Flex van skischoenen

Regelmatig wordt de flex van skischoenen met elkaar vergeleken, maar kan dat eigenlijk wel zo makkelijk? Hoe kun je de flex interpreteren? Waar moet je op letten bij het kiezen van de flex van jouw skischoen? Samen met Menno Koelewijn van MK Skiservice zetten wij de belangrijkste info en wat insider tips voor jou op een rijtje!

Wat is de flex?

Laten we bij het begin beginnen… De flex van een skischoen is een indicatief cijfer dat aangeeft hoe stijf de skischoen is, hoe makkelijk je de skischoen naar voren kunt buigen. Deze flex wordt bepaald door het verschil in kunststof of de menging van kunststof met een ander materiaal zoals nylon.

Bij skischoenen voor consumenten wordt dit met waardes tussen de 55 en 130 aangeduid, waarbij 55 de minst stijve schoen is en 130 de meest stijve. Over het algemeen skiën beginners dan ook op de minst stijve skischoenen en wedstrijdskiërs op de meest stijve skischoenen, die zelfs waardes tot 180 aannemen

Flex is niet fix!

Een beetje houvast aan meetbare waardes is heel fijn, maar helaas is de flex niet zo soepel te interpreteren. Zie het als een richtlijn, niet als een fix getal. Zo spelen verschillende temperaturen en merken een rol in hoe stijf de schoen is, net als hoe lang je de schoenen al hebt. Zo zijn de meeste skischoenen op kamertemperatuur veel flexibeler dan een skischoen in de ijzige omstandigheden op de berg.

Ook kun je helaas niet zeggen dat een Fischer schoen met flex 110 net zo stijf is als een Atomic skischoen met dezelfde flex. Om het helemaal af te maken, moeten we je er ook op attenderen dat exact dezelfde skischoenen ook niet meer dezelfde flex hebben als de ene een paar jaar oud is en de andere net nieuw.

De flex neemt naarmate de tijd vordert namelijk af. In het plastic van de skischoen zitten weekmakers: zonder deze weekmakers zou de skischoen breken in de kou. Deze weekmakers reageren met UV licht, waardoor skischoenen die veel in de zon zijn sneller “oud” worden.

Wat voor flex past goed bij mij?

Nu we weten welke externe omstandigheden de flex beïnvloeden, is het belangrijk om te kijken welke persoonlijke eigenschappen belangrijk zijn om te bepalen welke flex bij jou past! Te beginnen met man vs. vrouw. Zo liggen de ranges voor beide geslachten net iets anders: de flex voor vrouwen begint al bij 55 en gaat door tot 115 of 120. Voor heren start de flex bij 70 en loopt door tot ongeveer 130: flex vanaf 130/140 zijn raceschoenen.

Ook moet postuur in overweging worden genomen. Een grote man van bijvoorbeeld 1.95 meter met een gewicht van 90 kilo valt bij een lichte buiging makkelijk voorover waar een kleinere vrouw van 1.70 meter met 65 kilo geen beweging in diezelfde skischoen kan krijgen. Naast het in acht nemen van verschil in ranges en postuur, bestaat er onder skiërs ook een behoorlijk verschil in eigenvaardigheid…

Start jij met je Anwärter opleiding? Dan is het belangrijk dat je een skischoen hebt waar je wel makkelijk in kunt staan en lopen voor op het kinderland, maar in je vrije tijd wil je natuurlijk wel goed kunnen skiën. Daar zouden we een skischoen aanraden met een flex rond de 110 voor mannen en een flex rond de 95 voor vrouwen.

Ben jij al een stap verder en ben je met de Landes opleiding bezig? Dan zul je weinig tot niet in het kinderland te vinden zijn, betere groepen lesgeven en is je eigenvaardigheid ook enorm verbeterd. In dit geval is een flex van rond de 120/130 voor mannen aan te raden; een flex van rond de 105/115 voor vrouwen.

Tip van een insider!

Menno van MK Skiservice gaf nog twee belangrijke tips voor skileraren. Altijd al afgevraagd waarvoor het schroefgat aan de achterkant van je skischoen is? Daarmee kun je de flex reduceren of juist opschroeven. Bij gewone skischoenen worden de onder- en bovenkant met elkaar verbonden door één of twee schroeven. Haal je de bovenste schroef uit je skischoen, scheelt dit zo’n 15 procent van je flex. Een andere tip die Menno jullie mee wil geven, is het verwisselen van de band waarmee je je skischoen aantrekt door een boosterstrap. Dit is een band die je nog steviger aan kunt trekken, waardoor je de flex van je skischoen enigszins verhoogt.

Laat je adviseren!

We hopen natuurlijk dat we je een stuk op weg hebben geholpen bij het bepalen van jouw flex, maar duidelijk is dat die niet eenvoudig te bepalen is. Daar hebben we natuurlijk een oplossing voor! Laat je in de winkel altijd goed adviseren en wees eerlijk over je skikwaliteiten. Zeker weten dat jij de skischoen gaat vinden die het best bij je past. Flex toch? 😉

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren