Wanneer ben je te oud om te skiën?

Je wilt er natuurlijk niet aan denken dat er ooit een moment komt dat je moet stoppen met skiën of snowboarden vanwege je leeftijd. Je wilt zo lang mogelijk blijven lesgeven en in je vrije tijd zelf kunnen skiën of snowboarden. Wanneer ben je te oud om te skiën?

Skiën wordt steeds makkelijker
Ons lichaam houdt het skiën steeds langer vol omdat het materiaal steeds verder wordt doorontwikkeld, de piste condities verbeteren en de liften steeds luxer zijn. Daardoor zien we steeds meer senioren op de piste.

De carveski’s met rocker technologie zien er heel anders uit dan de ski’s van twintig jaar geleden. Ze zijn wendbaarder en draaien veel makkelijk. Om die reden is er tegenwoordig veel minder kracht nodig om de skiën. Een beetje druk op de dalski is al voldoende.

Ook de skischoenen worden steeds comfortabeler. En juist comfort is zo belangrijk voor oudere skiërs. Het materiaal wordt over het algemeen steeds beter. Ook de kleding die we vandaag de dag dragen is comfortabel, functioneel en ziet er goed uit.

Fitheid
Als je in het dagelijks leven te weinig beweegt voelt het na een dag skiën, ongeacht je leeftijd, alsof je bent aangereden door een vrachtwagen. Voldoende beweging zorgt voor een betere conditie. In vergelijking met andere sporten vergt skiën veel uithoudingsvermogen en spierkracht. Weten wanneer het genoeg is geweest is erg belangrijk. Als je ouder wordt leer je je lichaam beter kennen. Het voordeel hiervan is dat het risico op blessures vermindert in vergelijking met minder ervaren sporters. Ouderen nemen minder risico’s omdat ze hun lichaam vaak beter kennen.

Onderzoek naar verschillende sporten wijst uit dat het uithoudingsvermogen een belangrijke rol speelt bij de kans op blessures. Later in het seizoen ben je kwetsbaarder voor blessures omdat het lichaam moe geworden is.

Techniek
Op latere leeftijd krijgen we te maken met een slechtere balans, een verminderde flexibiliteit, afname van kracht en het verlies van spiermassa. Het skiën wordt lastiger en de kans op blessures groter.

Het voordeel van ouder worden is dat je techniek verbeterd. Dat geldt alleen als je op jongere leeftijd voldoende tijd en energie in je techniek hebt gestoken. Ook als snowboard- of skileraar doe je er verstandig aan om constant te blijven leren. Hoe beter je techniek is des te langer je kunt blijven skiën. Alleen met een goede techniek blijf je de kwaaltjes waar je op latere leeftijd tegenaan gaat lopen de baas. We kennen allemaal het beeld van de stokoude Oostenrijker die moeiteloos de piste af komt wedelen. Dat wil jij later toch ook?

Je bepaald zelf of je te oud bent
We hebben het geluk dat het materiaal en de omstandigheden waarin we skiën steeds makkelijker worden. Als we er dan zelf voor zorgen dat we fit blijven en onze techniek zich blijft ontwikkelen kunnen we skiën zolang we willen. Skileraren van boven de zeventig zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. We zijn nooit te oud om te skiën zolang ons lichaam het toelaat.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Related Posts

Hoe overleef ik… een broekplasser?

Vóór en dóór sneeuwsportleraren is natuurlijk het motto van ons platform. Wij delen graag onze ervaringen met jou, middels onze ‘Hoe overleef ik…’ reeks. Deze

Techniekblog ‘Hochachse’

De mens heeft verschillende assen in het lichaam om mee te bewegen. Deze bestaat uit een verticale, frontale en sagittale as. Voor het correct uitvoeren