De steilste pistes van Europa

De welbekende alpen liggen centraal in Europa. Na de positieve berichtgeving rondom de maatregelen, lijkt het erop dat we dit seizoen weer mogen genieten van de bergen. We kunnen ons weer gaan voorbereiden op een waanzinnig seizoen in de sneeuw. Ben jij er al uit waar je deze winter te vinden bent of zoek je nog wat inspiratie? Dan is deze lijst zeker iets voor jou! Maud stelde een lijst samen van de steilste pistes die in Europa te vinden zijn. Deze kunnen zeker niet op jouw bucketlist ontbreken! Kun je er zelfs al een paar afvinken misschien?

Hellingsgraad

Voordat we met het beruchte lijstje beginnen, eerst wat extra informatie over de hellingsgraad. Pistes werken namelijk met een hellingsgraad in procenten. Heel simpel gezegd is het eigenlijk niks minder dan de uitkomst die je krijgt wanneer je het hoogteverschil deelt door de horizontale aftand. Heel simpel…. (not).

Op vele pisteborden staat de hellingsgraad van de pistes aangegeven. Om je te helpen hebben we een tabel gemaakt met de hellingsgraad in procenten en in graden.

Om een beter beeld bij de hellingsgraad te geven hieronder de percentages per kleur pistes:

  • Blauwe piste: tot 25%
  • Rode piste: tussen 25 en 40%
  • Zwarte piste: vanaf 40%

De top 6 steilste pistes 

 

6. Harakiri – Mayrhofen

We trappen af met een bekende bij vele waaghalzen. Voor de beginners onder ons maakt deze piste zijn Japanse naam en betekenis waar, namelijk ‘zelfmoord’. Vroeg op de dag is deze piste een ijsbaan en mede door de helling kan je meters naar beneden glijden als je valt. Met een hellingsgraad van 78% doet deze piste ook vele ervaren skiërs zweten. Tip: het wordt aangeraden om de piste uiterst links of rechts te skiën. Durf jij het aan?

5. Langer Zug – Lech Zürs

De Langer Zug is niet zomaar een piste. Het is een begrip bij de inwoners en ook daarbuiten. Deze piste telt een hellingsgraad van 80%. Voordat je op deze piste staat zal je eerst met een pistenbully, die aan een lier vast zit, naar boven gehaald moeten worden. Ook al is deze piste genoteerd als skiroute, hij wordt wél geprepareerd. In 852 meter leg je dan ook 373 hoogtemeters af! Met andere woorden, een heel avontuur om deze piste op en af te komen!

4. Die Streif – Kitzbuhel

Elk jaar worden de Hahnenkammrennen georganiseerd in het skigebied Kitzbühel. Ongeveer 500 miljoen mensen kijken via de TV naar dit evenement. De professionals mogen zich tijdens de wereldbeker bewijzen op de welbekende ‘Streif’. Deze piste heeft een hellingsgraad van 85% en de professionals kunnen zelfs hier een snelheid halen van maar liefst 150 km/h. Vele skiërs hebben ook hier behoefte aan motivatie wanneer ze deze piste naar beneden skiën.

3. Kandahar – Garmisch Partenkirchen

Deze piste is niet heel bekend onder vele skiërs. Maar deze piste ligt in ons buurland! In Duitsland ligt het skigebied Garmisch Classic. Daar is de ‘Kandahar’ te vinden. Deze piste telt op 1 stuk een hellingsgraad van maar liefs 92%. Het downhill record staat op minder dan twee minuten! Daarom past deze piste zeker in het rijtje ‘meest uitdagende pistes van de wereldkampioenschappen’, naast de eerder vernoemde ‘Streiff’ in Kitzbühel.

2. Gamsleiten 2 – Obertauern

Deze piste komt in de buurt van de nummer 1, maar is net wat minder steil (nadruk op net). De Gamsleiten 2 heeft op sommige delen van de piste een hellingsgraad van 100%, dit is dus een helling van 45º!! Deze piste wordt ook wel de ‘Oostenrijkse Muur’ genoemd! Met maar liefst 1300 lengte meters leg je tijdens de afdaling 362 hoogtemeters af. Heb jij hem al geskied?

1. Manfred Pranger – Steinach am Brenner

Last but zeker not least: de Manfred Pranger. Deze piste ligt in het pitoreske Steinach am Brenner in het Wipptal. Deze piste heeft een hellingsgraad van 102%. Deze piste kan door zijn extreme hellingsgraad alleen geprepareerd worden door een pistebully die aan een lier vast zit. Geslepen kanten van je ski’s is wel een pré voordat je deze piste gaat skiën. Kantengrip kan namelijk essentieel zijn op deze ‘vrije val’.

Dit rijtje bij elkaar vormt een mooi lijstje! Deze kan je natuurlijk aanvullen met meerdere steile pistes in Europa of zelfs buiten Europa! Kan jij er al een paar afvinken van dit lijstje? Of voeg je ze juist toe dit jaar aan je bucketlist? Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen op deze pistes. Laat het ons weten via onze socials, wij kijken uit naar jullie verhalen!

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren