Het kennen van de pisteregels als verplichting

Als sneeuwsportleraar weet je maar al te goed hoe gevaarlijk sommige wintersporters zich op de piste gedragen. Ze skiën dwars door je groepje heen en hebben hun snelheid niet onder controle. Het controleren van je materiaal en het kennen en toepassen van de FIS pisteregels is geen verplichting. Het dragen van een helm steeds vaker wel, toch vreemd?

Zo’n tien jaar geleden zag je slechts wat kinderen op de skipiste met een helm skiën. Vandaag de dag verklaren we mensen voor gek als ze zonder helm gaan skiën of snowboarden. Ook voor sneeuwsportleraren is de helm tot de standaard uitrusting gaan behoren. Er komen steeds meer skischolen bij die het dragen van een helm bij hun leraren verplichten onder werktijd.

Ook steeds meer skigebieden stellen het voor hun, vaak jeugdige, bezoekers verplicht een helm te dragen. Het dragen van een helm is een goede zaak, maar is voorkomen niet beter dan genezen?

Weinige kennen de pisteregels
Vraag vandaag maar eens aan je cursisten of ze één van de tien pisteregels kunnen opnoemen. Grote kans dat ze dat niet kunnen. Als alle pistegebruikers de tien pisteregels van de FIS zouden kennen, kunnen we wat toleranter met elkaar omgaan op de piste en bij de lift. Regel één luidt: Respecteer anderen en regel twee zegt: Heb controle over de snelheid en de ski’s of het snowboard. Hoe fijn zou het zijn als iedereen zich daaraan zou houden?

De keuze van de route, de manier van inhalen, de piste betreden, beginnen en naar boven bewegen, stoppen op de piste, klimmen of afdalen te voet, respecteer borden en markeringen, hulp bieden en jezelf kunnen identificeren. Allemaal gedragingen die vast zijn gelegd door de FIS (Federation International du Ski). Als iedereen een paar van die regels zou kennen zouden we al een stuk verder zijn. Als iedere skiër zijn gedrag hierop aanpast dan zullen er een stuk minder tweezijdige (bijna)ongelukken plaatsvinden.

Gewoonterecht
De pisteregels zijn opgesteld door de FIS en gelden niet als wetten. Echter er is recent een uitspraak gedaan door de rechtbank waarbij de pisteregels doorslaggevend zijn geweest. De rechtbank heeft de pisteregels als gewoonterecht beschouwd. Dat zou betekenen dat wanneer je midden op de piste stil blijft staan en iemand anders jou aanskiet je zelf schuldig wordt bevonden. Het is namelijk niet ‘gewoon’ dat je midden op de piste stil blijft staan.

Controleren
Natuurlijk moet je als je iets verplicht stelt ook controleren en handhaven. Bij de helmplicht hoef je alleen maar te kijken of iemand een helm draagt. In het geval van het kennen van regels is dat wat lastiger. De meest voor de hand liggen oplossing zou zijn het afnemen van een examen, maar de vraag is of we zo ver willen gaan en of we daar de toeristen niet mee afschrikken.

Het dragen van een helm wordt in sommige gevallen verplicht. Vind jij dat het kennen van de FIS piste regels ook een verplichting zou moeten worden voor iedereen die de piste betreedt?

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren