Skiles als verplichting; realistisch?

Skigebieden blijven investeren in nieuwe, betere en snellere voorzieningen als liften en sneeuwkanonnen. De pistes zijn vooral in de vakantieperiodes overvol. Als iedereen elkaar een beetje de ruimte gunt is er ruimte genoeg. Helaas kom je overal wintersporters tegen die hun materiaal niet de baas zijn en andere piste gebruikers daardoor in gevaar brengen. Ski- en snowboardlessen bieden de oplossing.

Het zou te duur zijn, en waarom een skileraar inhuren terwijl vrienden en familie ook goed kunnen skiën? Er zijn wintersporters die geen waarde hechten aan techniek en hierdoor zichzelf en andere in gevaar brengen. Zouden ski- en snowboardlessen verplicht kunnen worden gesteld?

Om wintersportlessen verplicht te stellen zal er heel wat moeten veranderen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met wintersporters die al jarenlang aan het skiën of snowboarden zijn en een goede techniek hebben ontwikkeld? Moeten ook zij op les? En wie bepaald er wanneer iemand geen les meer nodig heeft? Een skischool zal dat uit financieel oogpunt niet zo snel willen toegeven.

Invoeren
Om de verplichting voor ski- en snowboardlessen in te voeren zou er bepaald moeten worden wie daar voor in aanmerking komen. Bij beginnende wintersporters is dat makkelijk, maar wat doe je met gevorderde skiërs en snowboarders? Er zou gekozen kunnen worden voor dat iedereen die na een bepaalde datum, zeg 1 januari 2017, begint met wintersporten verplicht een aantal lessen moet volgen. Maar hoe weet je wie er nog nooit op wintersport is geweest?

Toepassen
Moeten wintersporters verplicht worden gesteld om een bepaald aantal lessen te volgen of moeten ze tot een bepaald niveau gebracht worden? Maar iemand die op een oefenweide goed kan skiën wil je natuurlijk niet op een rode piste tegenkomen. Gaat het dan verder dan het verplicht stellen van skilessen en moet je per pisteniveau een bepaald niveau hebben of een bepaald aantal lessen gevolgd hebben? En moeten sneeuwschoenwandelaars, snowkiters, sleeërs en snowbikers ook verplicht op les voor ze de piste betreden? En wie gaat die lessen dan geven? Er zullen maar weinig skischolen zijn die daar in kunnen voorzien.

Uiteindelijk zal de skischool moeten aangeven of iemand zijn verplichte lessen heeft afgerond of een bepaald niveau heeft behaald. Maar skischolen hebben er vooral baat bij dat mensen lessen blijven volgen en kunnen dus geen objectief oordeel geven. Moet er dan een soort van examen plaats gaan vinden waarbij onafhankelijke examinatoren hun mening geven over het niveau van de gasten?

Controleren
Als de verplichte lessen zijn gevolgd mag iemand het skigebied in. Maar hoe weten de mensen bij de lift dat iemand er door mag? Moeten we ons allemaal gaan legitimeren bij de aanschaf van onze skipas zodat er geregisseerd kan worden welk niveau we hebben? En wordt ons niveau dan gekoppeld aan onze skipas? Dan zou het kunnen gebeuren dat wanneer je ergens naar beneden skiet je er niet meer omhoog mag omdat de piste te moeilijk is voor jouw niveau.

Of komen er controleurs op de pistes die bij twijfel vragen om een bewijs van het volgen van de verplichte lessen? Misschien gaan verzekeraars hier wel een rol in spelen en kunnen we alleen aanspraak maken op onze verzekering als we aantoonbaar een bepaald niveau hebben behaald of een aantal lessen hebben gevolgd.

Worden de skipassen niet veel duurder nu er heel veel mensen moeten zorgen voor een nieuw systeem voor het invoeren van verplichte lessen? Een systeem dat wereldwijd ingevoerd moet worden zodat iemand die in Nederland heeft leren skiën ook in Japan de piste op mag zonder daar weer een beginnersles te hoeven volgen.

Er zijn dus nog heel wat dingen die geregeld moeten worden voor het verplichtstellen van ski- en snowboardlessen geïntroduceerd kan worden. Of zie jij deze verplichting liever helemaal niet doorgevoerd worden? We horen graag wat jij van deze stelling vind.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren