Leren skiën: Beter laat, dan nooit

Een veel gehoord argument van volwassenen om niet te beginnen met skiën is dat ze het toch niet meer leren. Maar niets is minder waar. Wie als kind niet heeft leren skiën kan dat later nog inhalen. Waar we als skileraar op moeten letten bij beginnende volwassen skiërs.

Volwassenen hoeven niet bang te zijn alleen op de oefenweide te komen te staan tussen honderden kleine kinderen. 35% van de beginnende skiërs is volwassen. En dankzij de komst van de carveski leren ook volwassenen binnen de kortste keren skiën. Het is niet voor niks dat skischolen volwassen proberen binnen te halen met de garantie dat ze binnen drie dagen kunnen skiën.

Een kwestie van moed
Niet het onvermogen om te bewegen, maar de angst is vaak het grootste obstakel voor volwassenen om te leren skiën. Het resultaat is een verkrampte houding. Een ervaren skileraar weet dan ook dat bij deze doelgroep hier direct de nadruk op moet liggen.

Als skileraar wil je zo snel mogelijk de angst bij je gasten wegnemen. De angst voor de snelheid, voor het vallen en opstaan, voor het in botsing komen met andere en voor blessures en pijntjes.

Ontspannen start in de groepsles
Nadat de les is gestart met een goede warming-up zijn de basisbewegingen aan de beurt: staan op de ski’s, glijden en remmen. Een voordeel voor beginnende skiërs is dat ze tijdens een groepsles zich onder gelijkgezinde bevinden. Ze ontwikkelen samen het plezier van de sport en kunnen bij elkaar steun vinden als het even tegen zit.

Privéles voor een vliegende start
Privéles is een stuk duurder dan groepsles maar is dat dubbel en dwars waard. Zeker voor gasten die snel de oefenweide willen verlaten of van zichzelf weten net even dat beetje extra aandacht nodig te hebben biedt het de uitkomt. Het grote voordeel is dat je als skileraar de volledige les inricht naar behoeven van je gast en geen rekening hoeft te houden met het niveau van de andere.

De voorbereiding begint al voor de wintersport
Volwassenen leren niet minder goed skiën dan kinderen, het gaat alleen minder makkelijk. De dag na de eerste les is er gegarandeerd spraken van spierpijn. Belangrijk is daarom een goede warming-up voorafgaand aan de les. Geef je gasten het advies mee om voor iedere wintersport thuis al met de voorbereiding te beginnen. Wanneer het lichaam voor de wintersport al voorbereid wordt op de belasting, met bijvoorbeeld skigymnastiek, kunnen blessures aan spieren, banden en gewrichten voorkomen worden. Dat geldt natuurlijk net zo voor gevorderde skiërs.

Beginnen na het veertigste levensjaar
Volwassenen ouder dan veertig die in het dagelijks leven niet veel bewegen is het aan te bevelen voor de start van de wintersport een arts te raadplegen. De huisarts kan adviseren of de grote lichamelijke belasting van de wintersport verstandig is. Met een goede conditie kan ook iemand van zeventig nog leren skiën.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het

  Huilen op poederdagen!

  Je kent het vast wel, je wordt wakker en ziet dat het flink gedumpt heeft. Een flinke laag poeder ligt al in het dal en