Door de carve-techniek overweldigd

Het wordt steeds makkelijker om zonder skiles de piste op te gaan. De ski’s draaien toch wel en vrienden kennen de weg. Helaas neemt hierdoor het aantal slechte skiërs op de pistes toe. Wat tot gevolg heeft dat ook het aantal ongelukken wat ernstig letsel tot gevolg heeft toeneemt.

Dieptepunt van het afgelopen winterseizoen was de week van 9 februari tot en met het daarop volgende carnavalsweekend. Vliegvelden meldde een grote stroom aan vluchten met wintersporters. Doordat in meerdere landen de scholen vakantie hadden en het prachtig weer was waren de skipistes overvol. In Rauris, een klein skigebied, kwamen er op één dag 6.000 skiërs op bezoek. Dat aantal was voor het skigebied nog net werkbaar. Wat opviel was dat onder deze grote hoeveelheid skiërs zich veel slechte skiërs bevonden.

Door de carve-techniek overweldigd
Goed uitgerust, maar door de carve-techniek overweldigd, zo wordt de situatie door de skischolen omschreven. In de skiverhuur vindt je de nieuwste carve-ski’s, het materiaal maakt het skiën eenvoudiger. Een goede skitechniek heeft lang niet iedereen. Veel skiërs staan verkeerd op de ski’s en gaan te snel. De carve-techniek, waarbij er druk op de dalski moet worden opgebouwd, beheersen er maar weinig. Met als resultaat dat het plezier op de piste regelmatig eindigt in het ziekenhuis. In vergelijking tot vroeger gaat het steeds vaker om ernstig letsel. Artsen moeten regelmatig de diagnose zwaar ruggenwervel-, bekken- en knieletsel vaststellen. Schuldig daaraan is onder andere de hoge snelheid die door het moderne materiaal mogelijk wordt gemaakt. Andere risicofactoren zijn lichamelijke overschatting en het verlies van controle over het materiaal. “Al hoewel de ernst van het letsel toeneemt neemt het aantal ongelukken waarbij alcohol in het spel is af,” aldus Josef Obrist van het UKH Salzburg.

Skiles kan het aantal ongelukken voorkomen
Er is in de laatste jaren een duidelijke trend te zien. Het klassieke groepsonderwijs neemt langzaam af. Steeds meer skiërs kiezen voor privé skiles. Wie de juiste techniek beheerst heeft meer plezier tijdens het skiën. Het beheersen van het materiaal en het kennen van je lichamelijke kunnen zorgen voor controle. In combinatie met het kennen van de pisteregels, die tijdens de skiles situatiegericht worden uitgelegd, kan het aantal tweezijdige ongevallen worden teruggedrongen.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren