Door de carve-techniek overweldigd

Het wordt steeds makkelijker om zonder skiles de piste op te gaan. De ski’s draaien toch wel en vrienden kennen de weg. Helaas neemt hierdoor het aantal slechte skiërs op de pistes toe. Wat tot gevolg heeft dat ook het aantal ongelukken wat ernstig letsel tot gevolg heeft toeneemt.

Dieptepunt van het afgelopen winterseizoen was de week van 9 februari tot en met het daarop volgende carnavalsweekend. Vliegvelden meldde een grote stroom aan vluchten met wintersporters. Doordat in meerdere landen de scholen vakantie hadden en het prachtig weer was waren de skipistes overvol. In Rauris, een klein skigebied, kwamen er op één dag 6.000 skiërs op bezoek. Dat aantal was voor het skigebied nog net werkbaar. Wat opviel was dat onder deze grote hoeveelheid skiërs zich veel slechte skiërs bevonden.

Door de carve-techniek overweldigd
Goed uitgerust, maar door de carve-techniek overweldigd, zo wordt de situatie door de skischolen omschreven. In de skiverhuur vindt je de nieuwste carve-ski’s, het materiaal maakt het skiën eenvoudiger. Een goede skitechniek heeft lang niet iedereen. Veel skiërs staan verkeerd op de ski’s en gaan te snel. De carve-techniek, waarbij er druk op de dalski moet worden opgebouwd, beheersen er maar weinig. Met als resultaat dat het plezier op de piste regelmatig eindigt in het ziekenhuis. In vergelijking tot vroeger gaat het steeds vaker om ernstig letsel. Artsen moeten regelmatig de diagnose zwaar ruggenwervel-, bekken- en knieletsel vaststellen. Schuldig daaraan is onder andere de hoge snelheid die door het moderne materiaal mogelijk wordt gemaakt. Andere risicofactoren zijn lichamelijke overschatting en het verlies van controle over het materiaal. “Al hoewel de ernst van het letsel toeneemt neemt het aantal ongelukken waarbij alcohol in het spel is af,” aldus Josef Obrist van het UKH Salzburg.

Skiles kan het aantal ongelukken voorkomen
Er is in de laatste jaren een duidelijke trend te zien. Het klassieke groepsonderwijs neemt langzaam af. Steeds meer skiërs kiezen voor privé skiles. Wie de juiste techniek beheerst heeft meer plezier tijdens het skiën. Het beheersen van het materiaal en het kennen van je lichamelijke kunnen zorgen voor controle. In combinatie met het kennen van de pisteregels, die tijdens de skiles situatiegericht worden uitgelegd, kan het aantal tweezijdige ongevallen worden teruggedrongen.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment

  Word nu lid!

  Word nu GRATIS lid van Sneeuwsportleraren.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, vacatures en kom in contact met andere skileraren.

  Registreer als leraar en ontvang exclusieve kortingen bij onze partners via onze winkel.

  Word lidRegistreer als leraar

  Most Popular

  Social Media

  Related Posts

  Bloopers van Sneeuwsportleraren

  Het overkomt iedereen wel eens: bloopertje hier, bloopertje daar… En dan maar hopen dat zo min mogelijk mensen het gezien hebben #akward! Ook het leven

  Anwärter-opleiding tijdens Corona

  Van 1,5 meter samenleving tot raamvisite, van balkonbezoek tot ellebooggroet en van cockdown tot coronadiploma: inmiddels kennen we ze allemaal wel… Maar hoe zit het

  Huilen op poederdagen!

  Je kent het vast wel, je wordt wakker en ziet dat het flink gedumpt heeft. Een flinke laag poeder ligt al in het dal en