen beginnen te verzuren. Een paar skilessen zou die verzuring kunnen verhelpen, maar waarom les nemen, je bent toch al te oud om nog iets te leren.

Een bewolkte dag, ijzige pistes in de ochtend en al voor de lunch is de sneeuw binnen de kortste keren zacht geworden en ontstaan er hoge heuvels met zware natte sneeuw. De skischoenen gaan uit en er wordt die dag niet meer geskied. Skiën in dit soort sneeuw kan toch niet, of toch wel?

Er zijn nog meer ervaren skiërs die les nemen
Bij het opstaan de volgende dag is uit bed komen al een uitdaging vanwege de spierpijn in de benen. Skiën wordt er op deze manier niet leuker van. Toch maar even over die drempel heen stappen en in de skischool een dag skiles boeken.

Voorbereid op een groep vol stuntelende mede leerlingen meld je je bij de eerste skileraar die je tegenkomt. Tijdens het voorskiën is meteen al duidelijk dat je helemaal niet zo goed kunt skiën. Er zijn heel wat volwassen skiërs die net als jij les hebben die dag, maar toch een stuk sierlijker dan jij naar beneden komen.

En tegen alle verwachting in wordt er heel veel geskied die dag. Je staat helemaal niet veel stil en de oefenweide heb je niet eens gezien. De eerste tips en oefeningen hebben meteen een effect op je houding. Al naar een paar bochten voel je dat je een stuk minder kracht nodig hebt dan eerst. Het is zelfs leuk! En in plaats van dat je wilt stoppen bij het restaurant voor de koffie ski je er sierlijk voorbij.

Veel meer kilometers
Aan het eind van de eerste lesdag kijk je terug op een dag waarin je veel meer geskied hebt dan normaal. Je bent op pistes geweest die je nog nooit gezien had en hebt in een restaurant geluncht waar je het bestaan niet van kende. Het vreemde is dat het gevoel in je benen iets heel anders zegt. Je kunt de volgende dag gewoon normaal je bed uitkomen zonder een helse spierpijn. Is die techniek toch nog ergens goed voor.

Minder vermoeid
En inderdaad, de volgende dag wordt je veel energieker wakker dan ooit tevoren. Je benen voelen niet aan als lood en je kunt niet wachten tot je weer boven op de berg bent. Een goede reden om toch nog een dag les bij te boeken.

Er heersen die dag condities waarin je normaalgesproken niet zou gaan skiën. Maar blijkbaar kun je ook skiën op pistes die niet vers geprepareerd zijn, en het is nog leuk ook. Na de les haal je de kinderen op van hun skiles. Enthousiast als ze zijn willen ze nog een rondje samen doen. Vreemd maar waar, er is nog energie over. Met de opmerkingen van je skileraar in je achterhoofd ski je sierlijk achter je kinderen aan die al hun kunsten trots aan je laten zien.

Klinkt alsof ski- en snowboardles niet alleen iets is voor beginners? De skischool is een plek voor iedereen die van skiën en snowboarden houd!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren